U FRIŠKO OBNOVLJENOJ TVORNICI

Čarobno art-rock uznesenje Mercury Reva

 Mladen Pobi/CROPIX

ZAGREB - U friško obnovljenoj Tvornici, Mercury Rev iz Buffala u okviru turneje na kojoj dominantno izvode cijeli album “Deserter's Songs”, održali su jedan od najčarobnijih koncerata, po intenzitetu i ljepoti, kojima sam prisustvovao u posljednjih nekoliko godina, iako posve drukčiji, usporediv s nastupom The Flaming Lipsa otprije godinu dana na Jarunu, ali i Boba Dylana na Šalati.

Intenzivno i impresivno

Sve što odlikuje “Desrter's Songs”, nedavno reizdan s gomilom bonus materijala, dobili smo sada uživo, ali još intenzivnije i impresivnije.

S lahorastim uvodom, idiličnim, pastoralnim ugođajem, svojedobno karakterističnim za The Band, bajkovitom pop-simfoničnošću kakvu su implementirali Beatlesi, magičnom psihodelijom, precizno konstruiranim prog-rockom i uraganski silovitim i bučnim završetkom, svojstvenim ponajprije njujorškim avangardnim rock sastavima poput Sonic Youtha i Swansa, Mercury Rev su nas uzdigli do nebesa i nakon urnebesnog tripa nježno spustili na trag na Zemlju.

Savršenstvo iz ‘90-ih

Savršen koncert utemeljen na savršenom, jednom od najljepših i najboljih albuma 90-ih te klasiku indie i art-rocka, posebice je bio zadivljujuć u “Holes”, “Opus 40”, “Goddess On A Hiway”, “The Funny Bird” i “The Dark Is Rising” (na bisu, s albuma “All Is Dream”).

Vođa ovog “magical mistery toura”, Jonathan Donahue , koji je u vrijeme osnutka Mercury Reva svirao gitaru i u The Flaming Lips, ponovo se iskazao kao osebujan frontmen čiji falseto rastapa slušatelja poput meda u šalici čaja, no bio bi grijeh ne istaknuti doprinos apsolutno svih članova Mercury Reva čiji će savršen nastup ove godine možda nadmašiti Arcade Fire, Swans, Animal Collective ili The National, mada i oni, ako im to uopće pođe za rukom, s mnogo muke i zalaganja.

Zaostaju za Flaming

Jedino što čudi je činjenica da samo godinu dana nakon The Flaming Lipsa koji je bez problema prikovao pažnju više od 10.000 ljudi na Jarunu, pobratimski bend Mercury Rev u Tvornicu dođe čuti tek petstotinjak ljudi. Ali, nije Zagreb izuzetak, Mercury Rev iz nekog razloga svugdje uvelike zaostaju za popularnošću The Flaming Lipsa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:37