CRKVA SV. KATARINE

OD BACHA DO IZGUBLJENIH HRVATSKIH BOŽIĆNIH PJESAMA Plavi Božić s Antiphonusom i Edinom Karamazovim

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 22.12.2017. u 21:22

Mini turneja Ansambla Antiphonus po hrvatskim gradovima (19. prosinca u Dubrovniku i 20. prosinca u Slavonskom Brodu), doživjet će svoj vrhunac u hrvatskoj metropoli. Pod nebeskim svodom Crkve sv. Katarine na Gornjem gradu u sklopu tradicionalnog ciklusa Trinitas, Antiphonusovci će u četvrtak 28. prosinca u 20 sati uz glasovite glazbene goste prvi put u vrijeme blagdana i popularnog Adventa održati božićni koncert.

Uz svoju 'prvu violinu', dirigenta i umjetničkog voditelja Tomislava Fačinija, koji se i ovaj put pobrinuo za dašak novog i egzotičnog pa je posebno za ovu priliku obradio izgubljene hrvatske božićne pjesme, sjajnom Ansamblu Antiphonus pridružit će se plejada vrsnih instrumentalista - Edin Karamazov u solističkoj ulozi na lutnji, gudači predvođeni Laurom Vadjon, nezamjenjivi Pavle Mašić na orguljama te Stjepan Nodilo i Krešimir Fabijanić na oboi i trublji.      

„U svom nebeski plavom podcrtanom ciklusu Trinitas, Antiphonus prvi put daje božićni program doista u - božićno vrijeme. Računamo s time da je bolje ostaviti glasnija događanja da doprinesu živosti i vrevi svjetske prijestolnice Adventa, a blagost i opuštenost božićnog vremena ostaviti za nas –pa ako i ne padne snijeg, naši će zvuci biti meki pokrivač u kojem je sve nekako tiše i prisnije u osluškivanju unutarnjeg. Premda, program nije uspavanka: Vivaldijeva Gloria i koncert za lutnju, Bachov motet Lobet den Herrn i izgubljene hrvatske božićne pjesme plod su budnosti duha koji nas zove na čistoću, iako nježno: Naj dika, poštenje, od svih nas bude... Antiphonus vas očekuje 28. prosinca u 20 sati u svetoj Katarini na Gornjem Gradu“, pozvao je na koncert Tomislav Fačini.

Izdvajamo