SNIMILA NOVI ALBUM

JOSIPA LISAC KAO PAUL MCCARTNEY 'Godinu dana mi je ideja da snimim jedinstveni projekt tutnjala glavom i napokon se to dogodilo'

 Darko Tomaš / CROPIX
 

Čak šest sati trajalo je snimanje novog albuma Josipe Lisac, koji je naša glazbena diva snimila u jednom danu u novom studiju Croatia Recordsa prije tri dana. Ideja diskografa bila je da naša diva po uzoru na DVD “Live Kisses” Sir Paula McCartneyja snimi otprilike 100 mi nuta videomaterijala koji bio “začinjen” bonusom od Josipinih recitacija, intervjua, a Croatia Records objavit će ga na Blu-ray i CD formatu.

Zahtjevan ritam

- Uzor nam je bilo McCartneyevo izdanje, ali koncept nije isti. Josipa i njeni vrhunski glazbenici, koji je već godinama prate, uz novopridošlog člana Tonija Starešinića na klavijaturama, nisu svirali pred publikom, ali su baš kao i na koncertu svi odjednom u studiju svirali dio Josipinog koncertnog repertoara u novim aranžmanima.

To je važno napomenuti jer se studijski albumi snimaju posve drugačije. Glazbenici sviraju posebno svoje dionice kao i pjevači svoje - objašnjavaju u Croatia Recordsu. Tako su, pored već spomenutog Starešinića, Josipinu ekipu činili Josip Grah na trubi i harmonici, Borna Šercar na bubnjevima i Davor Črnigoj na basu.

Želja im je, dakle, bila da u njihovom novom studiju, kojeg su otvorili 2016., netko od jakih izvođača snimi “live” album s posebno osmišljenim aranžmanima i plasira ga i na DVD-u i Blu-Rayu, na kojima obično izlaze snimke koncerata snimljene u dvoranama ili nekim drugim koncertnim prostorima.

- Predložili su mi to prije godinu dana i upravo je toliko trebalo da mi ta ideja sjedne. Obaveze i koncerti nisu dopuštali da se prije upustim u projekt, ali sam baš zato imala dovoljno vremena da na kraju dobro razmislim o svemu. Učinilo mi se kao odlična ideja, ali najviše činjenica što nije uobičajena, baš me to jako razveselilo. Nisam doduše znala da će biti toliko iscrpljujuće, ali atmosfera je bila super, unatoč tome što smo snimali punih šest sati - ispričala nam je dojmove poznata umjetnica.

Novo iskustvo

A da je ovaj projekt bio uistinu zahtjevan složio se i Josip Grah.

- Ovo je za nas glazbenike bilo jedno potpuno novo iskustvo jer nije bilo interakcije s publikom. Bilo je jako naporno, ali istodobno vrlo zanimljivo - kazao je Grah.

Na albumu Josipe Lisac, koji još nije dobio ime, naći se njezin koncertni repertoar u novim aranžmanima. Izbor pjesama bez sumnje nije bio lak zadatak s obzirom na to da naša pjevačica, koja je već stekla status glazbene ikone, ima tako bogatu i plodnu karijeru. Lani je proslavila pola stoljeća rada, u kojem niti jedan tren nije izgubila na svojoj kvaliteti i prepoznatljivom stilu. Izbor je na kraju pao na kultne pjesme poput “Dok razmišljam o nama”, “Nismo mi bez cilja”, “Gdje Dunav ljubi nebo”, “Danas sam luda”, “Hir”, “Magla”...

Pripreme

No, iako su dogovori i pripreme trajali dugo, Josipini obožavatelji neće morati puno čekati na njezin novi projekt.

Kroz studeni bi se radili montaža i miks, te bi gotov proizvod na Blu-Rayu i CD-u trebao biti u prodaji početkom prosinca prije Josipinog tradicionalnog koncerta 10. prosinca, koji će se ove godine održati u zagrebačkoj Laubi, a već je danima rasprodan.

- Snimanje je trajalo nekoliko sati, ali dobrog raspoloženja nije nedostajalo. Bit će zanimljivo vidjeti i komunikaciju između samih glazbenika, ali i ideje koje su dolazile tijekom samog snimanja. Ovo je prvi “live” snimljen u studiju i to kamerama u 4K rezoluciji i u audio 5.1. tehnici, a redatelj je Marko Zeljković Zelja, poznat po režiji brojnih spotova domaćih bendova. Josipa je naš logičan izbor jer je njen prvi konceptualni album “Dnevnik jedne ljubavi” i prva ženska rock ploča, a njeni koncerti svake su godine mjesecima unaprijed rasprodani.

Osim koncertnog programa ovo izdanje bit će obogaćeno i zanimljivim razgovorom u kojem će Josipa otkriti brojne anegdote, ali i put svoje dugogodišnje i iznimne karijere - otkrivaju iz Croatia Recordsa. Lisac je inače nedavno bila i gošća na prvom samostalnom koncertu riječkog glazbenika Borisa Štoka u zagrebačkom klubu Tvornica, no energije i entuzijazma, posebno kada su u pitanju novi projekti, našoj hvaljenoj pjevačici i dalje nimalo ne manjka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:51