STIŽU U MOČVARU

Pjevač benda Monsieur Doumani: ‘Ne pristajemo na kompromise, slijedimo smjer koji nam sugerira naš instinkt‘

Monsieur Doumani

 PROMO
Svjetske zvijezde i hrvatska grupa Dunjaluk u Zagrebu rade na zajedničkom materijalu: ‘Iz ovoga će izaći nešto jako uzbudljivo‘

Monsieur Doumani dolaze s Cipra, a slobodno možemo reći kako su jedan od najvažnijih europskih world music bendova posljednjih godina. Njihovi albumi osvajaju svijet, nastupaju na najvećim festivalima i u najpoznatijim klubovima, a ugledni britanski časopis Songlines proglasio ih je najboljom world music grupom na svijetu 2019. godine.

Oni su i redovni zagrebački gosti, svirali su tri puta u Močvari, a vraćaju se na novi koncert 1. ožujka. No ovaj put ne radi se samo o njihovom koncertu. Monsieur Doumani u Zagrebu su na rezidenciji s hrvatskom grupom Dunjaluk. Radit će na zajedničkom materijalu i sve to ekskluzivno predstaviti na koncertu u petak, a obje će grupe odsvirati i svoje regularne koncerte. To je bio dovoljan povod da razgovaramo s Antonisom Antonioum, pjevačem grupe Monsieur Doumani koji svira i tzouras, verziju buzukija.

Ovo vam je četvrti put da ste u Zagrebu. Sjećate li se ranijih nastupa?

- Definitivno ih se sjećam jer je svaki bio poseban. Prvi koncert, koji smo imali u velikom šatoru u dvorištu Močvare, bio je potpuno ludilo. Nismo očekivali takve lude zabave, a slični su bili i sljedeći koncerti. Publika u Zagrebu je nevjerojatna i veselimo se ponovnom susretu.

Sad nećete samo svirati vaš materijal, već ste na rezidenciji na kojoj radite sa zagrebačkom grupom Dunjaluk. Kako je došlo do te suradnje?

- Dunja je pjevala u grupi Kazan s kojom smo dijeli pozornicu kad smo prvi put svirali u Zagrebu i od tad je poznajem. Ideja za ovu suradnju došla je od Emira Fulurije, voditelja programa Vrelo zvuka u Močvari. On nas je upoznao i predstavio nam ideju u suradnji. Jako mi je drago da je to napravio jer imam osjećaj da će nešto posebno i jako uzbudljivo izaći iz ovoga.

Monsieur Doumani svira nešto što bismo mogli nazvati psihodeličnim folkom, dok se Dunjaluk najlakše može označiti kao jazz-noise-sevdah. Što možemo očekivati od ove suradnje? Koliko je izazovno spojiti zvuk dva benda u samo nekoliko dana? Koliko uživate u ovom kreativnom procesu? Je li ovo prvi put da je Monsieur Doumani radio na takvom projektu?

- Radili smo na nekoliko drugih projekata prije nego što smo surađivali s drugim umjetnicima i bendovima, ali ne bih rekao da su glazbeno bili slični ovome. To je naravno izazovno, a istovremeno i avanturistički. Nemamo pojma kakav će biti rezultat i to je samo po sebi jako zanimljivo. Idemo tamo s praznim papirom i samo ćemo svirati, razmjenjivati ideje i vidjeti kamo nas to može odvesti. Ne želimo postavljati strogi okvir u kreativnom procesu. Vjerujem da svi dijelimo kreativan način razmišljanja u glazbenom smislu, što neizbježno može donijeti dobre rezultate. Vidjet ćemo!

Monsieur Doumani objavio je svoj najnoviji album "Pissourin" 2021. godine. Kad možemo očekivati novi?

- Iako već imamo materijala, ne želimo objaviti ništa što nije u obliku koji bi nas zadovoljio. Neprestano se razvijamo, kako glazbeno, tako i kao ljudi, ne volimo se ponavljati. Dakle, novi album, ako ga bude, morat će imati nešto novo za reći. Ne žurimo se.

image

Monsieur Doumani

PROMO

Monsieur Doumani započeo je u underground sceni kao DIY bend, a vaša priča dovela je do osvajanja Songlines nagrade 2019. godine kao najboljeg world music benda na svijetu. Kako gledate na svoju karijeru? Jeste li morali raditi kompromise ili ste uvijek slijedili vlastiti put?

- Općenito, rekao bih da nismo pristajali na kompromise. Uvijek smo slijedili smjer koji nam je sugerirao naš instinkt. Vjerujemo u taj proces. Naravno, bilo je puno rada, a kad dođu dobri rezultati i priznanja, to je veliko priznanje, iako to nikad nije bio naš glavni cilj.

Vi ste aktivisti, uvijek izražavate želju za ujedinjenjem Cipra, obraćajući se i pjevajući o izbjegličkoj krizi. Kako gledate na trenutnu političku situaciju u svijetu? Brine li vas nestabilnost? Što obični ljudi mogu učiniti kako bi donijeli promjene?

- To nas zaista zabrinjava. Jer sad je došlo do novog ustrojstva stvari, gdje svi pasivno promatramo zvjerstva koja se događaju pred našim očima. Naravno, čini se da sebe smatramo vrlo slabima da zaustavimo ili promijenimo nešto veliko poput rata, klimatskih promjena ili drugih političkih i društvenih problema, ali istina je da ovi izravno ili neizravno utječu na naše živote i da, ako ne djelujemo, stvari mogu i postat će još gore. Dakle, najmanje što možemo učiniti je držati oči i uši otvorenima te govoriti, vikati, odupirati se, buniti. To je jednostavno odgovornost prema sljedećim generacijama. Mi kao umjetnici imamo još veću odgovornost i uvijek trebamo osmišljavati načine da te probleme iznesemo na površinu.

Vi osobno ste glazbeno neumorni. Osim Monsieur Doumani, svirali ste u bendu Trio Tekke i imate solo karijeru. Vaš novi projekt zove se Buzz Ayaz. Možete li nam reći više o tom bendu? Imate li još nekih projekata u pripremi?

- To je dinamičan i bučan bend, s bubnjevima, sintesajzerima i pojačanim bas klarinetom, kao i mojim prilagođenim pojačanim instrumentom sličnim tzourasu. Smjer je psihodelični folk rock, s mnogim utjecajima iz glazbe s našeg područja (istočni Mediteran), kao i odnos prema psihodeličnom rocku iz 70-ih. Ovaj zvuk mi je dugo bio u ušima i mislio sam da bi bila dobra ideja čuti kako doista zvuči u stvarnom obliku valova.

Kao zaljubljenik u glazbu, nastupate na nekim festivalima kao DJ. Možete li napisati nekoliko pjesama koje nikad ne propuštate puštati na svojim DJ setovima?

- Uvijek uključujem pjesme producenta Maga Bo, Reginalda Omasa Mamodea IV, Baba Zula i općenito održavam globalni glazbeni duh s naglaskom na glazbi s našeg područja.

Bit ćete u Zagrebu nekoliko dana. Što ćete raditi osim što ćete vježbati s Dunjalukom i održati koncert?

- Da, naravno! Pa definitivno bismo voljeli posjetiti i otkriti cool barove, kao i šetati se gradovima koje posjećujemo. Nemamo planova jer obično su najbolja iskustva ona koja se događaju spontano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:44