DOBITNICI ZA 2015.

Frontman Bambi Molestersa, Tamara Obrovac i Tomo in der Mühlen među skladateljskim laureatima

Tomo in der Mühlen dobitnik je nagrade Adalbert Marković za afirmaciju položaja skladatelja i autorskih prava
 Darko Tomaš
Godišnje nagrade Hrvatskog društva skladatelja dodjeljuju se za postignuća na području glazbenog stvaralaštva i promocije hrvatske glazbe

ZAGREB - Hrvatsko društvo skladatelja objavilo je u utorak dobitnike godišnjih nagrada za 2015. godinu, koje se dodjeljuju za postignuća na području glazbenog stvaralaštva i promocije hrvatske glazbe.

Nagrada Boris Papandopulo za autorsko stvaralaštvo na području ozbiljne glazbe dodijeljena je Mladenu Tarbuku za skladbu Twist za komorni orkestar. Recepciji djela pridonijela je i izvedba ansambla Asko|Schönberg na koncertu održanom u sklopu 28. Muzičkog biennala Zagreb u Zagrebačkom kazalištu mladih, koji su se pokazali idealnim interpretima i medijem za prijenos Tarbukove glazbe, stoji u obrazloženju nagrade.

Nagradu Milivoj Körbler za autorsko stvaralaštvo na području popularne glazbe dobio je Dalibor Pavičić, autor i frontman grupe The Bambi Molesters. Ta grupa svojim je instrumentalima postala zaštitno lice domaće, regionalne i svjetske surf scene, a Pavičić sklada i glazbu za serije i filmove.

Nagrada Josip Andreis za glazbenu publicistiku i muzikologiju dodijeljena je Mihi Demoviću za knjigu "Glazba i glazbenici na području bivše Dubrovačke Republike za vrijeme austrijske uprave (1814. – 1918.)". Autor je kroz 25 poglavlja i više popratnih priloga opisao povijest glazbe u Dubrovniku nakon pada Dubrovačke Republike, odnosno za vrijeme austrijske uprave.

Nagrada Vatroslav Lisinski za doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu dodijeljena je Pasionskoj baštini, u povodu 25. obljetnice te manifestacije, koja ljubiteljima umjetnosti donosi ponešto iz bogate svjetske i domaće riznice glazbenih, likovnih, književnih i pučkih pasionskih sadržaja, ne zaboravljajući pritom ni recentno stvaralaštvo. Pokretač Pasionske baština Jozo Čikeš tom je manifestacijom učinio mnogo za hrvatski kulturni život, a Zagreb upisao u europsku kartu tog segmenta kulture, navodi se u obrazloženju nagrade.

Nagradu Franjo Ksaver Kuhač za autorsko stvaralaštvo na temeljima tradicijske glazbe dobio je Živko Ključe za zbirku "Stare pisme s ušća Neretve". Djelo predstavlja dragocjen doprinos očuvanju dalmatinske baštine i sadrži 43 zapisa i obrade tradicijskih napjeva koji su plod desetljetne autorove zaokupljenosti vokalnom baštinom njegova neretljanskog zavičaja.

Dobitnica Nagrade Miroslav Sedak Benčić za autorsko stvaralaštvo na području jazza je Tamara Obrovac, u povodu 20 godina njezine diskografske karijere i ostvarenje nosača zvuka "Canto amoroso". Njezina je glazba autentična, iskonska i suvremena, osobna i univerzalna, regionalna i globalna. "Canto amoroso" donosi nove skladbe u kojima Tamara Obrovac i bend spajaju iskonski, osobni osjećaj za poetiku tradicije sa suvremenom i univerzalnom slobodom improvizacije.

Nagrada Adalbert Marković za afirmaciju položaja skladatelja i autorskih prava dodjeljuje se Tomi in der Mühlenu, glazbenom producentu, DJ-u i uspješnom glazbenom biznismenu, koji je odigrao važnu ulogu u predstavljanju novih autora i izvođača hrvatskoj i regionalnoj javnosti. Kao producent i partner Studija SIM zaslužan je za preko 20 milijuna prodanih ploča i reinterpretaciju i modernizaciju zvuka nekih od najvećih glazbenih imena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2022 05:50