'ČASNA'

VIDEO: NOVI FILM MAJSTORA HORORA STRAVE IMA U IZOBILJU Trailer filma je skinut s interneta jer je sadržavao suviše šokantne scene...

 

Možda to ne znate, no James Wan je danas jedna od najmoćnijih ličnosti u Hollywoodu. Ima 41 godinu, rođen je u Maleziji, a odrastao u Australiji. U Melbourneu je na tamošnjem underground film festivalu dobio nagradu za svoj “no budget” gerilski prvijenac, što mu je bio dostatni poticaj da po Los Angelesu počne nuditi niskobudžetni horor “Slagalica strave” (2004.).

Uspio je skupiti budžet od milijun dolara, podržala ga je dosta utjecajna kompanija Lionsgate, no nakon bruto zarade od 100 milijuna dolara diljem svijeta postao je netko na koga se računa. Wan je zadržao kontrolu nad franšizom, koja je imala kreativne uspone i padove, a sam se okušavao u drugim vrstama horora. Smislio je još jednu franšizu, “Podmuklo” (2011.), ali najveći uspjeh bilo mu je “Prizivanje” (2013.), koje je snimio s razmjerno solidnim budžetom od 20 milijuna dolara i u kinima zaradio više od 300 milijuna bruto.

Kao što Marvel i DC imaju svoj univerzum, tako je i “Prizivanje” stvorilo poseban svijet u kojem se ponavljaju teme i likovi. U “Prizivanju” se prvi put pojavila demonska lutka Annabelle, koja je poslije dobila vlastiti film. Wan ga nije režirao (posao je prepustio direktoru fotografije Johnu R. Leonettiju), što je i razlog da baš nije bio dobar, međutim zarada je bila impresivna. “Prizivanje 2” zato je imalo njegov potpis, opet je to bio mega hit, nakon kojega je uslijedila “Annabelle: Početak”, vrlo dobro ostvarenje koje je režirao njegov proteže David F. Sandberg.

U svijetu “Prizivanja” godine nisu bile važne. Prvo “Prizivanje” odigravalo se 1971., “Annabelle” krajem šezdesetih, “Prizivanje 2” 1977., a “Annabelle: Početak” 1955. Svaki od filmova referirao se na prethodni ili onaj koji se pojavio poslije njega, a po redoslijedu zbivanja “Časna” je najraniji, zbiva se 1952., i to u Rumunjskoj. Ako se dobro sjećate “Prizivanja 2”, valjda ste upamtili da se tamo pojavi demonska časna sestra koja mami jednog od protagonista u zloslutni podrum.

Upravo ta “sveta” ličnost junakinja je ovog filma, u kojem bi strave trebalo biti u izobilju. Uostalom, kad se kino najava pojavila na YouTubeu, uslijedili su protesti nakon kojih je trailer skinut s interneta jer je sadržavao suviše šokantne scene (ali ga bez problema možete pogledati na web stranicama moćne kompanije Warner Bros.). Wan je jedan od producenata i koautora priče, a za redatelja je odabrao mladog Engleza Corina Hardyja koji se još kao tinejdžer počeo baviti specijalnim efektima i dobio vrlo dobre ocjene za svoj horor prvijenac “The Hallow”.

“Časna” počinje u Vatikanu gdje su doznali uznemirujuću vijest o samoubojstvu mlade redovnice u Rumunjskoj (tamo, uzgred, ima puno više manastira negoli samostana).

Slučaj treba istražiti pa u misiju šalju iskusnog svećenika problematične prošlosti oca Burkea (igra ga meksički glumac Demian Bichir, nominiran za Oscara za dramu “Bolji život”) i novicijatkinju sestru Irenu, koja je pred zaređenjem (Taissa Farmiga sestra je Vere Farmige i gotovo nije dobila ulogu zbog krvnog srodstva s junakinjom prva dva “Prizivanja”). Oni brzo ustanovljavaju da samostan vrvi demonima, tu se pojavljuje poznato, već spomenuto lice iz “Prizivanja 2”, ali i Valak, utjelovljenje samoga zla.

James Wan ovaj put samo kontrolira franšizu budući da je u postprodukciji blockbustera “Aquaman”. Od superjunaka do horora za njega je samo jedan korak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:00