FELJTON

DAVID GROHL 'Kad sam zbog bubnjanja ostavio školu, roditelji su bili ponosni. I za to sam im vječno zahvalan!'

Nirvana: Dave Grohl, Kurt Cobain i Chris Novoselic
Ekskluzivno u Jutarnjem listu donosimo dijelove Grohlove biografije

Engleski glazbeni novinar Martin James obuhvatio je u biografiji “Foo Fighters, Nirvana i druge (ne)zgode” najznačajnije postaje rock and roll puta velikog Davea Grohla. A bilo ih je: Grohl je počeo svirati sredinom 80-ih u Washing­tonu, i to u bendovima Scream i Dain Bramage, a u Seattleu je zasjeo za Nirvanine bubnjeve te proživio s njima najslavnije dane. Nakon raspada Nirvane postaje lider benda Foo Fighters, koji početkom milenija postaje jedan od najvećih bendova poteklih iz grunge-rocka. Jamesova biografija donosi uvid u razne Grohlove faze, opisuje njegov odnos s Kurtom Cobainom i sam ulazak u Nirvanu, a rasvjetljuje i sve ono što se događalo kasnije, s Foo Fightersima.

Grohl se pridružio lokalnim cover bendovima specijaliziranim za originalu vjerne izvedbe pjesama grupa The Who i The Rolling Stones. Kad je bend dobio poziv za nastup u lokalnom staračkom domu, Grohl će prvi put u životu osjetiti adrenalinsku radost nastupa uživo. Ljubav prema sviranju u bendu najprije se očitovala pohađanjem satova bubnjanja u srednjoj školi, ali prvi supkulturni fokus njegovih rock’n’roll težnji pojavio se kad je imao trinaest godina.

Bilo je ljeto 1982. i obitelj je godišnji odmor odlučila provesti u Evastonu (Illinois) kako bi posjetila rođake. Godinu dana od posljednjeg posjeta Grohlova rođakinja Tracey doživjela je preobrazbu koja će Davea ostaviti bez riječi.

U tih dvanaest mjeseci postala je pankrokerica od glave do pete. “Dočekala me na ulaznim vratima”, pričao je Grohl 1995. godine. “Ali to nije bila ona Tracey koju sam poznavao, ovo je bila punk Tracey. Skupa s bondage hlačama, frizurom na šiljke, lancima, svime što ste mogli zamisliti. Jebeno najfenomenalnija stvar koju sam ikada vidio.” Ovaj skromni obiteljski odmor ostavio je neizbrisiv trag na “balavu” buduću rock ikonu i njegov pogled na glazbu. Tracey mu je otvorila vrata posve novog svijeta.

Do tog trenutka pankrokere je samo gledao na televiziji i čitao o njima u novinama. Nije ih bilo u njegovu gradu, ni na koji način nisu bili dio njegova života i samim time, kao što je bio slučaj s mnogima koji su živjeli u tom razdoblju, punk rock je bio gotovo pa privid. Nešto što je postojalo negdje drugdje.

Kad se Grohl počeo zbližavati sa Screamom, lagao im je o svojim godinama, rekavši da mu je dvadeset, a ne zapravo sedamnaest. Nedavno su ga i izbacili iz srednje škole zbog neizmjerne ljubavi prema punku i hardcoreu koja je, vjerojatno, na neki način bila štetna po njegovo školovanje. Bio je, sam će to reći 1992., “tako napušen da nisam imao pojma koji predmet učim”. Tijekom prvih proba sa Screamom živio je svoj san lupajući po bubnjevima u bendu koji je godinama volio, svirajući pjesme koje su mu promijenile život.

Svaka pomisao o nastavku školovanja brzo bi isparila. Umjesto da se odreknu sina zbog napuštanja škole, Grohlovi su roditelji zapravo bili jako ponosni na njega. “Da, bili su ponosni jer sam oduvijek bio sjajan bubnjar!” rekao je za Metal Hammer u kolovozu 2003. “A ona (njegova majka) mi nije ni morala kupiti bubnjeve. Oboje su bili ponosni. Možda nisu slušali moju glazbu navečer uz čašu chardonnaya, ali smatrali su da radim nešto konstruktivno. I za to sam im vječno zahvalan.”

