VEČER JAZZ SAMBE U POREČU

Halmeto Stamato i brazilski jazzeri najavili Drugi Valamar Jazz festival

Porec, 190411.Kao glazbenu najavu 2. Valamar Jazz Festivala koji ce se odrzati od 6.-9. 7. 2011., u poreckom kazalistu nastupio je jedan od najznacajnijih predstavnika mladje generacije brazilskog jazza, pijanist Hamleto Stamato sa svojim kvintetom. Hamleto Stamato - glasovir, Widor Santiago - tenor saksofon, Paulinho Trumpete - truba, Augusto Mattoso - bas i Erivelton Silva bubnjevi.Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Šebelić / CROPIX

Halmato Stamato je sjajnim nastupom sa svojim kvintetom u utorak najavio Drugi Valamar Jazz festival koji će se održati u Poreču početkom ljeta, od 7. do 9. srpnja.

Halmato Stamato nije jazz zvijezda. On je mladi brazilski pijanist koji se etablirao u svojoj zemlji kao ponajbolji u svojoj generaciji, ali koji osim svirkom odlično zarađuje i komponiranjem, pa čak i za filmove i tv serije. Kao Brazilcu, samba mu nije strana, štoviše njegova prva tri albuma zovu se Speed Samba Jazz 1,2 i 3. No, to više nije ono nježno predivo koju su pleli Stan Getz i Charlie Byrd upoznavajući svijet s modernom glazbom Brazila šezdesetih i autorima kao što su bili Jobim, Gilberto i Baden Powell.

Halmato Stamato i njegova ekipa dalje i u 21. stoljeću na ritmovima sambe (ali i drugih, afrokubanskih divljih ritmova) grade podlogu za svoje improvizacije, ali kod njih je svirka sasvim žestoka. Stamato inače nastupa redovito sa svojim trijom (basist August Mattosa i Erivelton Silva na bubnjevima), no u Poreču su nastupili u proširenom sastavu kao kvintet, s Paulinhom Trumpeteom na trubi i Widorom Santiagom na tenor saksofonu. I kvintet je tako i funkcionirao, u brzim izmjenama sastav se vraćao u trio postavu, da bi se duhači pridružili kao "big band" kulisa kad je trebalo malo harmonijski obogatiti doživljaj, ili su pak ulijetali i izmjenjivali se u solažama i međusobnim puhačkim nadmetanjima.

I to sve u silno brzom tempu. Štoviše, Stamato na klaviru djeluje gotovo pa ubrzano, tehnički sasvim uperioran, u postavi cijelog kvinteta posve u drugom planu, kad osnovni trio gotovo pa služi kao čista ritam sekcija, do bravuroznih solaža i improvizacija kad kao da svi oko njega utihnu.

Hamleto Stamato nije jazz zvijezda, pitanje je da li će to ikada postati, no ovakvi koncerti zbunjuju prije svega zato što nas navode da se priupitamo koliko ovakvih vrijednih i silno nadarenih glazbenika ima po svijetu i kakve su naše šanse da mimo, evo, ovakvih koncerata i ovako prelijepih prilika, uspijemo tako što kod nas češće čuti i upoznati. Zaista sjajno odabran uvodni koncert u, čini se, bogato porečko jazz ljeto.

Tamara Obrovac predstavila program 2. Valamar jazz festivala

Na press konferenciji u Villi Polesini prije koncerta je Tamara Obrovac, umjetnička voditeljica drugog po redu Valamar jazz ljeta, najavila cijeli program festivala koji se ove godine održava od 7. do 9. srpnja. Prvu večer glavnog programa otvorit će koncertom u Eufrazijevoj bazilici sama Tamara Obrovac i njezin Transhistria ensemble, ovaj puta u suradnji s češkim gudačkim kvartetom Epoque. Nakon nje u istom prostoru nastupit će Richard Galliano sa svojim Piazzola Forever Septetom. Sljedeća dva dana koncerti glavnog programa se održavaju na otočiću Sv. Nikole nasuprot porečke rive, gdje se i prošle godine sviralo. Na pozornici uz more nastupa kvartet Miguela Zenona i nakon njega jazz diva Tania Maria s Viva Brazil kvintetom. Zadnju večer otvara trubač Tom Harrell sa svojim kvintetom i na koncu Nils Langren Funk Unit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:36