TUGA U CIJELOJ HRVATSKOJ

POLITIČARI SE OPRAŠTAJU OD OLIVERA Plenković: 'Ostavio je neizbrisiv trag u beskraju' KOLINDA 'Kao da smo ostali bez člana obitelji'

 Maja Zlatevska / CROPIX
 

Na smrt Olivera Dragojevića stižu reakcije i iz svijeta politike.

- Napustio nas je naš Oliver. Duša Hrvatske... Ostavio je trag u beskraju i otišao u vječnost. Hvala mu na osjećajima koji su oplemenili generacije i obilježili naše živote, napisao je u kratkoj objavi na Twitteru hrvatski premijer Andrej Plenković.

U međuvremenu je i sama Vlada objavila da je premijer poslao brzojav sućuti Oliverovoj obitelji.

- S velikim sam žaljenjem primio vijest o odlasku hrvatske glazbene legende, našeg omiljenog Olivera Dragojevića.

Bio je duša Hrvatske. Hvala mu na bezbroj krasnih pjesama koje bude snažne osjećaje kojima je oplemenio brojne generacije i obilježio naše živote.

Oliver je bio i ostat će velikan hrvatske glazbe i hrvatske šansone, čovjek koji je živio glazbu, more i svoju Dalmaciju, što se osjećalo u svakoj od njegovih pjesama.

Mnogi među nama odrasli su uz Olivera, zaljubljivali se u glazbu kroz njegove hitove, danas klasike koji se uvijek slušaju s jednakim žarom. Voljeli su ga svi naraštaji i nemoguće je zamisliti i jednu proslavu ili feštu diljem Hrvatske bez njegovih antologijskih pjesama, od legendarnog “Galeba” do “Cesarice”.

Svojim bogatim glazbenim opusom, svestranim talentom i jedinstvenim glasom, Oliver je ostavio neizbrisiv trag u beskraju i otišao u vječnost. Premda ćemo ga nositi u srcu, nedostajat će nam.

Primite, molim Vas, u ime hrvatske Vlade i moje osobno izraze najdublje sućuti i osobitog poštovanja, stoji u premijerovom brzojavu.

Grabar-Kitarović: Bio je čarobnjak, njegov odlazak je kao gubitak člana obitelji

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović također je uputila izraze iskrene sućuti obitelji Olivera Dragojevića ističući kako će on ostaviti neizbrisiv trag u antologiji hrvatske glazbe i kako se njegov odlazak u cijeloj Hrvatskoj doživljava kao gubitak člana obitelji.

- Poštovana obitelji Dragojević,

s dubokim žaljenjem i tugom primila sam vijest o smrti Olivera Dragojevića, glazbenika i jedinstvenog umjetnika dalmatinskoga zvuka čiji nas je glas pratio cijeli život, tješio u našim tugama, osnaživao u našim ljubavima i uljepšavao naša veselja i radosti.

Oliverove nas pjesme prate od djetinjstva i zato njegov glas ne možemo nikada zaboraviti, jer se isprepliće s najsretnijim, najvažnijim trenucima našega života. Premda dalmatinskog podrijetla, bio je omiljen i slušan u svim dijelovima Hrvatske, a i šire, uključujući i mnoge udaljene krajeve svijeta, zahvaljujući ponajprije našim iseljenicima koji su njegove pjesme, njegove snimke nosili sa sobom kao trajnu i čvrstu vezu s Domovinom. Posebno bi nas dirnulo kada bismo čuli njegov glas ili izvedbe njegovih pjesama na „kraju svijeta“ poput čileanskog Punta Arenasa ili novozelandskog Aucklanda.

Njegova jedinstvena umjetnička vrijednost mnogo je puta priznata nagradama i struke i publike, a prepoznata je i na najuglednijim svjetskim pozornicama, gdje je kao i na mnogim hrvatskim, doživljavao ovacije publike, poput njujorškog Carnegie Halla, londonskog Royal Albert Halla, pariške Olympije i Opere u Sydneyu.

Oliver je doista bio čarobnjak glazbe i njegov bi glas znao dirnuti najdublje niti raznih profila publike, od najmlađih do najstarijih. U njegovom su glasu bile utjelovljena stoljeća naših predaka, ribara, kapetana i svih onih morskih vukova koji su s nostalgijom i čežnjom pjevali o ljubavi i toplini svojega doma.

Oliver će ostaviti neizbrisiv trag u antologiji hrvatske glazbe, a njegov odlazak u cijeloj Hrvatskoj doživljavamo kao gubitak člana vlastite obitelji.

Poštovana obitelji, u dubokoj tuzi s vama, primite izraze moje iskrene sućuti, navodi predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Jandroković: Živio je za glazbu i s glazbom

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u nedjelju izraze sućuti obitelji preminuloga Olivera Dragojevića, ističući kako će njegove pjesme svojom ljepotom i svevremenošću živjeti zauvijek.

- Poštovana obitelji,

s velikom sam tugom primio vijest o preranom odlasku našeg glazbenog velikana, gospodina Olivera Dragojevića.

U više od pet desetljeća velike i jedinstvene karijere, gospodin Oliver Dragojević zadužio je cijelu hrvatsku kulturnu scenu i glazbeni svijet, a njegove pjesme svojom ljepotom i svevremenošću zauvijek će živjeti sa svima nama.

"Legenda hrvatske glazbe gospodin Oliver Dragojević, uz osvojene najprestižnije festivalske i diskografske nagrade te koncerte koje je održao u najpoznatijim svjetskim dvoranama, ostavio je neizbrisiv trag u srcima milijuna ljudi svojom jedinstvenošću i jednostavnošću.