Za Grohla je odluka o pridruživanju Screamu bila više od pukog ostvarenja sna. Omogućila mu je izravan put do same jezgre hardcore scene. Sve do tada njegovi su bendovi bili strastveni promatrači ili zanimljiva sporedna atrakcija, no sa Screamom je zasjao u punom svjetlu pod reflektorima hardcorea. Ipak, ono što je privlačilo Grohla nije bila ideja da bude u centru pažnje - nego strast prema glazbi i žarka želja da zasvira u pravom bendu, nešto što će se ponoviti i narednih godina kada se prihvati bubnjanja za rokere Queens of the Stone Age, a kasnije i za svoje heroje iz djetinjstva Killing Joke.

“Uzmemo li u obzir da su izdanja Screama bila među onima uz koje sam učio bubnjati po krevetu, sve sam njihove pjesme znao napamet”, rekao je 1995. “Čak sam imao i promidžbeni primjerak njihova novog demo uratka. Kad me Franz pogledao i pitao: ‘Što želiš svirati? Nešto od Sabbatha? Ili Zeppelina?’, rekao sam: ‘Ma ne, ajmo svirati...’ i izrecitirao mu nazive svih njihovih pjesama. Iduća dva sata kao da sam bio u raju, jer svirao sam pjesme Screama s njima samima.”

Stvari su do usijanja došle na proljetnoj američkoj turneji kad Cobain više nije skrivao otvoreno neprijateljstvo prema Channingu. Nakon odrađenih koncerata Channinga su zbacili s bubnjarskog trona, mada on kaže da je otišao na svoju ruku. “Jedini razlog koji mi pada na pamet zbog čega su se riješili Chada jest razlika u karakterima”, prisjetio se Jack Endino 1997. “Smatrao sam da je Dale (Crover) sjajan bubnjar i naravno da bi svakome bilo teško zauzeti njegovo mjesto. Kad se Chad pridružio bendu, morao se pomučiti; trebalo mu je neko vrijeme da se uhoda. Dok smo snimali Love Buzz, nisam mislio da je pretjerano dobar. Nije bilo snage u njegovim udarcima, bilo ga je teško snimiti.”

Channinga više nije bilo, ostalo je prazno mjesto koje će naposljetku popuniti Grohl i dovesti do legendarnih rezultata. Očajan zbog nesigurnosti u kojoj se našao Scream, nazvao je prijatelja Buzza iz Melvinsa. “Dolazili su u grad i rekao sam mu: ‘Izgleda da se Scream raspao. Zaglavili smo. Kad budete u gradu, bilo bi sjajno da nas stavite na popis gostiju.’ Pitao me što se dogodilo, pa sam mu rekao.” Buzz mu je usput spomenuo upražnjeno mjesto bubnjara Nirvane i rekao da su mu šanse da ga popuni prilično dobre:

“Rekao mi je: ‘Nirvana nam je prije nekoliko tjedana bila na nastupu u San Franciscu, misle da si strašan i, ako ikad budeš slobodan, da im se javiš.’” “Imao sam album Bleach i već sam ga bio preslušao”, rekao je Grohl za manateebound.com. “Razmišljao sam nekoliko dana i na koncu nazvao Kurta. Rekao mi je da su već pronašli bubnjara. Svirali su s Dannyjem (Petersom) iz benda Mudhoney. Odgovorio sam: ‘O.K., cool... Ako budete u gradu, javite se - nije da radimo nešto posebno.’”

Da ne bi predugo bili bez bubnjara, Cobain i Novoselic pitali su Dana Petersa iz Mudhoneya može li uskočiti. Grohl se osjećao kao da je izvisio. Međutim, iste te večeri nazvao ga je Kurt i rekao: “Možda bi ipak mogao doći.” Grohl je spakirao torbu i zaputio se u Seattle. S Petersom kao najnovijim bubnjarom Nirvana je 22. rujna 1990. svirala u Motor Sports International Garageu u Seattleu skupa s bendovima The Derelicts, The Dwarves i The Melvins. A u publici je bio i Dave Grohl.

(Prvi nastavak upravo prevedene biografije osnivača Foo Fightersa Davida Grohla)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:42