GLAZBENI DOGAĐAJ

KONCERTI KAKVI SE U ZAGREBU RIJETKO DOGAĐAJU Mračni novozelandski gothic-country i vatreni rockabilly-country u Route 66

 

Ako je netko gledao neku od epizoda novozelandske serije "Brokenwoodski misteriji", simpatične varijante engleske "umorstva u Midsomeru", mogao je zapaziti, a i začuti da glavni lik, detektiv Mike, obožava u autu slušati country na audio-kasetama. U nekoliko epizoda te serije, moram priznati, nisam prepoznao niti jednu pjesmu, no to zapravo i nije čudno jer Mike sluša country izvođače koji uglavnom potječu is Novog Zelanda i iz Australije. Ne znam je li Mike ikada u autu sebi, posredno i gledateljima, zavrtio i barem jednu pjesmu novozelandskog "gospodina i probisvijeta" Delaneya Davidsona, ali trebao je, ako nije.

Ako ništa drugo jer njegov glas je doista zaninmljiv križanac pretpotopnih country pjevača u stilu Hanka Williamsa, suvremenijih americana junaka poput Joeya Burnsa iz Calexica i Davida Eugenea Edwardsa iz Wovenhanda, ali i manira Davida Bowieja i Roberta Smitha pa čak i Jacquesa Brela. Njegov country sadrži naglašene gothic-elemente i dašak šansonjerstva, a Delaney je volio skliznuti i u bučnije odjeljke agražnog rocka i punka pa je tako surađivao i s kultnim bendom The Dead Brothers s kojima jeo bjavio dva albuma za meni dragu diskografsku etiketu Voodoo Rhythm Records iz švicarskog Berna na čija vas izdanja upućujem.

Nakon ta dva albuma, Delaney se smucao po Europi s The Dead Brothers i s Ghost Orchestra, a po Americi s Holly Golightly iz Thee Headcoatees, prijateljicom i suradnicom Jacka Whitea da bi se vratio na Novi Zeland i od 2007. do danas objavio pet zanimljivih i raznolikih albuma upečatljivih naslova poput "Rough Diamond", "Ghost Songs", "The Port Of Amsterdam", Self Decapitation" i "Bad Luck Man". S nekolicinom kolega je objavio već dva albuma pod nazivom "Sad But True", uskoro bi trebao stići i treći nastavak zbog čega Delaneya smatraju i predvodnikom novozelandsek country scene. Moram priznati da o Delaneyu Davidsonu do sadan isam znao niošta, ali nakon što sam prelsušao njegove ablume, jako se radujem njegovom koncertu u Route 66.

Deset dana nakon Delaneya u Route 66 će uletjeti i Marti Brom, vatrena američka rockabilly i country pjevačica koja se glasom pa i stasom i načinom pjevanja spada u pjevačice poput kraljice rockabillyja Wande Jackson s kojom je i surađivala, kao i s Rosie Flores, Jimmiejem Vaughanom, Lou Ann Barton i drugima. Njezin glas je oštar i rezak, često grlen i visok, ali i medeniji i nježniji te dublji i smireniji, kad zatreba, pa je tada usporediva i s Patsy Cline i njezinom countrypolitan ostavštinom. Marti je rođena 1967. u St. Louisu, a 1990. preselila u Austin gdje započinje profesionalnu karijeru uz bendove Jet Tone Boys i High Noon, objavila je šest-sedam albuma, a već godinama u amerčiko-švedskoj varijatni pod imenom Rancho Notorious nastupa po Skandinaviji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, ali i po Japanu, Americi i Australiji.

Ulaznica za koncert Delaneya Davidsona stoji 30, a za nastup Marti Brom 50 kuna. Ne škrtarite ovakvi su koncerti u Zagrebu rijetkost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:35