VELIKO PRESTROJAVANJE SUPERJUNAKA

ŠTO NAKON DISNEYJEVE AKVIZICIJE 21st CENTURY FOXA? Osvetnici + Čuvari galaksije + X-Men vs. Batman + Superman + Aquaman + Wonder Woman...

 

Kupovina 21st Century Foxa od Disneyja - vrijedna 52,4 milijarde dolara - najveća takve vrste u povijesti Hollywooda, neće se odmah osjetiti u industriji zabave, proći će još 12 do 18 mjeseci prije nego što se podmire sve regulative, a nagađanja što će se zapravo dogoditi trajat će i dulje. Hoće li Disney skršiti svog velikog konkurenta Blue Sky Studios, Foxov animirani odjel odgovoran za serijale “Ledeno doba”, “Rio” i novi crtić “Ferdinand”? Hoće li Disney, koji zazire od manjih projekata, zadržati njegove manje kompanije poput Fox Searchlight Pictures koje proizvode oskarovce kao što su “Milijunaš s ulice”, “12 godina ropstva” i “Birdman”? Je li sve to napravljeno da Disney postane kralj televizijskog streaminga i potuče Netflix na njegovom terenu? Vidjet ćemo. No postoji teren na kojem će to spajanje izazvati pravu buru, a to je onaj filmskih superjunaka.

Od milijuna boli glava

Dosad su dva najveća konkurenta bili Marvel Expanding Universe u udruzi s Disneyjem te DC Expanding Universe koji podržava Warner Bros. Prvi se nametnuo vrlo uspješnim franšizama “Iron Man”, “Kapetan Amerika” i “Thor”, da bi svoje superjunake okupio i u dva izdanja “Osvetnika” koji će uskoro dobiti još dva nastavka. Drugi ima veće zvijezde, Batmana, Supermana i Wonder Woman, tu je i itekako gledan “Odred samoubojica”, međutim, prošlog mjeseca se “Liga pravde”, udruživanje superjunaka po ugledu na Marvelove “Osvetnike”, nije baš proslavila u kinima. Istina, već je prebacila zaradu od 600 milijuna dolara, što se čini puno, no troškovi produkcije iznosili su 300 milijuna, pa kad se odbije barem polovica prvotnog iznosa koji uzimaju prikazivači, ispada da bi film mogao završiti i u minusu. DC i Disney nemaju baš razloga za zdvajanje, njihova “Wonder Woman” bila je veliki kinodogađaj ovoga ljeta, a jedan od razloga zašto “Liga pravde” nije bolje prošla je i u tome što je naslovna junakinja prethodnog hita i u njemu imala jako važnu ulogu, i to u razmaku od samo nekoliko mjeseci. Kevin Feige, glavni producent Marvela i Disneyja, zlobno je komentirao da je glavni problem “Lige pravde” osrednja kvaliteta, što bi u njegovu sustavu bilo nepojmljivo.

DC i WB ipak su korigirali listu svojih predstojećih blockbustera sa superjunacima i s nje izostavili već planiranu “Ligu pravde 2”. I ne samo to, otpao je i “Čovjek od čelika 2”, iako je Superman imao jako malu ulogu u “Ligi pravde” i nije kriv za njezin podbačaj. Prvi “Čovjek od čelika” imao je pozitivnu bilancu (budžet od 225 milijuna dolara i bruto promet od 668 milijuna), poslije se pojavio i u “Batmanu protiv Supermana” (budžet 300 milijuna i bruto promet od 873 milijuna), no valjda su zasluge za to pripisali Čovjeku-šišmišu, jer je on dobio novi samostalni film, a Superman ne. Skinut je i film o Cyborgu, još jedna kazna za superjunake iz “Lige pravde”.

Ukratko, nova lista izgleda ovako. Sljedeće godine u prosincu će se u kinima pojaviti “Aquaman”, a “Wonder Woman 2” će na repertoar u studenome 2019.

“Odred samoubojica 2” vjerojatno ćemo gledati iste godine, samo što mu se datum stalno pomiče, dok se zasad još ne zna kad će biti premijera novog “Batmana”, opet s Benom Affleckom u glavnoj ulozi, ali u režiji Matta Reevesa, odgovornog za dva posljednja (i izvrsna) dijela nove trilogije “Planeta majmuna”. Nešto manje okupljanje superjunaka odigrat će se u “Flashpointu” (Flash, Wonder Woman, Cyborg), negdje tijekom 2020., novi superjunaci predstavit će nam se “Green Lantern Corps”, dok za Batgirl svi znamo, u “Batmanu i Robinu” iz 1997. igrala ju je Alicia Silverstone, samo se još ne zna tko će je glumiti: redatelj je Joss Whedon, bivši čudotvorac kad su ženski likovi u pitanju. Dosta se očekuje od filma “Shazam!” s novim superjunakom, igra ga osrednje poznati Zachary Levy, a režira David F. Sandberg, hvaljen zbog posla koji je obavio u fantastičnom hororu “Annabelle: Početak”.

Marvel i Disney dotle otvaraju novo poglavlje s “Black Pantherom”, prvim afroameričkim superjunakom koga igra Chadwick Boseman, nakratko smo ga vidjeli u vrlo uspješnom blockbusteru “Kapetan Amerika: Građanski rat”, no sada će dobiti neusporedivo više prostora. Film - koji ćemo gledati već u veljači - pritom režira Afroamerikanac Ryan Coogler, poznat po “Creedu” iz serijala Rocky i nagrađivanoj “Postaji Fruitvale”. Malo je tko očekivao da će “Ant-Man” s komičarom Paulom Ruddom biti hit, no nekako se provukao, pa sljedeće godine u srpnju stiže nastavak “Ant-Man i Wasp”.

Kada će se svijet zasititi?

Ipak, njihov je udarni adut treće izdanje “Osvetnika”, čiji je podnaslov “Rat za beskonačnost”: u kinima je od svibnja 2018., a superjunaka nikad nije bilo više u jednom filmu. Naime, stalnoj postavi Osvetnika, od Iron Mana do Thora, pridružit će se junaci “Čuvara galaksije”: tko zna koliko će sve to trajati da bi svatko od njih dobio prostor koji zaslužuje. Redatelji su braća Russo, zaslužni za dva izvrsna izdanja “Kapetana Amerike”, a već u 2019. očekuje nas nastavak u kojem će se pojaviti oskarovka Brie Larson u ulozi Kapetanice Marvel, no tada ćemo već dobro poznavati taj lik jer bi se samostalni film trebao imati premijeru nekoliko mjeseci ranije: glumičini partneri su Jude Law i Samuel L. Jackson. Wonder Woman tako će napokon dobiti jaku konkurenticu, jer Black Widow u izvedbi Scarlett Johansson zasad nikako da dobije vlastiti film, što će možda već biti ispravljeno u skoroj budućnosti. Marvel i Disney su se u međuvremenu uspjeli ubaciti u Sonyjevog “Spider-Mana” koji je ove godine vrlo uspješno pomlađen s Tomom Hollandom u naslovnoj ulozi, nastavak je planiran za 2019., a kako će Sony i Disney podijeliti troškove i distribuciju, tek ćemo doznati.

Disneyjeva kupovina Foxa unosi dramatične promjene u buduće blockbustere o superjunacima. Prvi se pobunio Ryan Reynolds, zvijezda otkvačenog Foxovog “Deadpoola”, prvog filma o superjunacima koji gledatelji mlađi od 17 godina ne mogu gledati bez pratnje starijih osoba. Poznato je da Disney odobrava samo filmove za obiteljsku publiku, “Deadpool 2” neće imati problema jer je već snimljen i u kina će sljedećeg lipnja, no Disneyjev šef Bob Iger oglasio se da nema straha za franšizu, koja će i dalje biti nakrcana prostaklucima i bezobrazlucima - ako se to gledateljima sviđa. Disneyjevcima nije toliko važan “Deadpool”, iako je to bio golemi hit, osim njega Fox ima prava na još nekoliko franšiza s Marvelovom etiketom, od kojih je najvažniji “X-Men”. Marvelov producent Kevin Feige nedavno je obznanio da bi među “Osvetnicima” rado vidio i Hugha Jackmana kao Wolverinea, međutim, glumac mu je odbrusio putem društvenih medija: “Što se mene tiče, taj brod je već otplovio”. Referirao se vjerojatno na činjenicu da je njegov junak umro na kraju “Logana”, posljednjeg poglavlja samostalne trilogije o Wolverineu, i da bi se radije usmjerio na nove glumačke izazove kakav je predstojeći “Najveći showman”, s kojim pretendira na nominaciju za Oscara.

“X-Men” su ipak nepresušna riznica, drugi likovi su kao stvoreni da se uklope u “Osvetnike” i kojekakve druge dosjetke Marvelovih i Disneyjevih scenarista, a najatraktivnijim se čini naslov “Osvetnici protiv X-Mena”, koji je ionako već eksploatiran u stripovima pa i u animiranim filmovima. Marvel i Disney rado bi obnovili serijal “Fantastična četvorka”, njegovo zadnje izdanje iz 2015. jako je slabo prošlo u kinima, no to nije toliki problem: preuzimanje prava ne bi baš bilo jednostavno, jer je u ovom slučaju Fox bio samo distributer. Kako će izgledati svijet superjunaka početkom sljedećeg desetljeća kada će Disney napokon ovladati svim segmentima svoje nove akvizicije? To je uistinu teško pretpostaviti jer je zasićenje tržišta jedna od najvećih boljki ovakve vrste filmova.

Gotovo cijeli Marvelov prošireni univerzum vrti se oko trećeg nastavka “Osvetnika”

DC Comics

Liga pravde - dvojka je odgođena na tko zna koliko

Batman - rade novi film za 2019. s Benom Affleckom

Superman - novi film je navodno odgođen

Aquaman - novi film stiže sljedeće godine

Wonder Woman - franšiza je stabilna i dvojka stiže 2019.

Flash - navodno stiže tek 2020.

Cyborg - tek 2020., trebao je prije

Marvel

Osvetnici - treći film dolazi u svibnju sljedeće godine, četvrti 2019.

Black Widow - još nema samostalni film

Thor - franšiza ide dalje

Spider-Man - novi film 2019., ali ga kao i dosad producira Sony

Kapetan Amerika - zasad samo najava za treće “Osvetnike”

Iron Man - samo najava četvrtog nastavka

Doktor Strange - samo u novim “Osvetnicima”

Drax, Gamora, Rocket Racoon i Groot iz “Čuvara galaksije” u “Osvetnicima 3”

Crna pantera - samostalni film sljedeće godine i gostovanje u “Osvetnicima 3”

Ant-Man - samostalni film sljedeće godine i gostovanje u “Osvetnicima 3”

Hulk - samo “Osvetnici 3”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:31