UOČI VELIKE OBLJETNICE

50 GODINA OD PRVOG ROCK ALBUMA U NAS Drago Mlinarec i Grupa 220 napravili su 1968. revoluciju

 

Kroz dva tjedna, početkom studenoga, u Hrvatskoj će se obilježiti pedeset godina od objavljivanja prve rock ploče u nas. Bila je to ploča “Naši dani” Grupe 220 koja je svojom glazbom utjecala na mnoge danas renomirane glazbenike. Originalnu postavu grupe činili su Drago Mlinarec, Vojko Sabolović, Vojislav Mišo Tatalović i Ranko Balen.

Na ploči se nalazilo dvanaest skladbi od kojih tri potpisuje Vojko Sabolović, jednu su skladali Mlinarec i Živković zajedno, a ostale je napisao sam Mlinarec.

Predgovor za tu ploču napisao je legendarni novinski urednik Pero Zlatar: - Nigdje se popularnost nije mogla tako lako i tako naglo zaraditi kao u “električarskoj” glazbi. Skupila bi se nekolicina dugokosih momaka, nabavila instrumente, malko poslušala inozemne idole i slava bi im bila zajamčena.

Cvjetne košulje

No zahvalno bi tržište kao po kakvu pravilu ubrzo postalo okrutno nezahvalno; kako bi te svirače i pjevače brzo prihvatilo tako bi ih još brže i odbacilo. U nas vokalno-instrumentalni sastavi imaju sudbinu meteora. Jedna je od časnih iznimaka zagrebačka Grupa 220, po mojem skromnom sudu najbolji, najmarljiviji i najpopularniji jugoslavenski VIS. Ona je izabrala teži, trnovitiji, ali pošteniji put, Grupa 220 se nije slijepo povodila za stranim uzorima - nije svaki njihov zvuk, poput većine svojih konkurenata, doslovno skidala s ploče te ga prenosila svojim slušaocima.

Ona je, naprotiv, vlastitim skladbama stvarala vlastiti stil i svoj ukus nametnula svojoj publici. I ta ju je publika znala sačuvati od zaborava jer od Grupe 220 ona uvijek očekuje nešto novo. A Drago Mlinarec i drugovi pružaju joj te muzičke novosti svaki put u obliku originalnih iznenađenja. Ploča koju držite u rukama divan je dokaz one narodne “Uzdaj se u se...” i ove moje tvrdnje - napisao je Pero Zlatar te 1968. godine.

A sve je, kaže nam Drago Mlinarec koji već godinama živi u Bijeloj Gorici, seocetu na hrvatsko-slovenskoj granici, počelo nekoliko godina ranije, u zagrebačkom kvartu Trnje, s prvim svirkama Jutarnjih zvijezda, kako se u početku zvala Grupa 220.

- U gradu su postojale Bijele strijele, Bezimeni, Roboti, Kristali, Atomi, Sjene... Ime Vampiri dobro je zvučalo, ali malo previše krvoločno. Pa smo postali Jutarnje zvijezde jer to ima veze sa zvjezdoznanstvom, a ako si Jutarnja zvijezda, nitko ne može reći da nisi zvijezda - prisjeća se Mlinarec, koji je sa svojim bendom nastupao na mnogobrojnim zagrebačkim plesnjacima. Ime grupe promijenili su jer su shvatili da je “dobar napon najbolji prijatelj električarskih sastava i njihovih sprava”, zapisao je u knjižici u kojoj se prisjetio svojih početaka Mlinarec, koji je skupa s ostatkom benda tih godina nastupao u cvjetnim košuljama i šarenim hlačama.

Jaki glazbenici

Godine 1967. za Jugoton objavljuju svoj prvi EP-i u mono tehnici, s pjesmama “Osmijeh”, “Uvijek kad ostanem sam”, “Grad” i obradom polke “Večer na Robleku”, a na ljeto kreću na turneju po Jadranu koju vodi Vlado Štefančić.

- Zvijezda te turneje bio je Arsen Dedić, a mi smo bili male zvijezde... A onda su nas zvali iz Jugotona: “Osmijeh se dobro prodaje”, treba napisati pjesme za ploču... “Osmijeh” sam napisao usput, dok sam se zabavljao. “Grad” za nekoliko trenutaka, “Uvijek kad ostaneš sam” sam pribilježio usput, isprobavajući gitaru... - otkriva Mlinarec kroz čiju su Grupu 220 prošli mnogi veliki glazbenici: od Ivana Pike Stančića, Huseina Hasanefendića Husa, Jurice Pađena, Akija Rahimovskog, Nenada Zubaka, Davora Šterna...

Croatia Records je prvo izdanje albuma “Naši dani” objavila 2000. godine na CD-u i kaseti, a predgovor na reizdanju su napisali Darko Glavan i Zlatko Gall. Dvanaest godina kasnije Croatia Records je ponovno na vinilu objavila ovu ploču, a tom prilikom okupili su i članove Grupe 220 u Novoj ploči u Bogovićevoj. Na toj promociji je predstavljeno i box set izdanje “Kolekcija” Drage Mlinarca, jednog od naših najznačajnijih kantautora i glazbenika današnjice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 21:48