INTIMNA ISPOVIJEST

VANDA WINTER ZA STUDIO 'Ne smatram da je za ženu najvažnije u životu da se uda i ima djecu'

Zanosna, crvenokosa zvijezda hit-serije ‘Stella’, samo za Studio otkriva sve o svojim počecima, trinaest godina dugoj i mukotrpnoj borbi da dođe na vrh te kako je u 30. godini, uz mnoštvo preobrazbi, postala jedna od najintrigantnijih glumica i pjevačica na hrvatskoj sceni
 Vjekoslav Skledar/CROPIX

Imala je 16 godina kad sam je prvi put ugledao. Bila je sitna, mršava, potpuno neprimjetna. Apsolutno ništa na njoj nije me pripremilo za ono što me čekalo sekundu kasnije. Otvorila je usta i počela pjevati. Smrznuo sam se. Ja i svi u prostoriji. Nikad prije i nikad kasnije nisam čuo nekoga da tako pjeva. Problem je bio - kako to prodati. Kako zaboga prodati malu Vandu?”

Vanda Winter je zapravo Vanda Vinter . Ovo “duplo w” bila je neka marketinška ideja, mamac za sponzore (Volkswagen na prvome mjestu). Danas je jasno - dosta neuspješan. No, slovo je ostalo, a 13 godina kasnije Vanda je jedna od najvećih zvijezda hrvatske televizije. Ljutita, komplicirana, nesigurna i istodobno strahovito talentirana Lana torpedirala ju je tamo gdje je pokušavala doći godinama. Uspjeh je nakon prve epizode “Stelle” bio instantan, iako je put do ovoga gdje je sada zapravo trajao više od desetljeća.

Duet s Dvornikom

Čovjek koji se sjeća njezinih samih početaka, a koji je prije 13 godina stajao u toj prostoriji i šokirano slušao dok je redala hitove Mariah Carey i Christine Aguilere, zapamtio ju je kao klinku koja želi uspjeti. Po mogućnosti odmah.

“Imala je svoj stav, bila je tvrdoglava, hirovita. Ne znam koliko joj je to pomoglo da bude tu gdje je danas, ali činjenica je da se sada nalazi u savršenoj poziciji. Iako se uspjeh nije dogodio odmah, kako je htjela, godinama je ipak pokušavala, išla po festivalima, polako dobivala svoje mjesto, dokazala se kasnije u mjuziklima, a sada, ako sve dobro odigra, može biti i veća zvijezda nego što je sanjala kad je počinjala.”

Riječ “tvrdoglava” se nekako često spominje u kontekstu s Vandom. I sama je koristi dok priča o sebi.

“Kad si nešto zacrtam, ne odustajem od toga. Uporna sam, a neki kažu i tvrdoglava. Stojim iza svojih odluka. Ne volim da me se savjetuje, želim učiti na vlastitom primjeru. Vjerujem da je to, premda katkad najbolnije, ipak jedino što doista vrijedi.”

Vanda iz tih svojih početaka najradije pamti suradnju s pokojnim Dinom Dvornikom. Njemu ju je odvela njezina tadašnja menadžerica Marina Tomašević, a Dino se tada potpuno zaljubio u njezin glas. I prije nego što ju je ugledao, znao je da želi s njom snimiti duet. Snimili su “Kome pripadam” i to joj je jedan od najdražih trenutaka u karijeri.

Zvijezda mjuzikla

Nakon prvih estradnih pokušaja, zvijezda “Stelle” zaljubila se u kazalište. Godine 2004. izašla je na ispit iz glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Primljena je odmah.

Studij je završila u roku. Prije diplome ostvarila je nekoliko uloga, osvojila je i dvije Nagrade hrvatskog glumišta te vremenom postala stalna članica dramskog ansambla zagrebačke Komedije, u kojem je debitirala kao Sheila u mjuziklu “Kosa”.

A onda se dogodila “Ave Maria”. Ljetos ju je izvela prilikom ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Mnoge je potpuno šokirala. Pozitivno. Počeli su je uspoređivati s Josipom Lisac. Iako je “Ave Mariju” prvi put otpjevala još prije desetak godina zahvaljujući ulozi Jane Jurkove u rock-operi “Gubec-beg”, sada su tek svi počeli pričati o njoj. Iznenadila ju je pozornost.

Kada priča o sebi, Vanda je jako oprezna, bira riječi, ne daje puno. Lana ju je, kaže, privukla odmah na audiciji.

Seosko dijete

“Svidjelo mi se što mi je ponuđeno da umjesto dobre djevojčice glumim žešću curu koja ne preže u postizanju svojih ciljeva, pa bili oni i moralno upitni. Rekla bih da ona nije iskonski zločesta, nego ima razloge zbog kojih se tako ponaša. Smatrala sam je zanimljivim i izazovnim likom, premda se osobno s njom ne bih uspoređivala. Ponosna sam na to što sam se za sve izborila samo svojim talentom, bez veza, poznanstava i novca.”

Odrasla je u Buševcu, naselju nedaleko od Velike Gorice, a sebe opisuje kao seosko dijete.

“Nisam rasla pod staklenim zvonom. Za razliku od današnje djece, imala sam mnogo više slobode, ali i odgovornosti. Već sa šest godina dobila sam ključ od kuće koji sam nosila oko vrata”, priča jedinica u obitelji, koja je odrastala uz roditelje, djeda i baku.

“Živjela sam u nekom svom svijetu. Puno sam crtala, čitala, pisala sastavke, sudjelovala na Lidranu, pisala i crtala strip za školske novine... Voljela sam plesati i pjevati. Unatoč tome, moji su se roditelji šokirali kada sam im kao šesnaestogodišnjakinja rekla da želim biti pjevačica. Bili su svjesni mog talenta, ali bojali su se estradne scene koja je iz njihove tadašnje perspektive sličila na polusvijet.”

Što je s ljubavi?

“Ljubav je važna, bila to ljubav prema roditelju, prijatelju ili kućnom ljubimcu. U mom slučaju mačkama. Muškarci? Ne smatram da je za ženu najvažnije u životu da se uda i ima djecu.”

Rad na albumu

Trenutačno radi na svom albumu, a osim u svom matičnom kazalištu, u Teatru Exit igra predstavu “Plemena”, koja je nastala u koprodukciji s kazalištem Planet Art.

Velika je obožavateljica Dylana Doga. “Dosta smo slični. Ne volimo velike brzine ni velike visine. Uz to, Dylana volim jer je on romantični mračnjak, idealist i borac za dobro u svijetu. I inače volim čitati, zaljubljenik sam u bajke i ideale. Volim i crtati. Najčešće crtam tijekom čitaćih proba u kazalištu, dok slušam kolege. Iscrtavam sve prazne poleđine teksta. Portretirala sam brojne svoje kolege, našu inspicijenticu, pa čak i Jirija Menzela dok je u Komediji pripremao predstavu. Ali, nisam mu pokazala crtež, premda sam razmišljala da mu ga poklonim za premijeru”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 02:11