NAKAZAWINO GLAZBENO BLAGO

Japanski majstor koji je spasio violine ‘hrvatskog Stradivarija’

 YouTube
Na jednom od koncerata idućeg vikenda u Rovinju svirat će se na violini Stradivari da Vinci, vrijednoj sedam milijuna dolara, iz zbirke Muneyukija Nakazawe koji je zaslužan za očuvanje Kresnikovih violina

Najpoznatiji hrvatski graditelj violina riječki liječnik dr. Franjo Kresnik, kojeg su nazivali hrvatskim Stradivarijem, danas gotovo da je zaboravljen. Podsjetnik na tog iznimnog “čovjeka koji je čitao violine”, kako je glasio jedan davni tekst u talijanskoj štampi, koji je danju bio posvećen liječničkoj praksi, a noću pisao teorije o gradnji violina, tek je mala soba prepuna memorabilija u Guvernerovoj palači u Rijeci. Desetak instrumenata pažljivo posloženih u vitrinu, njegov radni stol, diplome, nacrti i nekoliko crno-bijelih fotografija i umjetničkih slika čine inventar prostorije koju tek rijetki primijete u raskošnoj palači u kojoj je nekad stolovao D’Annunzio.

Hrvatski javor

Vraćanje Kresnika iz zaborava, kao i mnogih drugih iznimnih hrvatskih umjetnika, značajnih u svjetskim razmjerima, jedan je od ciljeva projekta “Svilene veze” koji će svoj debi imati ovog vikenda u Rovinju u Koncertnoj dvorani Adris, putem nekoliko koncerta svjetski poznatih glazbenika iz Japana, Kine i SAD-a. Prvi u nizu je koncert jednog od najvećih interpreta današnjice hrvatskog podrijetla - Stephena Kovacevicha, posebno cijenjenog za izvedbe Beethovena, Brahmsa, Mozarta i Schuberta. Slijedi nastup Wu Rujuna, prvaka Pekinške opere, skladatelja i solista na tradicionalnom kineskom instrumentu sa svilenim strunama Jing-hu, te slavne japanske violinistice Kimiko Nakazawe.

“Kroz sve se te koncerte na neki način provlači Hrvatska, svi su ono podsjetnik da smo oduvijek bili dio svjetskih umjetničkih stremeljenja, što se na žalost danas često zaboravlja. Kovachevich je hrvatskih korijena kao i Tartini, čije će se skladbe izvoditi. Svirat će se na instrumentima izrađenim od hrvatskog javora ...”, tumači Sanda Vojković, umjetnička savjetnica projekta.

Među gostima u Rovinju bit će i Muneyuki Nakazawa, jedan od najcjenjenijih restauratora i graditelja violina današnjice te strastveni kolecionar rijetkih instrumenata. U njegovoj zbirci Nippon Violin Ltd u Tokiju nalaze se instrumenti koje koriste umjetnici diljem svijeta velike vrijednosti kao što je violončelo G. P. Maggini koje je svirao M. Rostropovič (procijenjena vrijednost je 10,000.000 $), N. Stradivari da Vinci (procijenjena vrijednost 7,000.000 $), G. Guarneri del Gesú Princes Doria (procijenjena vrijednost 8,000.000 $), J. B. Gudagnini - pet instrumenata (pro-cijenjena prosječna vrijednost 1-2,000.000 $), a u zbirci je još oko 100 instrumenata raspona od 5000 do 500.000 dolara.

Nakazawa, zaljubljenik u vrijedne i rijetke instrumente, veliki je štovatelj zaboravljenog hrvatskog graditelja violina i svojednobno najvećeg stručnjaka za Stradivarija. Upravo je Japanac Nakazawa zaslužan za popravak ono malo što je ostalo od instrumenata Franje Kresnika koji je tridesetih godina 20. stoljeća počeo razvijati vlastiti tip violine, a ustupio je za rovinjski koncert i jednu od najvrednijih i najskupljih violina na svijetu - Stradivari da Vinci iz 1725. Izbor nije slučajan jer kroz tu violinu, na kojoj će svirati cijenjena japanska viloinistica, inače njegova supruga Kimiko, provlači se veza s Hrvatskom, koja je nit vodilja cijeloga projekta. Malo je poznato u široj javnosti, naime, da je Stradivari svoje violine izrađivao upravo od hrvatskog javora, pa tako i onu iz Nakazawine zbirke.

Skladateljska krema

A rovinjski koncerti ovog vikenda tek su uvertira za veliki finale koji organizatori najavaljuju za listopad iduće godine, a koji će okupiti samu glazbenu kremu. Pod motom povezivanja inozemnih umjetnika s Hrvatskom, odnosno podsjećnja na stoljećima dugu hrvatsku prisutnost u svjetskoj kulturi, projekt predviđa niz događanja, među kojima je i tematska izložba posvećena Kresniku te koncerti na kojima će se izvoditi djela skladatelja kao što su Ivan Mane Jarnović, Franjo Krežma (hrvatski Paganini) Giuseppe Tartini (talijanski skladatelj rođen u Pazinu), Boris Papandopulo (najizvođeniji hrvatski skladatelj) i Dora Pejačević.

Pokretna koncertna dvorana s potpisom slavnih umjetnika

Muneyuki Nakazawa inicirao je i gradnju pokretne koncertne dvorane Ark Nova koju je zajedno s Michaelom Haefligerom, direktorom Luzern Festivala u Švicarskoj, i Alanom Gilbertom, muzičkim direktorom New York Philharmonic orkestra, osmislio s ciljem da u krajeve opustošene tsunamijem dovede svjetska glazbena imena.

Tako se u rujnu 2013. održao prvi festival u Ark Novoj, i to kao program Luzern festivala. Planira se svake godine na drugom mjestu organizirati festival kao sjećanje na tsunami. Dvoranu je dizajnirao poznati britanski umjetnik Anish Kapoor i japanski arhitekt Arata Isozaki, visoka je 18 metara, bez nosive strukture, zapremine 9000 kubnih metara te zahvaljujući zraku kojim se puni djeluje plutajuće. Može primiti 500 posjetitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:48