POLIMAC PREPORUČUJE

VIDEO: OVAJ HOLIVUDSKI MEGAHIT NAPROSTO MORATE POGLEDATI Novi Spiderman je odličan i u njemu će baš svi uživati, neovisno o godinama

 

Kad ovo postignemo, moći ćemo se smatrali relevantnom kinematografijom u svjetskim razmjerima. U novom holivudskom megahitu “Spider-Man: Daleko od kuće” naslovni junak odlazi na školski izlet po Europi. Dosta mu je borbe protiv super zlikovaca i vanzemaljaca, htio bi i on malo odmora. Zato u kofer i ne stavlja svoju maskirnu odjeću, ali to potajno napravi njegova teta May. Kakva je njihova putanja? Obilaze najpoznatije turističke gradove, najprije svrate u Veneciju, a zatim u Prag. U potonjem se posebno lijepo provedu, ima zgodna scena s Peterom Parkerom (tako se Spider-Man zapravo zove) i MJ (Zendaya iz kontroverzne serije “Euforija”), njegovom školskom kolegicom u koju je zaljubljen, na Karlovom mostu, a i hoteli se doimaju impresivno.

Hoće li Zagreb ikad dobiti takav tretman u brojnim koprodukcijama koje se ovdje snimaju? Sumnjam, jer Prag je od nas daleko odmakao, tamo je Tom Cruise proživljavao nevjerojatne pustolovine u “Nemogućoj misiji” Briana De Palme, a Češka je profitirala kad je Hrvatska zbog rata proglašena nesigurnom zonom, pa je Jadran film izgubio gotovo sve američke koprodukcije. Ipak, i kad ih je imao, naša metropola je uvijek “glumila” Varšavu ili Amsterdam, nikad nije smjela zadržati svoj identitet. Ima još nešto, na odjavnoj špici možete pročitati tko je sve od Čeha surađivao na filmu, a taj ne baš mali odjeljak nazvan je “Prague Unit”. Kamo sreće da i nas tako respektiraju u spektaklima koji eksploatiraju hrvatske lokacije.

Novi “Spider-Man” je inače odličan film, ciljna publika su mu tinejdžeri, ali će u njemu uživati i oni puno stariji. Razloga je nekoliko, ponajprije onaj tematski, jer super junaci rijetko izjavljuju da im je slava teret, a Peter Parker ima i taj problem što mu je u filmu “Osvetnici: Završnica” poginuo mentor Tony Stark, tj. Iron Man. Zaviještao mu je naočale koje bi zaludile svakog klinca ludog za svemoćnim gadgetima, međutim, Peter smatra da tako nešto ne zaslužuje i radije ih poklanja Quentinu Becku odnosno Mysteriu (Jake Gyllenhaal), koji mu se čini dovoljno ozbiljan. Mysterio je, međutim, majstor iluzije, što je prilika za nevjerojatne specijalne efekte, inspirirane platnima velikih slikara kao što su Salvador Dali i Pablo Picasso.

U jednoj sekvenci Spider-Man tone u artificijelni ponor bez granica, intrigantno obojan, tako da se doima kao rad eksperimentalnih umjetnika. U drugoj, na gomili je bezbroj Spider-Mana, što je metafora za junakovu dvojbu tko je on zapravo. Nadalje, ovo je film za moderno doba u kojem su žene ravnopravne, ako ne i superiorne superjunacima, pa nova MJ nema nikakve veze s onom Mary Jane (Kristen Dunst) iz prve trilogije Sama Raimija, koja je neprestano bila u opasnosti i vrištanjem samo smetala Spider-Manu: ova je sigurna u sebe, što njenom partneru kao da smanjuje nadnaravne moći.

Znatan dio svog uspjeha film zahvaljuje Tomu Hollandu, koji ima 23 godine, ali kad kaže da je 16-godišnjak, vi mu bespogovorno vjerujete. Šteta, glumac ima ugovor za samo još jedan film, nakon čega će početi potraga za novim Spider-Manom, po svoj prilici ne tako dobrim kao što je ovaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 16:31