100 FILMOVA

ZAGREB FILM FESTIVAL POČINJE U NEDJELJU Festival otvara brazilski redatelj Gustavo Pizzi i njegov film 'Voljeni'

Iz filma 'Voljeni'
 

ZAGREB - Zagreb Film Festival (ZFF), koji se ove godine održava šesnaesti put, otvara se u nedjelju 11. studenog, projekcijom brazilskog filma "Voljeni", na kojoj će biti i njegov redatelj i koscenarist Gustavo Pizzi.

U osam festivalskih dana prikazat će se 100 filmova u 12 programa, a u popratnom dijelu ZFF-a održat će se filmski razgovori, predavanja i radionice.

Zagrebački festival posjetit će više od 100 gostiju iz svijeta filma, uz brazilskog redatelja Pizzija, bit će tu jedna od najznačajnijih europskih producentica Marianne Slot, koja će predstaviti film "Halla ide u rat", redatelj Ognjen Glavonić i ekipa njegovog novog filma "Teret" predvođena glavnim glumcem Leonom Lučevim, talijanska redateljica Costanza Quatriglio ("Kao da je moj sin") i glavna glumica tog filma Tihana Lazović.

Svoje će filmove predstaviti i Bobo Jelčić ("Sam samcat") s glavnim glumcima Rakanom Rushaidatom i Mikijem Manojlovićem, Sara Hribar i Marko Šantić ("Lada Kamenski"), peruanski redatelj Alvaro Delgado Aparicio L. ("Retablo"), bosanskohercegovačka redateljica Aida Begić ("Ne ostavljaj me") i producent Phillippe Avril ("Manta Ray").

Posjetitelji festivala u ponedjeljak će moći vidjeti, među ostalim, Carey Mulligan i Jake Gyllenhaal u drami "Divljina", debitantskom ostvarenju Paula Danoa, Tihanu Lazović u talijanskom filmu "Kao da je moj sin", te u filmu "Tel Aviv gori" Kaisa Nashifa koji je za ulogu simpatičnog stažista TV sapunice nagrađen u Veneciji.

Utorak se najavljuje kao 'dan očinske ljubavi', s filmovima "Ne ostavi traga" Debre Granik i "Sam samcat" Bobe Jelčića, dok srijedu nazivaju 'Berlusconijevskom', s obzirom na čak dvije priče o bivšem talijanskom premijeru - "Loro" Paola Sorrentina i "Kajman" Nannija Morettija.

U četvrtak se premijerno prikazuje film "Teret" Ognjena Glavonića o zataškavanju ratnih zločina u Srbiji za vrijeme Miloševićeva režima i novi film Laszla Nemesa, "Prije mraka", kojim autor nagrađivanog prvijenca "Saulov sin" upozorava na prijetnje totalitarizma nad Europom.

Festival u petak donosi vizualno raskošne filmove - tajlandski "Manta Ray" Phuttiphonga Aroonphenga i peruanski "Retablo" Álvara Delgada-Aparicio L.

Za zatvaranje je ostavljena romantična priča "Sidro i nada", na čijoj će projekciji biti i glumica iz filma Geraldine Chaplin, kći slavnog Charlieja Chaplina.

Program će se nastaviti i u nedjelju, nakon službenog zatvaranja festivala, s projekcijama za najmlađe i repriznim naslovima iz glavnog i popratnih programa.

ZFF najavljuje da će se dio ovogodišnjih filmova, osim u Zagrebu, moći vidjeti i u Velikoj Gorici, Samoboru, Puli, Splitu, Hvaru, Dubrovniku, Varaždinu, Ivancu, Koprivnici, Bjelovaru, Daruvaru, Slatini, Đakovu, Omišu i Supetru.

Od 15. do 18. studenog u tim će gradovima biti prikazani odabrani filmovi iz Glavnog programa te iz dječjeg programa Bibijada, kao i selekcije domaćeg kratkometražnog filma Kockice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:10