SVJETSKI FESTIVAL ANIMIRANOG FILMA

ZNA SE KAD POČINJE ANIMAFEST, SAMO SE JOŠ NE ZNA GDJE Ove godine prijavljeno rekordnih 1800 filmova

 Željko Puhovski / CROPIX
Zbog zapleta oko kina Europa još se ne zna gdje će se održati, no problema ne bi trebalo biti jer je riječ o gradskom festivalu

Animafest, svjetski festival animiranog filma, donosi 149 filmova u natjecateljskim programima ovogodišnjeg izdanja, koji će se održati od 3. do 8. lipnja u Zagrebu, no još uvijek se ne zna - gdje točno, s obzirom na to da se aktualni voditelji kina Europa, u kojem se festival trebao održati, trebaju do 1. lipnja iseliti iz tog prostora.

- Nemamo drugih informacija osim da će se Animafest održati u kinu Europa, mi smo gradski festival, u vlasništvu Grada, i nadamo se da će to tako biti jer je dva mjeseca prije početka festivala sve već organizirano na taj način i čekamo goste koji su navikli na to kino - rekao je Daniel Šuljić, umjetnički direktor Animafesta.

Izbor naslova

- Mislim da bi jedan od najznačajnijih festivala animacije u svijetu, kvalificirajući festival za Oscare, European Animation Award i Nagrade Annie ASIFA-e Hollywood, trebao znati gdje će se održati - dodao je.

Za natjecateljski program pristiglo je 1800 filmova iz 86 zemalja svijeta, što je dosadašnji rekord, istaknuo je Šuljić. Odabrana su 46 filma za Veliko natjecanje kratkometražnog filma, 47 za Natjecanje studentskog filma te 20 za Natjecanje hrvatskog filma.

Dominiraju francuzi

Konkurencijom Velikog natjecanja kratkometražnog filma kao i prošlih godina dominira Francuska s trinaest filmova, iza koje su Velika Britanija sa šest i SAD s pet filmova.

Od velikih imena animacije izdvajaju se Britanac Phil Mulloy, pobjednik Animafesta 2016., koji predstavlja novi film “In the Future”, te Regina Pessoa, autorica najnagrađivanijeg portugalskog filma “Tragična priča sa sretnim završetkom” za koji je primila brojne nagrade, a ove godine u Zagreb dolazi s autobiografskim filmom “Uncle Thomas, Accounting for the Days”.

Prikazat će se i “Roughhouse”, film dalekosežnosti nasilja među prijateljima, ovogodišnji dobitnik BAFTA-e autora Jonathana Hodgsona koji je nominiran za Emmyja. Među istaknutim su filmovima još psihodelični “Acid Rain” Tomasza Popakula, političko-alegorijski “Per Aspera Ad Astra” Francka Diona te nadrealistički “I’m going out for cigarettes” Osmana Cefrona.

Poznata imena

Za program Svjetske panorame također su najavljena poznata imena poput Dahee Jeong, Petera Millarda, Johanna Kuhna i Miloša Tomića, a program Velikog natjecanja dugometražnog filma objavit će se uskoro jer selekcija još traje.

U Velikom natjecanju kratkometražnog filma nastup su kao i prošle godine izborila tri hrvatska filma - “Udahnut život” Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona, “Jedan od mnogih” Petre Zlonoge te manjinska koprodukcija Balázsa Turaija “Pad Rima”. Ovogodišnja velika novost su izložbe koje prate festival, čak njih šest, od kojih se posebno ističu instalacije proširene stvarnosti u Tunelu Grič.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:33