SPRINGSTEEN

16 stadiona, zarada od 75 milijuna eura

Europski dio turneje Springsteen je počeo danas na nizozemskom Pink Pop festivalu i trajat će do 2. kolovoza, za kada je dogovoren koncert u španjolskom Santiagu

Ni nakon četrdesetak godina aktivne glazbeničke karijere, odnosno četvrt stoljeća otkako je počeo harati najvećim svjetskim dvoranama i stadionima, Springsteen ne pokazuje znakove umora.

Upravo suprotno, posljednjih desetak godina, počevši s antologijskim nastupima u njujorškom Madison Square Gardenu (2000.), čine veliku i upečatljivu Springsteenovu dekadu tijekom koje je reaktivirao E Street Band i snimio čak pet prilično raznolikih studijskih albuma.

“The Rising” (2002.) na kojem je manje-više uspješno sublimirao američke osjećaje i propitivao temelje nacije nakon 9/11 napada, solistički “Devils & Dust” (2005.), glazbeno i tematski donekle srodan albumima “Nebraska” i “The Ghost Of Tom Joad”.

Briljantnu posvetu folku i protestnim pjesmama “We Shall Overcome: The Pete Seeger Session” (2006.) snimljenu s 18-članim orkestrom akustičnih folk glazbenika.

Potom fascinantni, klasični springsteenovski “Magic” (2007.) kao žestoki obračun s Bushom i posljedicama koje će zbog njegove vladavine trpjeti još desetljećima i ovogodišnji, nešto manje upečatljiv ljubavni album “Working On A Dream”.

Nakon svakog albuma Springsteen je odlazio na svjetske turneje na kojima ga se u dvoranama i na stadionima moglo gledati ili u izdanju s E Street Bandom ili samo s akustičnom gitarom ili s velikom trupom folk glazbenika. Tako je i ove godine.

Open-air rock festivali

Nepuna tri mjeseca nakon objavljivanja albuma “Working On A Dream” Springsteen je krenuo na istoimenu svjetsku turneju na kojoj je za sada upisano 56 koncerata.

Europski dio turneje započeo je jučer na nizozemskom Pink Pop Festivalu i trajat će do 2. kolovoza, za kada je zakazan koncert u španjolskom Santiagu, a osim stadiona na kojima će ga u prosjeku, ovisno o veličini, gledati između 20.000 i 60.000 ljudi, ponegdje i više, Springsteen će se pojaviti i na nekolicini open-air rock festivala, uključujući glasoviti američki Bonnaroo i ovdje još poznatiji britanski Glastonbury.

U britanskim medijima nastup Springsteena na Glastonburyju već je prozvan koncertom godine na kojem bi Bossa i E Street Band moglo gledati i slušati 137.500 ljudi, a bit će zanimljivo vidjeti koliko će Springsteen okupiti u londonskom Hyde Parku kao headliner Hard Rock Calling Festivala na kojem dva dana prije njega istu poziciju drže Killers i Neil Young.

Prije početka američkog dijela turneje, malo nakon senzacionalnog nastupa u predahu Super Bowla, Springsteen je imao okršaj s distributerom ulaznica Ticketmasterom zbog dvostrukog zaračunavanja provizije kupcima i sporosti sistema prodaje ulaznica (eto, nije to samo bio slučaj u nas s U2). I prve reakcije s američkog dijela turneje nisu iskazivale oduševljenje kritičara, baš kao ni u slučaju albuma “Working On A Dream”, no poznato je da su Springsteenovi nastupi to bolji kako se turneja zahuktava.

Više starijih pjesama

Iz do sada okačenih set-lista na njegovoj internet-stranici jasno je da Springsteen, osim promoviranja novog albuma kroz tek tri-četiri romantične skladbe, na ovoj turneji akcent udara na starijim pjesmama u kojima kao da se reflektira kriza koja je zahvatila svijet.

Naravno, u gotovo trosatnom nastupu (Springsteenu energije, očito, ne manjka) dovoljno je prostora za kombiniranje i aranžmansko prerađivanje raznolikog repertoara i njegovo mijenjanje tijekom turneje (to mu je specijalnost, kao i Dylanu), a sve zajedno na koncu je uvijek prvorazredna rock’n’roll zabava ili kako Springsteen veli: “Na kraju se sve svodi na to da ljude učinim sretnima, to je oduvijek bio posao mog benda, to je moja uloga”.

Najiskrenije, niti jedan izvođač na stadionskim se koncertima, uključujući U2, Stonese i mlađe od njih, još ne može mjeriti sa Springsteenom i energijom koju u valovima publici isporučuje s E Street Bandom.

Nekoliko puta sam već pisao o tome kako je posrijedi gotovo religiozno iskustvo u formi rock’n’roll koncerta kao najpoštenije odrađenog i fizički doista iscrpljujućeg posla koji je u njegovu slučaju ujedno vrhunska zabava s nizom momenata kojima podsjeća na svoje uzore u rasponu od Presleyja i Chucka Berryja, preko Beatlesa i Beach Boysa do Otisa Reddinga i Jamesa Browna. Doista, svi koji žele naučiti kako se “konstruira” jedan rock koncert, morali bi barem jednom vidjeti i čuti Springsteena uživo i njegov E Street Band s kojim on od svakog stadiona učas može stvoriti atmosferu vrućeg rock’n’roll bara.

Uzmemo li u obzir vrijednost za uloženi novac, Springsteen se uvijek trudi pružiti maksimum.

Najčešće ćete takav doživljaj pamtiti cijeli život pa oko 70-90 eura koliko ćete platiti za iskustvo prisutnosti totalnome rock’n’rollu, jer Springsteen je doista najkraća prečica do središta rock’n’roll magije, doista i nije tako mnogo.

Lani ga nadmašila Madonna

A, koliko će od rock’n’rolla u Europi zaraditi Springsteen? Konačna računica znat će se potkraj iduće godine, možda će ga u tom segmentu nadmašiti U2, možda i AC/DC, kao što ga je 2008. nadmašila Madonna, pa čak i Green Day s velikim brojem arena, no najgrublje procjene govore da bi samo na petnaestak europskih stadiona Springsteenova turneja mogla uprihodiati između 65 i 75 milijuna eura plus deset-petnaest milijuna eura za pojavljivanje na nekoliko velikih festivala i parkova u Britaniji, Nizozemskoj, Francuskoj, Norveškoj i Španjolskoj, što mu inače nije bila praksa.

Ne treba zanemariti ni sve veći prihod od merchandise materijala (majice, kape, bedževi, šalice, plakati, privjesci...). Uostalom, u sumrak diskografije kakvu smo poznavali izvođačima ne preostaje nego nastupati što više i što češće.

Turneja ne obuhvaća Zagreb

Iako mu i supruga i članica E Street Banda Patti Scialfa u posljednje vrijeme govori kako joj se čini da “manijakalno radi i bježi, možda i od same smrti”, na što Springsteen odgovara da svatko ima svoj “deadline, pa tako i on”, mnogima je vjerojatno drago da se u relativno kratkom roku, nakon turneje “Magic”, Springsteen odlučio za novu stadionsko-festivalsku turneju s E Street Bandom.

Šteta je što ga nećemo gledati u Zagrebu ili Splitu, no kako Springsteen nastupa 5. srpnja u Beču i 23. srpnja u Udinama, a navodno nešto ulaznica još ima ili ćete ih naći u prodaji ispred stadiona, učinite sebi uslugu i barem jednom nemojte misliti na godišnji odmor nego na rock’n’roll iskustvo koje ćete pamtiti cijeloga života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:18