IZNENADNI KRAJ

VIDEO: TEŠKO JE BEZ NJEGA BILO ZAMISLITI FILMSKI HIT Ovo su najupečatljivije uloge po kojima će publika najviše pamtiti Ivu Gregurevića

 

Ivo Gregurević će ostati zapamćen kao jedan od najvećih hrvatskih filmskih i televizijskih glumaca, pogotovo u razdoblju od osamostaljenja Hrvatske kad je devedesetih i u dvijetisućitim godinama bilo gotovo nezamislivo da se snimi filmski hit bez njega u jednoj od glavnih uloga. No, i prije rata snimio je značajan broj upečatljivih uloga.

Gledatelji će ga najviše pamtiti po ulogama kao što su ona u seriji 'Velo misto' gdje je glumio simpatičnog smetlara Netjaka, koji se često pojavljuje u paru sa Strikanom kojeg je glumio Špiro Guberina.

Karijeru su mu obilježili likovi seljaka i radnika iz malih mjesta Slavonije i Dalmacije, kao i gastarbajtera poput onog iz filma 'Što je muškarac bez brkova' (2005.)

U ranijoj fazi filmske karijere glumio je u 'Mećavi' Antuna Vrdoljaka i 'Izgubljenom zavičaju' Ante Babaje, ali je gledateljima iz tog vremena najviše u pamćenju ostala uloga Kreleta u Vrdoljakovom 'Kiklopu' (1982.)

Krajem osamdesetih godina pojavljuje se u 'Životu sa stricem' Krste Papića i filmu 'Sokol ga nije volio' Branka Schmidta.

Jedna od važnijih uloga u karijeri je bila ona razbojnika Jovana Čaruge u filmu Rajka Grlića iz 1991., gdje je glumio s Fabijanom Šovagovićem i Enom Begović.

Devedesetih godina smo ga mogli gledati u filmovima 'Vukovar se vraća kući', 'Tri muškarca Melite Žganjer' i 'Kad mrtvi zapjevaju'.

Zatim slijede uloge u filmovima 'Maršal', 'Svjedoci', Duga mračna noć', 'Crnci' i 'Put lubenica'.

Glumio je i u serijama 'Odmori se, zaslužio si', 'Počivali u miru' i 'Stipe u gostima'.

Zadnja uloga mu je bila ona u filmu Ivana Gorana Viteza 'Dopunska nastava', koji još nije dovršen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 14:21