StoryEditor
ŠOK ZA GENERACIJE

Led Zeppelin morat će na sudu poroti dokazati da nisu ukrali 'Stairway to Heaven'

Tužbu je podnio Michael Skidmore u ime Randyja Wolfea poznatog kao Randy California, koji se 1997. utopio u Tihom oceanu dok je pokušavao spasiti svog sina
 Getty

Pjevač Robert Plant i gitarist Jimmy Page iz rock benda Led Zeppelin moraju izaći pred porotu na američkom sudu jer su optuženi da su ukrali početne taktove za svoju pjesmu 'Stairway to Heaven' koja je od 1971. do danas ostala urezana u povijest rocka kao veličanstveni hit.

Naime, sudac Gary Klausner u Los Angelesu zaključio je da između te pjesme i instrumentala 'Taurus', koji je potpisao bend Spirit 1967. godine, postoji dovoljno sličnosti da ima razloga omogućiti poroti da odluči jesu li Page i Plant krivi za povredu autorskih prava, kako javlja NME.

Tužbu je podnio Michael Skidmore u ime pokojnog Randyja Wolfea (poznatog kao Randy California), koji je bio gitarist benda Spirit i skladatelj pjesme Taurus. Tužitelj je naveo da je Page mogao biti inspiriran napisati Stairway to Heaven kad je čuo pjesmu Taurus, u vrijeme kada su Led Zeppelin i Spirit bili zajedno na turneji 1968. i 1969. godine, ali Wolfe nikada nije naveden kao autor.

Optuženi se pak brane da je Wolfe i inače pisao pjesme po narudžbi te da nije tražio autorstvo, a pritom napominju kako je kombinacija akorda u pjesmi toliko klišejizirana da ne zaslužuje nikakvu zaštitu autorskih prava.

Iako je doista radi o vrlo uobičajenih četiri akorda, sudac je ipak zaključio da sličnosti nadilaze osnovnu strukturu i da porota treba odlučiti o tome. No, što se tiče odštete, sudac je odlučio da zastupnik pokojnog Wolfea može dobiti samo 50 posto bilo kakve moguće odštete, jer je Wolfe potpisao takav ugovor 1967. godine.

Prema tužbi, Wolfe se požalio na sličnosti dvije pjesme u jednom interviewu nedugo prije nego što se 1997. utopio u Tihom oceanu dok je pokušavao spasiti svog sina.

Ročište na sudu je zakazano 10. svibnja.

Poslušajte kako zvuči 'Taurus' od Spirita, pa zatim 'Stairway to Heaven':

...

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2020 21:49