LJETO U KREŠIMIROVU GRADU

FOTO: KONTROVERZNA PREDSTAVA 'SABLAZAN U DOLINI SV. FLORIJANA' STIŽE U ŠIBENIK Burleska koja se izruguje vitalnosti i neuništivosti malograđanstva

 
 Zoran Lešić

Već tradicionalno, kraj srpnja u Krešimirovu gradu obilježava plesna umjetnost kroz Šibenik Dance Festival. Ove godine predstoji osmo izdanje i to od 23. do 28. srpnja.

U sklopu programa Balkan Dance Projekta, koji čine umjetnici okupljeni iz zemalja regije, na daske HNK Šibenik 25. srpnja stiže "Sablazan u dolini sv. Florijana" - burleska rađena prema farsi ikone slovenske književnosti Ivana Cankara.

Koreograf Aleksandar Ilić i redatelj Aleksandar Nikolić u predstavi će posebnom vrstom pokreta prikazati burlesku u kojoj je autor izvrgnuo ruglu vitalnost i neuništivost malograđanskog mentaliteta iza kojega se kriju kukavičluk, društvena sebičnost i neodgovornost, dvoličnost, sitni interesi, a na kraju i zle namjere.

Što će se dogoditi kad u "rajsku" dolinu, učmalu od samozadovoljstva, prekrivenu izmaglicom prašine, odvojenu paukovom mrežom od ostatka svijeta, iznenada bane Sablazan i poremeti zloslutnu harmoniju Doline svetoga Florijana?

Sablazan na površinu izbacuje samoljublje, laž, dvojni moral, pohlepu - tako brižljivo sakrivane pod plaštom nedužnosti i poštenja. Ivan Cankar ruglu izvrgava svu opasnost društvenoga licemjerja suprotstavljajući malograđanskim odličnicima dvoje mladih odmetnika, avanturista i kriminalaca - Petra i Jacinta, koji svojom iskrenom željom za ispunjenim životom kao uragan protutnje kroz Dolinu i živote njezinih stanovnika, za trenutak uzvitlavši prašinu, sablaznivši sve i na kraju ih izigravši.

Ipak, kad uragan Petar i Jacinta prođe, maske padnu i stanovnici Doline si ogoljeni pogledaju u oči, rezultat njihova iskustva nije promjena, već uzvik: "Hvala Bogu, sve će opet biti po starom".

Pred tvorcima plesne priče stoji ne mala obveza i zadatak da zadanu temu s riječi prevedu na univerzalni jezik igre koji će obznaniti tajnu poruku skrivenu među Cankarovim redovima: "Probudite se! Stresite prašinu sa sebe! Imajte hrabrosti suočiti se sa svojim istinskim željama i potrebama... I živite!".

I ovaj put četiri najatraktivnije lokacije grada Šibenika - Trg Republike Hrvatske pored katedrale sv.Jakova, Tvrđava sv. Mihovila, Tvrđava Barone te Hrvatsko narodno kazalište - bit će pozornica brojnim plesačima, koreografima i plesnim ansamblima osmoga izdanja Šibenik Dance Festivala.

Sve počinje svečanim otvorenjem na Tvrđavi svetoga Mihovila, a ulaznice se nalaze u prodaji putem sustava www.eventim.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:40