IN MEMORIAM

UMRO RUTGER HAUER Otišao je legendarni glumac koji se proslavio ulogom u kultnom 'Blade Runneru', preminuo je nakon kratke bitke s teškom bolešću

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 24.07.2019. u 19:24

, Image: 375310677, License: Rights-managed, Restrictions: Editorial use only. No merchandising or book covers. This is a publicly distributed handout. Access rights only, no license of copyright provided., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Album
Profimedia, Album

 

Glumac Rutger Hauer, koji se proslavio ulogom u kultnom filmu ‘Blade Runner’ iz 1982., umro je u dobi od 75 godina, javlja BBC.

Hauerovu smrt potvrdio je njegov agent Steve Kenis. Rekao je da je umro u rodnoj Nizozemskoj u petak, i to nakon kratke bolesti.

Rodom iz Breukelena u Utrechtu, Hauer je glumio replikanta ubojicu Roya Battyja u znanstveno-fantastičnom trileru ‘Blade Runner’, kojeg je režirao Ridley Scott s Harrisonom Fordom u glavnoj ulozi. 

Sprovod je održan danas, u srijedu.

Premda mu je spomenuta uloga donijela najveću slavu, prema IMDb-u ovaj izrazito aktivan glumac iza sebe je imao 174 uloge na televiziji i u filmu, između ostalog u ‘Sin Cityju’, ‘Batman Početak’ i ‘True Blood’.

 

Rodio se 23. siječnja 1944. u Breukelenu. Premda su mu roditelji oboje bili učitelji glume, on je odlučio krenuti svojim putom. Pobjegao je od kuće sa 15 godina i pridružio se trgovačkoj mornarici. Nakon što se 1962. vratio u Amsterdam, kratko je studirao glumu, no odustao je zbog vojske, piše Variety. 

Na koncu se ipak posvetio pozornici kao član eksperimentalne kazališne trupe Noorder Compagnie u kojoj je glumio, režirao, smišljaop kostime, a godinama i prevodio djela koja su izvodili. 

Veliku priliku dobio je 1969. kad ga je Paul Verhoeven angažirao kao glavnu ulogu u seriji ‘Floris’, a nekooliko godina kasnije osvojio je srca nizozemske publike u filmu istog redatelja ‘Turkish Delight’ koji je bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. S Verhoevenom će još godinama surađivati.

 

Osim sjajne interpretacije ubojice replikanta, posebno će se pamtiti njegova izvedba beskućnika alkoholičara u filmu ‘The Legend of the Holy Drinker’ Ermanna Olmija. Nakon tog filma iz 1988. uslijedit će niz sporednih uloga u filmovima raznih žanrova, no publika će ga najviše pamtiti po ulogama negativaca, vampira, terorista. Za ulogu u filmu ‘Bijeg iz Sobibora’ osvojio je Zlatni globus, a za ulogu detektiva u ‘Fatherlandu’ nominiran je za nagradu.

 

Osim što se vrlo aktivno bavio glumom, kao aktivist se borio za okoliš i bio je otvoreni sponzor Greenpeacea. Osnovao je Starfish Association, neprofitnu organizaciju posvećenoj borbi protiv AIDS-a.

- Nisam baš dobar u prosuđivanju filmskih scenarija - otkrio je Hauer 1994. i dodao da su ga producenti bili spremniji bolje platiti u niskobudžetnim filmovima.

Hauer, koji je povučeno živio na sjeveru Nizozemske kada nije bio u Hollywoodu, iskoristio je novac i slavu kako bi putem svoje neprofitne organizacije pomagao djeci i trudnicama oboljelima od AIDS-a.

Nizozemski redatelj Paul Verhoeven, koji je snimio pet filmova i TV serija s Hauerom, izjavio je da je njegovim odlaksom izgubio svoje 'drugo ja':

- Bio mi je ono što je Felliniju bio Marcello Mastroianni. Imam samo dobre uspomene.

S drugom ženom Ineke ten Cate bio je gotovo 40 godina, a iz prvog braka ima kćer Ayshu Hauer.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo