NOMINACIJE ZA 27. PORIN

PIŠE ALEKSANDAR DRAGAŠ Na Porinu 2020. najviše nominacija za Opću opasnost, Urbana & 4, J.R. Augusta, Chui, Psihomodo pop i druge

 Darko Tomas / CROPIX
Zabočki kantautor J.R. August s albumom "Dangerous Waters" i četiri nominacije najveće je i najugodnije iznenađenje nominacija za 27. Porin na kojem trku vode Urban & 4 sa sedam i Opća opasnost pet nominacija, uključujući i one najprestižnije.

Urban & 4 sa sedam, Opća opasnost s pet i J.R. August s četiri "lideri" su po broju nominacija za 27. izdanje hrvatske diskografske nagrade Porin čija će se dodjela održati 27. ožujka u riječkoj dvorani Zamet, a valja zabilježiti i solidan prolaz Psihomodo popa i grupe Chui. Kad kritičar poput ovoga na popisu od pet nominiranih za album godine ugleda tri koja je visoko postavio i na osobnoj listi, a onda mu se ukaže i tri od pet pjesama koje bi također visoko rangirao unutar prošlogodišnje produkcije i tome pribroji tri sjajna od ukupno tri nominirana debitanta godine, onda je već i to znak da su glasači Porina solidno obavili posao.

Tako su za album godine nominirani J.R. August s “Dangerous Waters", Psihomodo pop s “Digitalnim nebom", Chuijev “Iz kapetanovog dnevnika", Vannine “Izmiješane boje" i Opća opasnost s “Kartom do prošlosti”. Uvrštenje mladog zabočkog kantautora J.R. Augusta i k tome s izdanjem na engleskom jeziku, a onda i fusion-grupe Chui u jednu od dvije najprestižnije kategorije znak je da se nešto i u Porinu mijenja. I to nabolje. Valja pripomenuti da je J.R. August, uz kantautoricu Lu Jakelić i grupu Porto Morto nominiran i u kategoriji najboljeg debitanta te za album alternativne glazbe (iako je mogao biti uvršten i u rock ili pop pa i u duhovnu glazbu), najbolju mušku vokalnu izvedbu i najbolji video broj.

Za pjesmu godine, drugu najprestižniju kategoriju, nominirane su skladbe “Digitalno nebo” autora Davora Gopca u izvedbi Psihomodo popa, "Iskra“ autora Damira Urbana u izvedbi Urban & 4, "Lito umire“ koju autorski potpisuju Josip Radić i Neno Belan koji je i izvođač pjesme, “Sva blaga ovog svijeta” koju autorski potpisuju Vjekoslav Dimter, Mia Dimšić i Damir Bačić, a izvode Mia Dimšić i Marko Tolja te pjesma “Voli me” autorskog dvojca Tončija i Vjekoslave Huljić koju izvodi Petar Grašo. Moglo je i drugačije, no ni ovako nije loše.

Bitku za najbolji album rock glazbe vodit će Psihomodo Pop ("Digitalno nebo"), Opća opasnost ("Karta do prošlosti") i Kojoti ("Sve je pod kontrolom?"), a ishod se već sad nazire, no dozvolimo da bude i iznenađenja, kao i u kategoriji za najbolji pop album u kojoj se Vanna ("Izmiješane boje") nadmeće s grupom Bang Bang ("Mol. 2") i Aljošom Šerićem ("Što ćemo raditi do kraja života"). Kategorija najboljeg albuma zabavne glazbe opet je tanka (Colonia, Domenica, Željko Krušlin & Latino), a pošto se takva situacija iz godine u godinu često ponavlja, valjalo bi u upravnom odboru Porina razmisliti da ju se fuzionira s kategorijom najboljeg albuma pop glazbe.

Zanimljivo, najbolji album alternativne glazbe i dalje drži smisao postojanja jer "Dangerous Waters" J.R. Augusta, "Iz kapetanovog dnevnika" Chui i "Portofon" Porto Morta (s "Live At Lisinski" Urbana & 4 & Zagrebačke filharmonije, "Digitalnim nebom" Psihimodo Popa i "Mura, Mura" Andreje, Rundeka & Ekipe Ftičeki) spadaju u vrh prošlogodišnje domaće glazbene produkcije. "Mura, Mura" je uz "Made In Istria" Brune Krajcara i "Svilarica svilu prede" Dunje Knebl nominiran u kategoriji najboljeg albuma etno glazbe, a zanimljiv sraz čeka nas i u kategoriji najboljeg albuma klupske glazbe u kojem se reperi Elemental ("B strane") i Kandžija ("Plafon") nadmeću s veteranom jazz, rock i funk glazbe Tihomirom Popom Asanovićem ("Povratak prvoj ljubavi/Return To The First Love") dok se u jazz kategorijama albumima, skladbama i izvedbama susreću Joe Kaplowitz & Jazz Orkestar HRT-a, Tamara Obrovac & Transadriatic Quartet, Pianotron – Zvjezdan Ružić i Branimir Gazdik Quartet.

Pregled nominacija za 27. Porin završit ćemo konstatacijom da se u kategoriji najbolje izvedbe grupe s vokalom nadmeću Urban & 4, Bang Bang i Opća opasnost. Odabir je doista mogao biti kvalitetniji. Za najbolju mušku vokalnu izvedbu očekivano je prošao Marko Tolja kojeg na megdanu iščekuju relativno predvidiljivi Damir Kedžo, ali i "dark horse" J.R. August, a glasovi su htjeli da se za najbolju žensku vokalnu izvedbu nadmeće čak pet pjevačica: Amira Medunjanin, Antonela Doko, Mia Dimšić, Gabi Novak i Nina Badrić. Za životno djelo Porina će primiti još jedna vokalna diva i to ona oko čije se izvedbe "Lijepe naše" posljednjih dana vode nepotrebne rasprave, prijepori, a netko je čak spreman potegnuti i sudsku tužbu što je doista nonsens. Posrijedi je, dakako, Josipa Lisac, a uz nju će Porina za životno djelo primiti i skladatelj brojnih djela folklorne i klasične glazbe, profesor i dirigent Tomislav Uhlik.

Za kraj, ove godine ponovo je oboren rekord u prijavama (2400 u 37 kategorija, čak 400 više nego lani) što s jedne strane upućuje na žilavost glazbene scene, ali možda bi valjalo prvi krug prijava, posebice u općim kategorijama za album (112 prijava) i pjesmu godine (274 prijave), suziti na razumnu mjeru kotizacijama ili nekom drugom regulom te ponovo razmisliti o manjem broju kategorija. No u tom slučaju možda ni autor ovog teksta ne bi s "Baretovim bluesom 21. stoljeća" Gorana Bareta bio nominiran u kategoriji najboljeg tematsko-povijesnog albuma u kojoj ga iščekuje duel s dragim kolegama Sinišom Škaricom ("Arsen Dedić: Rane godine") te s Bobom Kovač i Silvijem Vargom ("4CD Box set" Daleke obale). Eto, što je život. Nekoć smo zajedno izdavali ploče, ali ne i prijatelje, dijelili cigarete i ispijali kave, a sad "u boj u boj" za Porin svoj!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 07:23