POLIMAC (NE)PREPORUČUJE

VIDEO: KAKAV JE 'GENERAL'? Filmski kritičar Jutarnjeg Nenad Polimac pogledao je film o Anti Gotovini: 'Ovako nešto do sada nisam nikada vidio...'

 

Film "General" redatelja Antuna Vrdoljaka o dijelu života umirovljenog generala Hrvatske vojske Ante Gotovine, točnije o periodu koji počinje ranom mladosti, a završava puštanjem iz haškog pritvora 2012. godine, neobična je kombinacija punoće i praznine.

Vrdoljak pokazuje velik dio Gotovininog života, ali gledatelju ne nudi ni nikakvo pomnije proučavanje lika i djela jednog od najistaknutijih zapovjednika iz Domovinskog rata. Nenad Polimac, filmski i televizijski kritičar Jutarnjeg lista, ovu biografiju drži neozbiljnom.

"Ja tako što nisam nikad vidio. Nisam siguran da je to bila namjera redatelja (Antuna Vrdoljaka), ali sama činjenica da on o takvim stvarima ne razmišlja pokazuje da ovdje nešto ne štima, pogotovo kada je riječ o pristupu glavnom liku", tvrdi Polimac.

Ne doznamo kako je Gotovina proveo svoje formativne godine, epizoda u Legiji stranaca, gdje je stekao čin "caporal-chef" (hrvatski ekvivalent bio bi glavni razvodnik), obrađena je krajnje šturo, a o Gotovininom životu u bjegunstvu ne dozna se apsolutno ništa.

Polimac se slaže s filmskim i TV kritičarem Jutarnjeg Juricom Pavičićem koji je u svojoj kritici filma napisao da je Gotovina na momente sveden na dosadnjakovića koji sipa spomenarske mudrosti o ratu, domu i vojničkoj sudbini. "Ovdje tih mudrosti ima u neviđenim količinama", dodaje.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje" doznajte kako su prikazane borbe koje su se odvijale tijekom Domovinskog rata, kako je prikazano oslobođenje Knina, koji su najveći minusi filma i je li Goran Višnjić na uspješan način utjelovio generala Gotovinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:19