KAKO SE SUOČITI S MRŽNJOM

'UBITI JESÚSA' Kolumbijsko-argentinski film pobjednik 21. Motovun Film Festivala

Igor Mirković i Tihana Lazović na zatvaranju festivala
 press
 

MOTOVUN - Kolumbijsko-argentinski film "Ubiti Jesúsa" Laure More dobitnik je glavne festivalske nagrade, Propeler Motovuna, koja se dodjeljuje najboljem filmu u glavnom programu Motovun Film Festivala (MFF), čije je ovogodišnje izdanje završilo u subotu navečer dodjelom nagrada na središnjem motovunskom trgu.

Međunarodni žiri, pod predsjedanjem njemačkog redatelja Sebastiana Schippera, obrazložio je kako nagrađeni film prati kolumbijskog plaćenog ubojicu, "stvorenje koje mrzimo", no i mijenja stajalište gledatelja, i to "ne s pomoću jeftinih trikova autora, niti onih skupih, već s pomoću najmoćnijeg oružja koje filmska umjetnost posjeduje - gledanja i slušanja, provođenja vremena s neprijateljem".

Govoreći o tome kako se suočiti s mržnjom, redateljica Laura Mora "ne samo da je dala političku izjavu već je i snimila film o izazovu s kojime smo svi danas suočeni", ocijenio je žiri 21. MFF-a.

Posebno priznanje žiri je dodijelio dokumentarnom filmu "Srbenka" redatelja Nebojše Slijepčevića, uz obrazloženje da se radi o vrlo dubokom uvidu u rad hrvatske kazališne trupe koja se suočava s još nezacijeljenim ranama prošlog rata.

Žiri kritičara FIPRESCI - Angelo Mitchievici, Ana Sturm i Nino Kovačić nagradio je film "Ptice ljeta" redatelja Cristine Gallego i Cira Guerre, jer "posreduje između starih tradicija, obreda i sujevjerja plemenske povijesti Kolumbije, te rastućeg apetita kapitalizma koji se krije iza smrtonosne spirale trgovine drogom koja još uvijek prevladava u današnjoj, sukobima rastrzanoj Kolumbiji“.

Najbolji kratki film ovogodišnjeg festivala je "Sat vožnje" finskog redatelja Jarna Lindemarka, o mladoj samohranoj majci koja je krenula u vozačku školu, no već prvi sat doživi neugodno iskustvo kad se njezin instruktor počne neprikladno ponašati.

Proteklih pet dana na motovunskom festivalu bilo je prikazano više od stotinu nezavisnih filmova, a za nagrade se natjecalo njih dvadesetak.

Tijekom festivala uručene su još dvije nagrade - "Maverick", za kinematografsku hrabrost i širenje granica filmskog izričaja, švedskom redatelju Rubenu Östlundu, te "50 godina" Mustafi Nadareviću i Radi Šerbedžiji, za "pola stoljeća maratonske izdržljivosti u nimalo blagim uvjetima naše kinematografije te za neodustajanje od glume za koju je osim ljubavi i strasti prema filmu, bilo nužno imati i veliku snagu volje".

Uz filmski program, koji je ponudio filmske premijere te naslove koje su u Motovunu predstavili sami autori, održale su se popratne izložbe, performansi, koncerti, nastupi DJ-eva i ostali zabavni sadržaji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2023 14:00