VELIKO PRIZNANJE

U DRUŠTVU NAJVEĆIH Filmovi s motovunskog festivala postaju kandidati za europskog Oscara

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 05.11.2018. u 15:46

Motovun, 241015.
6. izdanje TeTe, festivala terana i tartufa privuklo je danas veliki broj gostiju na motovunsko brdo. Uz prigodnu degustaciju vina koje se moglo kusati iz degustacijske case koja je kostala 40 kuna, te gastro ponudu jela sa tartufima, dodijeljene su nagrade za najbolji teran i najtezi tartuf koji je bio tezak cak 840 grama. Na fotografiji: Motovun.
Foto: Danijela Peracic / CROPIX
Danijela Peračić / HANZA MEDIA

 

ZAGREB - Motovun Film Festival (MFF) je, kao prvi hrvatski festival u povijesti, s uglednim europskim festivalima poput Berlinala i Venecije, postao kandidacijski festival za nagradu Europske filmske akademije (EFA). 

 

Nagrade Europske filmske akademije najviše su strukovno priznanje na starom kontinentu i europski pandan američkoj nagradi Oscar, a u njihovom 32. izdanju, prvi put u povijesti te prestižne nagrade, za nju će konkurirati i filmovi prikazani na jednom hrvatskom festivalu, izvijestili su u ponedjeljak s MFF-a.

 

Za nagrade će se boriti s dvadeset najznačajnijih europskih festivala, od Berlinskog filmskog festivala i Mostre do Locarna, Rotterdama i Clermont-Ferranda, čiji su kratkometražni filmovi u konkurenciji.

 

"Ovo je veliko priznanje za naš festival, ali i za čitavu hrvatsku filmsku industriju koja je, iako resursima neusporediva sa zemljama poput Njemačke, Španjolske ili Francuske, kvalitetom sada i formalno u društvu najvećih", izjavio je direktor festivala Igor Mirković.

 

"Beskrajno se radujemo novoj avanturi i novom poglavlju za Motovun film Festival, u nadi da će naša uloga u izboru najboljeg europskog kratkometražnog filma biti dodatni poticaj i odskočna daska hrvatskim filmašima koji su redovito snažno zastupljeni u našem programu", dodao je.

 

U konkurenciji su igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni filmovi trajanja do 30 minuta, a na Motovunu ih svake godine igra četrdesetak, među kojima je najmanje njih deset produciranih u Hrvatskoj.

 

Dugogodišnji selektor programa Motovunski kratki Andrej Korovljev smatra da je prilika da među stotinama prijavljenih izaberu filmove koji će konkurirati za nagradu EFA velika čast, ali i velika odgovornost.

 

"Naš izbor i dalje će ostati beskompromisan, nekonvencionalan i prije svega usmjeren na svježinu autorske vizije, po čemu smo poznati i što je sada prepoznala i Europska filmska akademija", ustvrdio je.

 

Na idućem, 21. izdanju MFF-a u ljeto 2019. godine prvi put u Hrvatskoj će se ugostiti komisija nagrade EFA, koja će među prikazanim filmovima odabrati jedan koji će krenuti u utrku za tu veliku filmsku nagradu.

 

U rujnu sljedeće godine komisija EFA-e među dvadeset izabranih filmova s isto toliko festivala odabrat će pet finalista koji će biti prikazani filmskim profesionalcima, članovima Europske filmske akademije, njih 3.500 koji glasanjem odlučuju o pobjedniku.

 

Svečana 32. dodjela nagrada EFA održat će se 7. prosinca u Berlinu, uz izravni prijenos brojnih TV kuća i prisustvo najvećih zvijezda europskog i svjetskog filma.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo