IZNENADNI KRAJ

VIDEO: TEŠKO JE BEZ NJEGA BILO ZAMISLITI FILMSKI HIT Ovo su najupečatljivije uloge po kojima će publika najviše pamtiti Ivu Gregurevića

    AUTOR:
    • Vjeko Staničić

  • OBJAVLJENO:
  • 02.01.2019. u 23:11

 

Ivo Gregurević će ostati zapamćen kao jedan od najvećih hrvatskih filmskih i televizijskih glumaca, pogotovo u razdoblju od osamostaljenja Hrvatske kad je devedesetih i u dvijetisućitim godinama bilo gotovo nezamislivo da se snimi filmski hit bez njega u jednoj od glavnih uloga. No, i prije rata snimio je značajan broj upečatljivih uloga.

Gledatelji će ga najviše pamtiti po ulogama kao što su ona u seriji 'Velo misto' gdje je glumio simpatičnog smetlara Netjaka, koji se često pojavljuje u paru sa Strikanom kojeg je glumio Špiro Guberina.

 

Karijeru su mu obilježili likovi seljaka i radnika iz malih mjesta Slavonije i Dalmacije, kao i gastarbajtera poput onog iz filma 'Što je muškarac bez brkova' (2005.)

 

U ranijoj fazi filmske karijere glumio je u 'Mećavi'  Antuna Vrdoljaka i 'Izgubljenom zavičaju' Ante Babaje, ali je gledateljima iz tog vremena najviše u pamćenju ostala uloga Kreleta u Vrdoljakovom 'Kiklopu' (1982.)

 

Krajem osamdesetih godina pojavljuje se u 'Životu sa stricem' Krste Papića i filmu 'Sokol ga nije volio' Branka Schmidta.

Jedna od važnijih uloga u karijeri je bila ona razbojnika Jovana Čaruge u filmu Rajka Grlića iz 1991., gdje je glumio s Fabijanom Šovagovićem i Enom Begović.

 

Devedesetih godina smo ga mogli gledati u filmovima 'Vukovar se vraća kući', 'Tri muškarca Melite Žganjer' i 'Kad mrtvi zapjevaju'.

Zatim slijede uloge u filmovima 'Maršal', 'Svjedoci', Duga mračna noć', 'Crnci' i 'Put lubenica'.

 

Glumio je i u serijama 'Odmori se, zaslužio si', 'Počivali u miru' i 'Stipe u gostima'.

Zadnja uloga mu je bila ona u filmu Ivana Gorana Viteza 'Dopunska nastava', koji još nije dovršen.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo