INTERVJU ZA GLOBUS

Nova hrvatska zvijezda Vanda Winter: 'Nemam pedigre, samo talent'

'Nemam obiteljske veze u branši, niti sam imala luksuz pozivati se na novac i poznanstva: put u karijeri krčim isključivo sama'

Razgovarati s Vandom Winter bilo je jednako ugodno kao i gledati je i slušati na Trgu bana Josipa Jelačića u noći ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Izvedbom arije “Ave Maria” iz rock opere “Gubec-beg” mlada pjevačica i glumica oduševila je publiku. I onu na trgu i onu ispred malih ekrana. Dan kasnije svi su pričali, a mediji pisali – najviše o Vandi. “Nisam, doduše, očekivala toliku javnu pozornost, jer ‘Ave Mariu’ već godinama izvodim u produkcijama svog matičnog kazališta Komedija i navikla sam biti dio predstave, odnosno ‘kotačić u cjelini’...”, kaže Vanda za Globus.

Jednostavna i simpatična 28-godišnjakinja karijeru je počela pjevajući. Njezin prvi glazbeni mentor bio je pokojni Dino Dvornik s kojim je snimila duet “Kome pripadam”. U tom je periodu svoje karijere snimila i pjesme “Kemija”, “Ni srcu ne dam te ja”, “Ja čuvam te”...

A onda je nestala...

“Bila sam jako mlada, imala sam tek 17 godina i iako sam jako voljela glazbu i imala dobre predispozicije, prirodno je da sam tada još uvijek tražila svoj put”, kaže o svojim počecima.

Veće uloge. No, godinu dana kasnije pozvana je na audiciju za mjuzikl i zaljubila se u kazalište. Budući da je u tom razdoblju maturirala i željela nastaviti formalno obrazovanje, u jesen 2004. se ohrabrila i pristupila prijemnom ispitu iz glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Primljena je odmah, a studij je završila u roku. “Do diplome u siječnju 2009. imala sam iza sebe nekoliko većih uloga u dva zagrebačka teatra i nacionalnoj kazališnoj kući, te Nagradu hrvatskog glumišta. U veljači, nakon šestogodišnjeg statusa honorarnog suradnika i stipendista, postala sam stalna članica Komedijinog dramskog ansambla”, priča nam.

Ulogom Sheile debitirala je u mjuziklu “Kosa”, uslijedila je Jana Jurkova u “Gubec-begu”, pa Bella u mjuziklu “Ljepotica i zvijer” za koju je dobila i Nagradu hrvatskog glumišta. U Hrvatskom narodnom kazalištu igrala je u “Operi za tri groša”, u svom danas matičnom kazalištu Komediji, osim u već ranije spomenutim mjuziklima, gledali smo je i u “Skidajte se do kraja”, “Aidi”, “S ljubavlju, Janis”...

Veću ili manju tremu ima uvijek, ali, kako kaže, srećom publika to ne vidi. “Prije predstave mi odgovara među prvima doći u kazalište, sama si staviti make-up, u miru ponoviti tekst... Nisam aktivni vjernik, ali se uvijek prekrižim prije izlaska na scenu. Pred publikom se osjećam prirodno, jer ne razmišljam o sebi, nego o sadržaju koji prezentiram. Tako je lakše”, otkriva nam rituale prije izlaska na pozornicu.

Posuđivala je glas u animiranim filmovima, pjevala uvodne špice, glumila u radio dramama. A prošle godine objavila je i novi singl “Ista priča” koji se zvukom znatno razlikuje od “Kemije” koju je pjevala prije desetak godina.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:39