FILMSKI FESTIVAL

DANAS POČINJE MOTOVUN Najvažniji gost redatelj 'Klera' Smarzowski, a posebna je poslastica dokumentarac o Cohenu

Wojciech Smarzowski (u kriugu), redatelj kontroverznog poljskog ostvarenja “Kler”
U obilju filmova koji se prikazuju ove godine teško je izdvojiti sve ono što to zaslužuje, no posebno se ističu oni socijano intonirani

Najvažniji gost ovogodišnjeg Motovun film festivala svakako je Wojciech Smarzowski, redatelj kontroverznog poljskog ostvarenja “Kler”, apsolutnog šampiona na tamošnjim kino blagajnama lanjske sezone.

Dok gledate film, ne možete povjerovati što je sve Smarzowski u njega strpao. Njegova tri protagonista svaki na svoj način utjelovljuju grijehe za koje optužuju crkvu. Prvi je na udaru zbog pedofilije, ali bit će do je on kao mladić sam bio žrtvom starijeg svećenika. Drugi je proživio užase u sjemeništu, a sad manipulira crkvenom hijerarhijom kako bi se dokopao pozicije u Vatikanu, dok treći živi sa svojom zgodnom domaćicom, no kad mu ona saopći da je trudna, svećenik joj hladno savjetuje da pobaci plod.

Provokativne teme

Redatelj povremeno koristi i pseudodokumentarne umetke koji samo osnažuju temu, a odlično napravljen film gleda se kao napeti triler, iako je u pitanju vrlo ozbiljna drama. Smarzowski se ne kloni provokativnih tema, njegova ratna drama “Mržnja” (Wolyn) iz 2016. jedan je od najužasnijih filmova o nacionalnoj netrpeljivosti, bavi se istinitim događajem iz 1943., kada su ukrajinski nacionalisti pobili 100 tisuća Poljaka u eklatantnom primjeru etničkog čišćenja. Toliko klanja na ekranu davno nije prikazano.

“Prometni odjel” (Drogówka) iz 2012. briljantno je režiran, imao je i uspjeha u kinima jer je prometne redare prikazao u nimalo laskavom svjetlu, a redateljeva “crna faza” počela je filmom primjerena naslova “Mračna kuća” (2009.) u kojem policija uživa nimalo pohvalan imidž. To je redatelj s kojim će se u Motovunu moći o mnogo čemu razgovarati.

Ruski redatelj

Jurija Bikova, ruskog redatelja o kojem smo pisali u magazinu Jutarnjeg lista u povodu njegovih sjajnih i subverzivnih filmova “Živjeti”, “Major” i “Glupan”, nećemo vidjeti u Motovunu, ali će zato tamo biti predstavljen njegov lanjski triler “Tvornica” (u međuvremenu je snimio “Stražara”), koji se bavi temom tipičnom za tranziciju: korumpirani tajkun odlučio je zatvoriti tvornicu koja mu ne donosi profit, a radnicima poručio da odu kućama, ne obvezavši se da će dobiti plaće. Već smo se nagledali takvih filmova, novina je ovdje što radnici zarobe tajkuna i zahtijevaju od njegovih tjelohranitelja novac za otkupninu: Bikov pokušava izbjeći shematizam, najčešće mu to i uspijeva, jer zanimljivo profilira likove, odlično režira akcijske scene, a i glumci su mu izvrsni.

Među socijalno intoniranim filmovima još se izdvaja slovačko-češki “Nek bude svjetlost” Marka Škopa, dobitnik nagrade za najbolju mušku ulogu i nagrade ekumenskog žirija na uglednom festivalu u Karlovym Varyma. Povratnik iz Njemačke (Milan Ondrik) neugodno je iznenađen kad dozna da mu je sin sudjelovao u zlostavljanju vršnjaka koji se poslije ubio. Ispostavlja se da je slovačko mjesto u kojem živi zatrovano predrasudama, u čijem širenju sudjeluju kako crkva tako i paravojne formacije. Nema druge nego da natjera sina da prizna policiji što se dogodilo, ali pitanje je hoće li oni išta poduzeti.

Srpski “šavovi”

Ukoliko niste gledali u Puli, ne propustite srpski film “Šavovi”, u kojem se junakinja (veliki glumački povratak nekadašnje dobitnice Zlatne arene Snežane Bogdanović, zvijezde hvaljenog “Kuduza”) ne može pomiriti s objašnjenjem policije da joj se sin umro nakon poroda. Stalno nove verzije bebinog nestanka samo je uvršćuju u uvjerenju da je u pitanju “muljaža” i da je njezin sin dan nekome na usvajanje, za ne baš mali mito. Vrlo je sugestivna režija Miroslava Terzića, koga smo upamtili po “Ustaničkoj ulici”.

Ovogodišnju nagradu Motovunski Maverick dobio je američki redatelj Andrew Bujalski, prvak takozvanih mumblecore filmova, u kojima se glumci ne trude razgovijetno izgovarati dijaloge, tako da to više sliči mumljanju. Vidjet ćemo tri njegova filma, prvijenac “Smiješno, ha, ha”, “Kompjutorski šah” i najnoviji “Podržite djevojke”, koji je ujedno i najpristupačniji. U nas je njegov opus imao najviše utjecaja na Matiju Klukovića (“Ajde, dan… prođi…”), koji je u međuvremenu nestao s radara.

U Motovunu je još obilje filmova i zbilja je teško izdvojiti sve ono što to zaslužuje. Poprilično zanimanje izazvat će biografski dokumentarac “Tusta” Andreja Korovljeva, o frontmenu pulskog rock benda KUD Idijoti Branku Črncu, kao i slovenski “Ti to možeš” Janija Severa u čijem je središtu Pero Lovšin iz legendarnih Pankrta.

Posebna poslastica? Dokumentarac “Ptica na žici: Leonard Cohen” napravljen iz nedavno otkrivenih video zapisa na 16mm vrpci s kantautorove turneje iz 1972.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:23