POLIMAC (NE)PREPORUČUJE

VIDEO: 'USPON SKYWALKERA' - SVE SAMO NE VRHUNAC RATOVA ZVIJEZDA Film naočigled ima sve, ali je svejedno najslabiji nastavak obožavanog serijala

 Lucasfilm Ltd. / The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia
 

Pravo je čudo da je serijal Ratovi zvijezda uopće dogurao devetog nastavka.

Prvi film, onaj iz 1977. godine, koji je postavio temelje za cijelu priču, već je kao ideja na papiru naišao je na nerazumijevanje tadašnjeg Hollywooda. Pristao ga je financirati 20th Century Fox (danas u vlasništvu korporacije Disney), ali tek nakon što su ga odbili financirati Universal i sam Disney.

Snimljen je za 11 milijuna američkih dolara, što je tada bio mali novac. Ispalo je da je George Lucas, idejni tvorac Ratova zvijezda, znao nešto što Hollywood nije znao jer su ti prvi Ratovi zvijezda te godine zaradili 503 milijuna dolara (i onda još 256 milijuna dolara kada je film 1997. godine ponovno prikazivan u kinima). Fenomen je rođen.

Nakon Ratova zvijezda, koji je retroaktivno nazvan "Ratovi zvijezda: Nova nada", prvo su došla dva nastavka - Imperij uzvraća udarac i Povratak Jedija, pa tri prednastavka - Fantomska prijetnja, Napad klonova i Osveta Sitha, pa još tri prava nastavka - Sila se budi, Povratak Jedija i Uspon Skywalkera. U međuvremenu su snimljena i dva antologijska filma - Rogue One i Solo.

Ako se gledaju samo brojke, prema onima iz 2018. godine, medijska franšiza Ratovi zvijezda vrijedi 65 milijardi dolara. Gledaju li se prihodi od filmova Ratovi zvijezda pet su najunosnija filmska franšiza svih vremena. S druge strane, pogledaju li se filmovi kao takvi, nailazi se na probleme.

Nova nada i Imperij uzvraća udarac neprikosnoveni su klasici filma koji se spremno citiraju. Povratak Jedija smatra se slabijim od njih i to ne samo zbog Ewoksa. Fantomska prijetnja i Napad klonova dočekani su "na nož", a dojam prednastavaka malo je popravila Osveta Sitha. Sila se budi proglašen je zabavnim filmom koji se previše radnjom oslanja na Novu nadu, a Posljednji Jedi neshvaćenim eksperimentom.

Gdje se tu uklapa Uspon Skywalkera? U novoj epizodi serijala Polimac preporučuje doznajte kako je Disney uprskao posljednje poglavlje sage o obitelji Skywalker.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 09:16