Pamtit ćemo ga kao velikana koji je živio za glazbu i s glazbom, a tu ljepotu nesebično je cijeli svoj život dijelio sa svima nama, svojom publikom. „Galeb i ja“, "Cesarica", "Ako izgubim tebe" i tolike druge njegove pjesme osvojile su naša srca trajno.

U ovim bolnim i teškim trenutcima za Vašu obitelj, molim Vas da u ime Hrvatskoga sabora i moje osobno, primite izraze najiskrenije i duboke sućuti, navodi Jandroković.

Ministrica kulture: 'Budi dobar, lijepo sanjaj'

I ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze iskrene sućuti.

- Dulje od pet desetljeća glazbene karijere Olivera Dragojevića neprikosnoveno je kako po pitanju unisono pozitivne kritike stručnjaka tako i po najširoj recepciji publike. Duboko ukorijenjen u svoju Korčulu i Split, u tipični mediteranski glazbeni izričaj, dopirao je Oliver svojim glasom te jedinstvenom interpretacijom do cijelog svijeta.

Godine 1961. imao je svoj prvi nastup na splitskom dječjem festivalu, a već 1967. s Picaferajem počinje njegova suradnja s velikim Zdenkom Runjićem i Splitskim festivalom koji će sljedećih nekoliko desetljeća biti potpuno u znaku plodonosne suradnje tog najnakladnijeg i najnagrađivanijeg autorsko-izvođačkog dvojca.

Dobivši najprestižnije festivalske i diskografske nagrade, Oliver je bio i laureat prve dodjele Hrvatske diskografske nagrade Porin koja je prošla u znaku njegove izvedbe Gibonnijeve Cesarice. Više od trideset dobivenih Porina te odličje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića samo su neka od brojnih Oliverovih priznanja. Posljednjeg Porina, onog za životno djelo, dobio je prije par mjeseci u svom Splitu.

Tijekom duge karijere surađivao je s najvećim majstorima stiha i aranžmana, otkivao je i pomagao mlade glazbene nade te održao nebrojene humanitarne koncerte. Sve što je radio bilo je prožeto njegovim specifičnim glasom i interpretacijom tako iskrenom da su mnogi bili u nevjerici da stihove koje pjeva ne piše upravo on, te onim ležernim životnim stavom gdje se i s najtežim životnim bitkama nosio s vedrinom i optimizmom. Ovu posljednju bitku prerano je, nažalost, izgubio.

Za kraj, dozvolite mi posuditi jednu od najljepših pjesama iz pregršta antologijskih pjesama kojima nam je Oliver uljepšao živote, te poželjeti: „Budi dobar, lijepo sanjaj…“, navela je ministrica Obuljen Koržinek.

Bandić: Ostaju nam sjećanja

I zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uputio je brzojav sućuti supruzi i obitelji Olivera Dragojevića.

- U povodu smrti Olivera Dragojevića, oca, supruga i djeda, jednog od najvećih hrvatskih glazbenika, upućujem Vama i Vašoj obitelji izraze najdublje sućuti.

Otišao je čovjek, koji je hrvatsku glazbenu scenu obilježio nezaboravnim ostvarenjima i neizmjernim talentom. Svojim nastupima, vedrinom i optimizmom koje je širio oko sebe oduševljavao je svoju publiku, koja je znala prepoznati osebujnu i emotivnu interpretaciju u pjesmama koje ostaju važan dio hrvatske glazbene povijesti.

Svima nama koji smo ga neizmjerno cijenili ostaju sjećanja na njegovu glazbu i mnogobrojne hitove koje je ostavio iza sebe te kojih ćemo se rado prisjećati, poručio je Bandić obitelji Dragojević.

Opara: Ostali smo bez najomiljenijeg tumača svega onog što mi jesmo

O Oliverovom odlasku oglasio se i gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara.

- Otišao je veliki umjetnik. Split i Dalmacija ostali su bez svog najomiljenijeg tumača svega onoga što mi jesmo. Njegove interpretacije izravno su ulazile u srce svih nas i onih koji su privrženi Splitu, Dalmaciju, moru, Jadranu, ali i onima koji razumiju i cijene najsitnije detalje od kojih je sazdan naš svijet, a time i naš identitet.

U tuzi koja ostaje, liječimo se njegovim antologijskim ostvarenjima koja su nadaleko prešla granice naše domovine, približavajući je i onima kojima hrvatski jezik nije materinji.

Krijepit će nas i njegove "male pjesme", pa i one drugih umjetnika kojima je velikodusno dao svoj čarobni glas

Oliver je neponovljiv. I zato je njegov odlazak velika bol za sve nas.

U ime Grada Splita i svoje osobno izražavam najdublju sućut obitelji, prijateljima i suradnicima.

Upalija si nan svitlo dobri Picaferaju. I možeš bit kuntenat i pivajući šoto voće umorno doma se vratit, među anđele. Naš lipi anđele!

Bernardić: Bio mi je prijatelj koji mi je kroz zvučnike pravio društvo

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić na Twitteru je postavio link na Oliverovu pjesmu 'Bez tebe' i napisao:

- Oliver nam je svima simbol pjesme, mora i Dalmacije, ali za mene on predstavlja više; prijatelja koji mi je kroz zvučnike pravio društvo, vodio me kroz ljubavi i snove. Legendo, hvala ti na svemu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:16