USKORO U KINIMA

U KINA STIŽE FILM ZASJENJEN VELIKIM SKANDALOM Istinita priča o milijarderu koji je odbio platiti otmičarima 17 milijuna dolara da spasi unukov život

 Screenshot
 

Tema filma 'All the Money in the World' (Sav novac na svijetu) kontroverzna je gotovo jednako kao i sama produkcija tog budućeg hollywoodskog hita čija je premijera zakazana za 22. prosinac.

Naime, originalno je u filmu glavnu ulogu trebao glumiti Kevin Spacey, no slavni glumac je izbačen iz projekta nakon optužbi koji su se pojavile vezane uz seksualno napastovanje.

Spaceyja je zamijenio Christopher Plummer i on je taj koji sada utjelovljuje J. Paul Gettyja, američkog milijardera koji je odbio platiti 17 milijuna dolara otkupnine koje su tražili otmičari za puštanje njegovog unuka tinejdžera na slobodu.

Film je napravljen prema istinitoj priči, a radi se o tome kako je Gettyjevo odbijanje plaćanja otkupnine dovelo njegovog unuka do predoziranja u dobi od 25 godina što ga je ostavilo paraliziranim i gotovo slijepim narednih 30 godina.

Otmica se dogodila 1973. godine u Italiji, kada je 16-godišnji John Paul Getty III. otet u Rimu.

Otmičari su znali sve o obiteljskom bogatstvu, koje je bilo sagrađeno na naftnoj industriji, i zahtijevali su milijune od J. Paula Gettyja koji je u to vrijeme bio najbogatiji čovjek na svijetu.

Poznat kao 'Stari John', Getty je tijekom svog života imao pet žena, uz niz ljubavnica s kojima je razgovarao preko osobne telefonske govornice koju je instalirao na svom 3000 četvornih metara velikom imanju u engleskom Surreyu.

Getty nije upoznao svog unuka Paula sve dok dječak nije navršio 11 godina. Kada su se idućeg puta susreli, Paul je imao već 15 godina, a Getty navodno nije bio impresioniran njegovim boemskim načinom života.

U vrijeme otmice Paul je živio u Rimu gdje je radio kao slikar. Zbog njegovog obiteljskog bogatstva njegov je identitet bio dobro poznat lokalnim medijima koji su o njemu često pisali i prozvali ga 'Zlatnim hipijem'.

Paul je kupovao strip na kiosku kada su ga trojica muškaraca onesvijestila udarcem pištolja nakon čega su ga oteli. Odvezli su ga u spilju na jugu zemlje i zavezali ga dok su pokušavali dobiti Gettyjeve zbog debele otkupnine.

Obitelj je pak mislila kako je sve bila Paulova spačka kako bi od njih izvukao novac. Stari John medijima je rekao da neće platiti otmičarima.

- Imam 14 drugih unuka i ako platim novčić sada, onda ću imati 14 otetih unuka - kazao je.

Nakon tri mjeseca tišine od strane obitelji Getty, otmičari su poduzeli prvi korak. Bogatom tinejdžeru britvicom su odrezali desno uho i poslali ga novinskoj redakciji u Rimu.

Nakon što ga je pregledala Paulova majka Gail, prepoznala je da je to zaista uho njezinog sina i počela skupljati novac kako bi platila otkupninu koju je Stari John odbio platiti.

Obitelj je smanjila otkupninu na 2,2 milijuna dolara, a Paul je pušten na slobodu pet mjeseci nakon što je otet.

Devet godina kasnije zbog predoziranja metadonom i valiumom ostao je paraliziran te je preminuo 30 godina kasnije, 2011. u dobi od 54 godine.

Danas Forbes procjenjuje bogatstvo Gettyjeve obitelji na 5,4 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:39