NAKON 75 GODINA

ZATVARA SE KULTNO KINO GRIČ Omiljeno mjesto u centru Zagreba zauvijek zatvara svoja vrata: 'U Jurišićevoj 6 više neće biti kina ni projekcija'

 Damjan Tadić / CROPIX
 

Kultno kino Grič u centru Zagreba u Jurišićevoj 6 nažalost zatvara svoja vrata. Tu je vijest vodstvo kina podijelilo na službenoj stranici na Facebooku.

- Draga publiko,

Europski program filmova Art kino Grič seli na novu lokaciju o kojoj ćemo vas pravovremeno obavijestiti. U Jurišićevoj 6 nažalost više neće biti kina ni projekcija - napisali su bez dodatnih objašnjenja.

Građane su o zatvaranju obavijestili i porukom na vratima kina:

- Klub Kino Grič je završilo s radom nakon 75 godina. Hvala vam na vašoj vjernosti i posjetama!

Zagreb,120119.
Jurisiceva ulica.
Kino Gric nakon 75 godina prestaje s radom.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

Legendarno kino Grič projektirali su slavni hrvatski arhitekti Drago Ibler i Stjepan Planić 1940., a projekt izgradnje financirao je građevinski poduzetnik Đuro Simon unajmivši dugoročno prostor u prizemlju hotela Tri gavrana. Kino se tad zvalo Rex.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata kino je promijenilo ime u Klek, a potom je dugi niz godina bilo poznato pod imenom Kosmaj. Došlo je u sastav poduzeća Kinematografi osnovanog 1946., a u njemu su se nerijetko projekcije održavale od jutra do večernjih sati. U to vrijeme socijalizma bilo je posebno popularno po špageti vesternima, kung-fu i erotskim filmovima.

1990. kino dobiva ime Grič. Kao repertoarno kino zatvara se 2005. godine kad je postalo mjesto za povremene filmske projekcije i druga kulturna događanja poput kazališnih predstava i stand up nastupa.

Od početka 2012. u njemu se svakodnevno prikazuje ne-holivudski repertoar - filmovi iz europske, svjetske i nezavisne američke kinematografije, te postaje art-kino. U dvoranu su tom prigodom vraćeni i originalni kino-stolci. Od 2016. godine cjelokupni program Art-kina Grič čine europski filmovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:36