'NEW SLAVES'

Mađar tuži Kanye Westa za krađu njegove pjesme iz 1969. i traži 2,5 milijuna dolara

Gabor Presser svoju pjesmu 'Gyongyhaju Lany' u tužbi opisuje kao "jednu od najomiljenijih pop pjesama u Mađarskoj i diljem istočne Europe"

Mađarski rock pjevač i kompozitor Gabor Presser tužio je na sudu u Manhattanu slavnog američkog repera Kanye Westa da je neovlašteno iskoristio trećinu njegove pjesme za svoju pjesmu 'New Slaves' koja se 2013. pojavila na albumu Yeezus.

Gabor je pjesmu 'Gyongyhaju Lany' ('Biseri u njenoj kosi') napisao 1969. dok je bio član benda Omega, te svoj uradak u tužbi opisuje kao "jednu od najomiljenijih pop pjesama u Mađarskoj i diljem istočne Europe".

Za povredu svojih autorskih prava mađarski rocker traži 2,5 milijuna dolara. Kako prenose mediji, Gabor Presser je rekao kako nije imao pojma da je njegova pjesma korištena, sve dok ga početkom marketinške kampanje novog albuma nije e-mailom kontaktirao Westov odvjetnik s porukom da želi što prije ostvariti dogovor.

Westovi odvjetnici poslali su Presseru ček na 10 tisuća dolara, inzistirajući da je Presser dao svoju dozvolu. No, Presser u tužbi navodi kako taj ček nikada nije unovčio. Prema tumačenju mađarskog rockera, Kanye West je namjerno zloupotrebio njegovu skladbu, te je, nakon što je krađa otkrivena, odbio pošteno riješiti stvar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:11