JAZZ.HR u LISINSKOM

BLACK COFFEE Dvadeset godina dalmatinskog jazz benda

"Ovi dečki drže jazz scenu u Dalmaciji", govorio je za njih Boško Petrović. Dva su albuma snimili za talijansku kuću Caligola Records

Treći ovosezonski koncert ciklusa Jazz.hr u petak, 17. siječnja, u maloj dvorani Lisinski rezerviran je za slavlje dvadeset godina djelovanja jazz sastava Black Coffee.

Stalnu okosnicu sastava osnovanog 1993. u Splitu, čine gitarist Renato Švorinić i bubnjar Jadran Dučić Čiće, no Black Coffee je primao kao povremene članove ili goste mnoge hrvatske jazz glazbenike. "Ovi dečki drže jazz scenu u Dalmaciji", govorio je za njih Boško Petrović i često ih pozivao u svoj klub u Zagrebu, štoviše zajedno su i često nastupali. "Veliki jazz vizionar", reći će za njega Renato Švorinić.

No, Black Coffee je dugo istraživao i nastupao u raznim formacijama. Pijanist Jurica Karuza usadio im je dozu akademizma, najznačajniju suradnju smatraju s Matijom Dedićem, kad se vratio s Akademije iz Graza, sa Zdenkom Kovačićek su zaronili u Blues, reći će u jednom razgovoru s Davorom Hrvojem, no najhrabriji korak bila je suradnja sa ženskom klapom Mendula. To je doista bilo "rušenje barijere", jer su spojili dva do tada nespojiva idioma, klapu i jazz trio i snimili album Krijanca za koji su dobili dva Porina.

U ovih dvadeset godina snimili su jedanaest albuma, impresivno za jazz u Hrvatskoj, no nije zanemarivo i to da su dva albuma snimili za talijansku kuću Caligola Records. Naime, na jednoj od jazz radionica Elvisa Stanića u Opatiji susreli su se Black Coffee i talijanski multiinstrumentalist Daniele di Bonaventura i očito se odmah jako dobro razumjeli.

Traženje mediteranskog zvuka u njihovom jazz izričaju dobilo je dobre kritike u jazz časopisima Jazz Musica i Jazzit, počeli su nastupati po uglednim talijanskim festivalima, primjerice u Pescari, Bologni i Veneciji, a na zajedničkim albumima "Dall altra parte del Adriatico" (S druge strane Jadrana) iz 2009. i Adagio iz 2012. našle su se bok uz bok i talijanske i hrvatske kompozicije. Hrvatska glazbena scena kao ni kulturna javnost možda nije ovo doživjela kao bog zna što, ali za paralelni svijet jazza u kojem žive i rade Black Coffee ovo je važan iskorak. Uspjeli su i na europskoj jazz sceni pokazati da su svoji.

Na slavljeničkom koncertu u petak uz Black Coffee nastupaju američka pjevačica Martine Thomas s kojom će predstaviti prvo razdbolje svog postojanja rasviravanjem standarda, zatim Matija Dedić s kojim će rekapitulirati "straght ahead jazz" razdoblje i dakako sam Daniele di Bonaventura s kojim će predstaviti svoje zajedničko viđenje suvremene, improvizirane europske jazz glazbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:45