IZVJEŠTAJ S KONCERTA

NEIL YOUNG U MÜNCHENU Glazbeni div eksplozivnim nastupom zadivio publiku

 Screenshot: Youtube
 

Jedan od najvećih svjetskih glazbenika Neil Young (73) je na turneji i ovog ljeta nastupa u devet europskih gradova. Među njima je Hrvatskoj najbliži München, pa su se neki od ovdašnjih obožavatelja proteklog vikenda uputili na 'hodočašće' u Bavarsku. Vjerujem da nisu bili razočarani, Young i dalje održava koncerte koji su među najboljima u svijetu rock glazbe.

Younga se u Europi ne viđa prečesto, zadnji put je dolazio prije tri godine s pratećom grupom Promise of The Real, koja je i ovaj put asistirala slavnom glazbeniku. Promise of the Real je band Lukasa Nelsona, sina country legende Willieja Nelsona. Osim koncertnih podrški Youngu imaju i uspješnu vlastitu karijeru u žanru country rocka. Lukas je surađivao s Lady Gagom i Bradleyem Cooperom na pisanju i aranžiranju pjesama za film 'Zvijezda je rođena', a i grupa Promise of the Real je na velikom ekranu glumila prateći band glavnog lika u filmu, kojeg je igrao Cooper.

Promise of the Real su odličan izbor za suradnju s kanadskim glazbenikom, možda su čak i adekvatniji od Crazy Horsea s kojim je Young najčešće svirao tijekom godina, jer se odlično snalaze u country rock vodama, kao i u 'garažnoj' svirci, a mladenačkom energijom oživljavaju svaki nastup pred publikom.

Imaju sposobnost pokrenuti koncert u više različitih smjerova, a savršena demonstracija je u našem dijelu svijeta prezentirana 2016. na festivalu u austrijskom Klamu, kad je koncert započeo akustičnim solo nastupom Younga, nastavio se serijom country rock pjesama, a vrhunac doživio s bučnim i energičnim dijelom repertoara gdje su Lukas Nelson i njegovi prijatelji itekako dali svoj prilog. Uz sve rečeno, može se dodati kako je uz njih Young manje sklon pjesme produljivati u beskonačnost, što je jedna od mana njegovih nastupa s Crazy Horseom.

Young je tijekom karijere uvijek bio 'glazbeno promiskuitetan', pa i danas po svojoj volji iz turneje u turneju mijenja partnere s kojima koncertira na pozornicama širom svijeta. Već na jesen je u planu američka turneja s Crazy Horseom, a dogodine tko zna s kime. Young je glazbeni kralj i on ima pravo na svoje hirovite izbore, ma koliko se Crosby, Stills i Nash ili netko drugi osjećao zapostavljenim.

Ovogodišnji münchenski koncert u solidno popunjenoj dvorani Olympiahalle je započeo klasikom 'Mr. Soul' iz davne 1967. godine, pjesmom koju je Young prvi put snimio kao član skupine Buffalo Springfield. Gitarski motiv srodan onome iz 'Satisfaction' Rolling Stonesa ispunio je dvoranu i započeo dvosatno putovanje kroz veličanstveni opus kanadskog umjetnika, a postaje na putu su uključivale neke od najvećih klasika rock glazbe.

Repertoar se te večeri, za razliku od one u Klamu prije tri godine, sastojao gotovo u potpunosti od eksplozivnih, grmećih rock pjesama uz prostor za samo jednu laganiju country pjesmu 'Harvest Moon'. 'Powderfinger' i 'Fuckin' Up' su kao i obično dale prostora za gitarske eskapade i nadjačavanje u improvizacijama Younga i njegovih više nego dvostruko mlađih kolega. Izvedena je i nova pjesma 'Milky Way', koja će se vjerojatno naći na predstojećem Youngovom albumu koji je najavljen za jesen.

Bila je to jedna od rijetkih večeri u kojima je publika imala priliku čuti oba ključna zgoditka Youngove blistave karijere, 'Cortez the Killer' i 'Like a Hurricane'. Iz naftalina je izvučeno Youngovo opskurno remek djelo iz 1994., pjesma 'Change Your Mind', kao i 'Throw Your Hatred Down' iz perioda suradnje s Pearl Jamom, a na bisu je odsvirana 'I've Been Waiting For You', koju je svojedobno odlično obradio David Bowie.

Ekstazu u publici je pri kraju nastupa izazvala (anti)himnična 'Rockin' in the Free World', protestna pjesma superiorna svim aktualnim Youngovim pokušajima da napiše pjesmu koja bi progovorila o svjetskim nepravdama, pohlepi velikih i bijedi malih.

Young je u svojoj generaciji muzičara jedan od onih kojima su glasovne mogućnosti u starijoj dobi ostale skoro pa neizmjenjene u odnosu na mlade dane, ali na ovom koncertu je imao sitnijih problema s pjevanjem, što nije naštetilo ukupnom dojmu. I dalje je neupitni autoritet muziciranja na električnoj gitari i uzor mladim nadama iz prateće skupine glazbenika.

Može se konstatirati da je Young, iako mu diskografski projekti zadnjih godina nisu na visini, na koncertima i dalje onaj stari. Za nekoliko dana mu predstoji koncert u londonskom Hyde Parku gdje će iste večeri nastupiti i Bob Dylan. Doba glazbenih divova još nije završilo, neka potraje što duže!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:27