KONCERTI U MOČVARI

Melankolični romantičari napokon će doći na svoje: U Zagreb stižu She Wants Revenge

She Wants Revenge

 Akm Images/Backgrid Usa/Profimedia/Akm Images/backgrid Usa/profimedia
Osim njih, čekaju vas i svirke elektro-etno kolektiva Çhâñt Élečtrónïqùe, kao i slowcore benda Codeine te korejskog dal:uma

Legendarni post-punk revival bend She Wants Revenge nastupit će u zagrebačkom Klubu Močvara u petak, 1. rujna. Nedavno su najavili i izlazak novog albuma, a na ovoj turneji izvest će i dvije nove pjesme.

Minimalistički zvuk s debelim basom i ambijentalnim sintesajzerima, poletni, motorni beatovi ritam mašine te privlačni vizuali omota savršena su kombinacija koja dvojac Justina Warfielda i Adama Bravina čini jednim od najboljih bendova ranog trećeg tisućljeća. Pikantni duh Los Angelesa čini glazbu She Wants Revengea jedinstvenom i apsolutno prikladnom, dapače, neophodnom za melankolične romantičare gdjegod u svijetu.

Informacije o ulaznicama pronađite OVDJE.


Elektro-etno kolektiv Çhâñt Élečtrónïqùe vraća se u Močvaru u utorak, 29. kolovoza. Nakon što je ova grupa sastavljena od glazbenika iz različitih krajeva svijeta održala koncert za pamćenje u srpnju 2021., sad dolaze s novim materijalom i novom energijom. Prije dvije godine rasprodali su klub, doduše u pandemijskim uvjetima s manjim kapacitetom, ali tadašnje zanimanje publike i sjajan feedback obećavaju još jedan odličan koncert.

Çhâñt Élečtrónïqùe čine glazbenice i glazbenici iz Irske, Francuske, Portugala i Hrvatske, a "domaće boje" brane dobro nam poznati Nenad Kovačić i Dunja Bahtijarević koje poznajemo iz mnoštva sjajnih bendova (Afion, Dunjaluk, Mimika Orchestra, Antenat…). Ostali članovi benda su Teresa Campos iz Portugala, Louise Calzada, Nils Peschanski i Raphael Hardy iz Francuske te Darragh Quinn iz Irske. Oni su se upoznali na raznim radionicama tradicijske glazbe, a nakon što su shvatili da ih sve veže ideja dodavanja nečeg "novog" nečem "starom", odlučili su ideju prenijeti u djelo.

Glazba koju Çhâñt Élečtrónïqùe izvodi povezuje vokalne tradicije Argentine, Portugala, Hrvatske, Bosne i Hercegovine te glazbenu produkciju koju potpisuju francuski, irski i hrvatski producenti. Projekt se može opisati kao kontemplacija starih tradicija polifonije povezana s modernom elektronskom glazbom u neočekivano iskustvo koje će oduševiti svakog slušatelja. Njihov prvi album, objavljen 2020., odmah po izlasku zaintrigirao je svjetsku world music javnost, pjesme s njega emitirane su na brojnim svjetskim radijskim stanicama uključujući i BBC, gdje ih je vrtio i legendarni DJ Gilles Peterson, a recenzije i drugi tekstovi o Çhâñt Élečtrónïqùe objavljeni su, između ostaloga, u Songlinesu i Quietusu.

U Močvari će najaviti i novi album koji je u završnoj fazi produkcije, a nedavno je objavljen i film snimljen u listopadu 2021. na turneji i rezidenciji u Portugalu.


Za potencijalno tmurnu kasnoljetnu večer pripremljen je i jedan zaista poseban koncert - u ponedjeljak, 4. rujna, u Močvaru dolaze kultni slowcoreaši Codeine, a podršku će im pružiti korejski dal:um.

Za slabije upućene, Codeine je njujorški bend koji je svojim prvim albumom “Frigid Stars” iz 1990. definirao slowcore kao žanr i to skoro pola desetljeća prije svojih duhovnih srodnika poput Low ili Duster! Tužno, sporo i graciozno.

Godine 1992. snimili su album "Dessau" koji se nekako zagubio u povijesnim bespućima, bend je napustio bubnjar Chris Brokaw (kojeg smo prije desetak godina vidjeli u Zagrebu prije Dinosaur Jr.), a zamijenio ga je Doug Scharin, svijetu najpoznatiji kao bubnjar grupa June of 44 i HiM. S njim je 1994. Codeine snimio svoj posljednji album "The White Birch", a nakon toga bend je okačio gitare o klin. Posljednja stvar koju su ikad objavili bila je obrada "Atmosphere" Joy Divisiona, koju smo recentno imali priliku čuti u popularnoj seriji "13 Reasons Why".

Godine 2012. Codeine su se ponovno okupili i odsvirali nekoliko koncerata, a deset godina kasnije vraćaju se u podršku konačnog objavljivanja spomenutog "Dessau", kao i reizdanja praktički kompletne diskografije, koju je izvorno objavio kultni Sub Pop. U to ime bend će u Europi odsvirati desetak koncerata, uključujući i ovaj u Močvari.

Dal:um dolaze iz Južne Koreje, a ove dvije djevojke mogu poslužiti kao pravi primjer definicije pojma world music. Naime, one ne sviraju tradicijsku, već autorsku glazbu, ali to rade na južnokorejskim tradicijskim žičanim instrumentima koji se zovu gayageum i geomungo. Njihova glazba spaja tradiciju s modernim, ambijentalnost s uzbudljivosti, a u svemu se čuju i utjecaji jazza, eksperimentalne i neoklasične glazbe. Ugledni Songlines njihov zvuk usporedio je s legendarnom suradnjom Ryja Coodera i Alija Farka Tourea.

Iako su i Ha Suyean i Hwang Hyeyoung od malih nogu počele sa sviranjem ovih instrumenata i kroz školovanje to radile na tradicijski način, nakon upoznavanja shvatile su da imaju sličan odnos prema glazbi te da bi željele istražiti i sve druge mogućnosti koje ovi instrumenti imaju. Tako je 2018. nastao dal:um, bend koji je jako brzo skrenuo pažnju na sebe te su 2021. za ugledni Glitterbeat Records objavile hvaljeni album "Similar & Different". Nedavno je izašao i prvi singl koji najavljuje novi album koji će svjetlo dana ugledati do koncerta u Močvari u ponedjeljak, 4. rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:39