30. MUZIČKI BIENNALE

Od Kelemena i Cagea do mladih autora nove glazbe

Emil Matešić
 Damjan Tadić / CROPIX

30. zagrebački Muzički biennale otvara se u subotu 6. travnja u kinu Europa nastupom legendarnog ansambla London Sinfonietta monooperom o crvu “The Garden” Richarda Ayresa.

Svečanom otvorenju prethodit će istoga dana još nekoliko programa, među kojima se ističu dva bloka Hommage to Urbofest 1979., vožnja soničnim biciklom “Ispred fontana” i glazbene šetnje “Urbi et Orbi” kao sjećanje na davna bijenalska zbivanja u kojima je sudjelovao gotovo cijeli ozvučeni grad. S biciklima ispred KIC-a započela je 2. travnja i konferencija za medije na kojoj je predstavljen program novih jednotjednih bijenalskih zbivanja pod zajedničkim naslovom “Glazba-Prostor-Grad-Zvuk”.

Suvremena glazba, naša i inozemna, slušat će se tako u kazalištima Mladih, Lutaka i Gavelli, u Lisinskom, Laubi, Booksi, Francuskom kulturnom institutu, klubu Kontesa, atriju NSK, galeriji Greta, Muzičkoj akademiji i na još nekim adresama koje će zacijelo privući ljubitelje ove vrste glazbe.

Praizvedbe

Program je vrlo bogat i seže od veteranskih autora poput Vinka Globokara, Milka Kelemena i Johna Cagea, koji su nekad davno krčili putove, sve do mlađih i mladih autora nove glazbe, ali i nove publike koja će moći prisustvovati raznim radionicama i popularnom “knapanju” te čuti 20-ak praizvedbi. Organizatori posebno ističu suradnju svih muzičkih akademija iz Hrvatske te one iz Sarajeva, kao i veliki broj prijavljenih iz cijeloga svijeta za majstorske radionice.

Među uglednim inozemnim autorima bit će i vodeći skladatelj norveške suvremene glazbe Rolf Wallin, Nijemac Heiner Goebbels i Talijan Ivan Fedele, a među izvođačima Zagrebačka filharmonija, orkestar i zbor HRT-a, ansambl Cantus udružen s talijanskim ansamblom Icarus, zbor i orkestar Slovenske filharmonije, multiinstrumentalist Ratko Vojtek i mnogi drugi.

Skladateljice

Od naših autora predstavit će se među ostalima Ivana Kiš, Sanja Drakulić i Mirela Ivičević uz svoje inozemne kolegice jer je posebna pozornost posvećena ženama skladateljicama, kao i Tomislav Oliver, Davorin Kempf, Silvije Foretić, Antun Tomislav Šaban i dr. Bijennalski tjedan zatvorit će praizvedba baleta “Hero is Tired” Frana Đurovića u koreografiji Giuseppea Spota i izvedbi ansambla HNK Ivan pl. Zajc Rijeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:57