JUBILEJ

POČELI KAO DJEČJI ZBOR, A DANAS IMAJU VIŠE OD 300 PJEVAČA Mozartine 20 godina slave kombinacijom klasike i hitova

 Biljana Blivajs / CROPIX
Počele su kao dječji zbor s dvadesetak djevojčica, a danas imaju čak 11 ansambala i više od 300 pjevača

Kada je 1999. godine osnovala dječji zbor Mozartine s dvadesetak djevojčica, njegovih prvih članica, Sonja Rem nije niti sanjala da će od toga 20 godina kasnije postati najveći pjevački studio u Hrvatskoj s čak 11 ansambala i više od 300 pjevača. Mozartine u Lisinskom 15. listopada slave ovaj jubilej koncertom “20 godina klasike i hitova”.

Dječji zborovi za djevojčice te djevojački zbor pripremaju sa svojim dirigenticama bisere klasične glazbe - na repertoaru će biti djela Mozarta, Pergolesija, Handela, Puccinija i drugih, sve uz pratnju gudačkog orkestra Acoustic projekt.

Gosti iznenađenja

U drugom dijelu koncerta nastupit će zbor dječaka BoysVoice, Musical zbor Webber te sastav Ex Mozartine koji će izvesti izbor hitova domaće i strane glazbe uz goste iznenađenja s hrvatske estrade, orkestar i bend, pod dirigentskom palicom maestra Roberta Homena.

- Bitno je da se tijekom godina rada održala kvaliteta izvedbe te da su sve dirigentice naših zborova, koje su uglavnom moje bivše pjevačice, održale način rada s početaka zbora. Veselimo se i novim izazovima, tako se Mozartine šire i kao organizacija, pa smo danas, osim zborova, koji su nam temelj rada, i organizatori dvaju velikih hrvatskih glazbenih festivala, brojnih stručnih seminara, seminara za djecu i mlade i sličnog - rekla nam je osnivačica i predsjednica pjevačkog studija Mozartine.

Dvadeset godina ispunjeno je i brojnim koncertima i turnejama, od kojih u sjećanju članica posebno ostaje Amerika.

- Moram spomenuti turneju po Americi, gdje su Mozartine nastupile u desetak gradova i dvorana, od kojih je sigurno najposebniji doživljaj bio koncert u Carnegie Hallu u New Yorku. Poseban je bio i koncert za državnike u Europskom parlamentu u Bruxellesu, zatim koncerti u Londonu, Parizu, Amsterdamu... Mozartine puno nastupaju i pred domaćom publikom te su samo tijekom prošle godine proputovale sigurno dvadesetak hrvatskih gradova - od Zadra, Rovinja, Đakova i Iloka do manjih mjesta kao što su Pokupsko, Ivanić-Grad i Vrgorac. Znamo da će koncert u Lisinskom koji slijedi biti posebno zabilježen u našem sjećanju jer slaviti 20 godina rada sa 300 članova na pozornici posebna je radost - ponosna je Sonja Rem.

Suradnja s Urbanom

Mozartine su se tijekom svih ovih godina trudile približiti zborsku glazbu široj publici, što je bila ideja dirigentice djevojačkog zbora Mozartine i Ex Mozartine Ive Majcenić.

Tako se 2011. godine dogodila suradnja s Damirom Urbanom i obrada njegove pjesme “Glas jeka”, koja je odlično zaživjela u radijskom i televizijskom eteru, a nakon toga su zaredale još brojne suradnje - s Nenom Belanom na pjesmi “Rijeka snova”, s Davorom Gopcem na pjesmi “Tužni lutak”, na čijim su koncertima Mozartine postale i redoviti gosti, zatim s grupom Vatra, Edom Maajkom i još mnogima. Koliko je točno djevojaka prošlo kroz ovaj zbor, njegova osnivačica može samo nagađati.

- Posljednjih smo se godina modernizirali te uredno vodimo svoje baze članova. Prije smo ih vodili u raznim rokovnicima i tekicama pa točnu brojku, na žalost, nemamo. Uoči ovog velikog koncerta pokušali smo prokopati po starim bazama te smo nekako došli do procjene od gotovo 1000 pjevačica koje su u ovih 20 godina prošle kroz naš pjevački studio... Velika brojka, a posebna je radost što sigurno stotinjak njih upravo završava glazbene studije, većinom solo pjevanja, te vjerujemo da će za koju godinu klasičnu scenu preplaviti bivše Mozartine - zaključuje Sonja Rem uz poziv svima željnima dobre glazbe i kvalitetnog zborskog pjevanja da požure po svoje ulaznice za Lisinski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:17