VISOKA DVADESET METARA

FOTO, VIDEO Mišići, kosti, masno tkivo i fetus u utrobi: Kontroverzna skulptura moderne Pravde

Mnogi mještani drže da se rade o odvratnoj skulpturi koja nagrđuje njihov grad, no Gradsko vijeće vjeruje kako će im moderna Pravda donijeti donijeti novi prihod od turizma
 AP Photo/ Ben Birchall/PA

ILFRACOMBE - Kontroverzni britanski umjetnik Damien Hirst posudio je gradu Ilfracombeu, gdje živi i posjeduje restoran, 20-metarsku skulpturu njegovog modernog viđenja Pravde.

Hirst, koji je jedan od najcjenjenijih ali i kontroverznijih umjetnika Ujedinjenog Kraljevstva, posudio je svoju skulpturu gradu na 20 godina, a Gradsko vijeće odlučilo ga je postaviti na ulazu u luku.

Skulptura je smjesta naišla na podijeljeno mišljenje mještana - prikazuje trudnu ženu s mačem u jednoj i vagom u drugoj ruci, no gotovo polovica njene anatomije je otkrivena - koža je povučena s njene desne strane i vidljivi su mišići, kosti lubanje, masno tkivo desne dojke, te čak i fetus u utrobi.

Mnogi mještani drže da se rade o odvratnoj skulpturi koja nagrđuje njihov grad, no Gradsko vijeće vjeruje kako će im moderna Pravda donijeti novi prihod od turizma.

- Do sada smo se, kao odmaralište, oslanjali na naš prirodni šarm i ljepotu, ali u današnje vrijeme to nije dovoljno, rekao je član Vijeća Mike Edmunds.

- Hoteli se zatvaraju, stoga moramo učiniti nešto kako bi potaknuli gospodarstvo, i razmatramo umjetnost kao način privlačenja posjetitelja.

- Umjetnost uzrokuje podijeljena mišljenja, i jedna stvar oko ove skulpture je, baš zato što je toliko kontroverzna, da će privući nove ljude u grad, rekao je Edmunds.

Skulptura je izrađena od nerđajućeg čelika i bronce, a mač i lijeva ruka napravljeni su od jednog komada fiberglasa, ojačanog s plastičnim polimerom. Testirana je u zračnom tunelu kako bi se osiguralo da će moći podnijeti česte nalete vjetra na obali.



UK: Damien Hirst's “Verity” causing controversy... by euronews-en

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 00:24