17. IZDANJE

ZFF PRVI PUT ĆE SE ODVIJATI IZVAN KINA EUROPA Na festivalu će se natjecati i film 'Svjetionik' s Robertom Pattinsonom u glavnoj ulozi

 - / Everett / Profimedia
 

Film “Svjetionik” Davea Eggersa s Robertom Pattinsonom u glavnoj ulozi te pobjednik Sarajeva “Negdje lijepo” redateljice Enije Sendijarević među filmovima su koji će se natjecati za nagrade na 17. Zagreb Film Festivalu. Na festivalu će k tomu igrati niz filmova istaknutih svjetskih redatelja poput Šveđanina Roya Anderssona ili Čileanca Pabla Larraína.

ZFF je u utorak objavio program svog 17. izdanja koje počinje 7. studenoga. U natjecateljskoj konkurenciji novih redatelja igrat će dvanaest filmova. Uz “Svjetionik” i “Negdje lijepo”, u konkurenciji za nagrade je film “Visoka djevojka” Rusa Kantemira Balagova koji je nagrađen za režiju u canneskom programu Izvjestan pogled. U programu je i dobitnik canneske nagrade za najbolji debitantski film “Naše majke” Gvatemalca Césara Díaza. Iz Latinske Amerike stiže i sjajni film “Monos” Kolumbijca Alejandra Landesa. Taj film o fiktivnom gerilskom ratu koji prati postrojbu djece gerilaca kritika je opisivala kao smjesu “Apokalipse danas” i “Gospodara muha” Williama Goldinga.

U programu je i film “Mliječni zubi” Australke Shannon Murphy koji se vratio s hrpom nagrada s ovogodišnje Mostre u Veneciji.

Kao i obično na ZFF-u, puno zanimljivosti ima i u popratnim programima. Među njima je i film “O beskonačnosti” kultnog švedskog nadrealista Roya Anderssona. U programu je “Ponovo s nama” igra i novi film Čileanca Pabla Larraína, autora “Jackie” i “Nerude”. Njegov novi film “Ema” melodrama je ambijentirana u čileansku luku Valparaiso. U istom programu Ponovo s nama igra i jedan od najkontroverznijih filmove ove festivalske jeseni. Riječ je o filmu “Jojo Rabbit” novozelandskog maorskog režisera Taike Waititija. Novozelandski režiser - koji je među ostalim režirao i jedan od filmova o Thoru - smislio je bizaran politički visoki koncept. Njegov junak je dječak iz Njemačke 30-ih godina koji ima zamišljenog prijatelja: Hitlera.

U istom programu igra i distopija “Božanska ljubav” brazilskog redatelja Gabriela Mascara. Mascarov film zbiva se u Brazilu bliske budućnosti kojim vladaju klerikalci, spolnost je strogo regulirana, a vjera se širi nabožnim disko-večerima. Među ostalim, postoje i drive-in ispovjedaonice.

U programu Velikih 5 igrat će i film “Pokajnik” veterana talijanskog političkog filma Marca Bellocchija. Riječ je o filmu o najslavnijem mafijaškom pokajniku Tommasu Buscetti.

Kao i svake godine, i ove ZFF donosi program domaćih kratkih filmova “Kockice”. U tom programu je jedanaest filmova. Među njima je i “Tina”, novi film redateljice Dubravke Turić koja je za prethodne kratke filmove nagrađivana u Veneciji i Cannesu.

Ovogodišnji ZFF prvi se put ne održava u glavnom zagrebačkom festivalskom prostoru, kinu Europa koje je zatvoreno, i to besmisleno jer se u njemu ne radi ništa. U takvim okolnostima ZFF će biti dulji za tri dana, a glavni će festivalski prostori biti kina Tuškanac, MSU i dvorana KIC-a.

Otvaranje festivala bit će 7. studenoga u Laubi. Film otvaranja bit će francuska komedija “Alice i gradonačelnik” Nicolasa Parisera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:31