POPULARNI CIPRANI

MONSIEUR DOUMANI + KAZAN Jedan od trenutno najboljih svjetskih world music izvođača 2.5. u Močvari!

Monsieur Doumani
 PR
 

Idući četvrtak u Zagreb dolazi jedan od trenutno najboljih svjetskih world music izvođača Monsieur Doumani.

Iako u Zagrebu posljednjih godina u svim žanrovima imamo priliku vidjeti mnoštvo sjajnih izvođača, malo tko dolazi na vrhuncu svoje popularnosti kao što je to slučaj s grupom Monsieur Doumani. Ovi Ciprani u Močvaru dolaze kao službeni vlasnici titule najboljeg world music albuma godine u izboru uglednih Transglobal World Music Charts koju kreiraju radijski urednici i producenti iz cijelog svijeta. Uz njih u Močvaru nam se vraća hrvatska etno atrakcija Kazan pa s razlogom možemo najaviti kako je ovo potencijalno koncert godine, barem u ovom žanru.

PR
Monsieur Doumani

Monsieur Doumani je osnovan 2011. u Nikoziji, a ovaj trio na akustičnim instrumentima (tzouras – instrument jako sličan bouzoukiju, flauta, trombon, gitara) uz malu pomoć elektronike izvodi ciparske tradicijske pjesme kao i autorske pjesme naslonjene na tamošnju tradiciju, bilo tekstom, bilo melodijom. Od početka svojeg rada privukli su pažnju svih world music medija pa su odmaj počele pljuštati sjajne recenzije i nagrade.

rpt
PR
Monsieur Doumani

Prvi album ("Grippy Grappa") je objavljen 2013., a uz maksimalne ocjene u najvažnijim world music časopisima, Songlines i fRoots, Monsieur Doumani su proglašeni jednim od najboljih debitanata na world music sceni. "Sikosis" iz 2015. je, uz sjajne recenzije, donio grupi i prva mjesta na mjesečnim listama World Music Charts Europe i Transglobal Music Charts, a Songlines i fRoots su ga proglasili albumom kojeg se mora imati. Sve je kulminiralo kada je Songlines ove Ciprane nominirao za najbolju world music grupu 2016., ali to nije uljuljkalo Antonisa, Angelosa i Demetrisa. Lani su objavili svoj treći album, "Angathin", a on im, osim već uobičajenim sjajnih recenzija i mjesečnih titula najboljeg world music albuma, donosi i prvo mjesto na godišnjoj listi Transglobal World Music Charts.

Iako su požnjeli sve ove uspjehe, Monsieur Doumani su zadržali DIY pristup svojem radu. I dalje sve albuma izdaju samostalno, a najviše ih vesele koncerti pa su praktično pola godine na turneji. U sklopu jedne od nje dolaze u Močvaru kako bi nam donijeli dašak ciparske glazbe i pokazali zbog čega su toliko cijenjeni u world music svijetu.

Uz Monsieur Doumani na pozornicu Močvare će se popeti i Kazan. Ovaj sedmeročlani bend izvodi glazbu inspiriranu tradicijom Hrvatske i Balkana, a nakon dugogodišnje pripreme, prošle godine je za Geenger Records objavio svoj prvi album nazvan "Ružo". Za njega su dobili sjajne kritike, a koncertne promocije su pokazale kako ih je i publika sjajno primila pa s pravom možemo reći kako je Kazan trenutno jedan od najatraktivnijih hrvatskih world music izvođača.

Članovi Kazana su Dunja Bahtijarević (vokal), Lucija Stanojević (violina), Tatjana Bijelić (flauta), Danijel Maoduš (gitara), Zvonimir Mikulandra (gitara), Marko Šturman (udaraljke) i Sebastian Jurić (bas, kontrabas).

Nakon koncerta će nas u Močvari DJ Emir (Izvorišta, Radio Student) provesti etno/world music glazbom iz cijelog svijeta.

Vrelo zvuka je projekt posvećen promociji etno/world music/tradicijske glazbe koji se odvija pod umjetničkim vodstvom Emira Fulurije.

Koncert se odvija u sklopu projekta "Korak dalje – prema uključivoj kulturi" koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Organizacija događaja sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:58