ZUBIN MECHTA NA RACHLINOVOM FESTIVALU

Jedan od najvećih i najslavnijih dirigenata svijeta stiže u Dubrovnik!

Taj mi je koncert ostao u najljepšem sjećaju i zato se jako veselim što ovog ljeta ponovo dolazim u predivan grad kultur

ZAGREB - Na press konferenciji u Kneževu dvoru Julian Rachlin dana je najavio program svog festivala koji će se ove godine održati od 27. kolovoza do 8. rujna. Uz samog će umjetničkog ravnatelja festivala Rachlina i ove godini nastupiti mnoge glazbeničke zvijezde kao što su violončelist Misha Maisky, pijanisti Itamar Golan i Yefim Bronfman, violinistica Janine Jansen, udaraljkaš Martin Grubinger i drugi.

Kratko pismo

Rachlin u Dubrovnik ponovo dovodi i slavni ansambl Acedemy of St. Martin in the Fields, kao i flimske zvijezde Rogera Moorea i Johna Malkovicha. Ipak, najveća senzacija je vijest da će 11. festival Julian Rachlin & Friends otvoriti jedan od najvećih i najslavnijih svjetskih dirigenata Zubin Mehta i to s orkestrom Beogradske filharmonije . U kratkom pismu kojim potvrđuje svoj dolazak u Dubrovnik, maestro Mehta se prisjetio svog nastupa s Beogradskom filharmonijom na Dubrovačkim ljetnim igrama 1968. godine.

Lijepo sjećanje

- Taj mi je koncert ostao u najljepšem sjećanju i zato se jako veselim što ovog ljeta ponovo dolazim u Dubrovnik - poručio je maestro Mehta. Slavni je dirigent imao još nastupa na Dubrovačkim ljetnim igrama, posljednji put 1998. s Izraelskom filharmonijom.

Posljednjih smo godina u više navrata izvještavali o Mehtinoj podršci velikim naporima koje Beogradska filharmonija sa svojim direktorom Ivanom Tasovcem ulaže u podizanje kvalitete svog orkestra, a poznata je i njegova naklonost prema izgradnji i obnavljanju kulturnih mostova među narodima glazbom. Mehta i Beograđani u Dubrovniku će svirati Brahmsa: Violinski koncert s Rachlinom kao solistom te Drugu simfoniju.

Rachlin je najavio još intenzivnije veze festivala sa svijetom, ove godine osobito s Japanom, a isto tako i s hrvatskom glazbenom scenom. Nakon što je sam Rachlin lani izveo jednu skladbu Ive Josipovića, njegov će festival ubuduće naručivati nove skladbe mladih hrvatskih skladatelja. Tako bi ove godine, na Koncertu za Dubrovnik u Jezuitskoj crkvi, trebala biti praizvedena skladba Tomislava Olivera, talentiranog studenta završne godine kompozicije na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji.

Zimsko putovanje

Novost je što će u program prvi put biti uvršten i vokalni recital: autrijski bariton Florian Boesch, pjevač koji je izgradio sjajnu svjetsku karijeru, druge će festivalske večeri integralno izvesti Schubertov ciklus “Zimsko putovanje”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 09:40