IN MEMORIAM

PREMINUO ISTAKNUTI HRVATSKI DIRIGENT VLADIMIR KRANJČEVIĆ Na Muzičkoj akademiji predavao je neprekidno 28 godina, a dobio je brojne nagrade za svoj rad

Vladimir Kranjčević
 Tomislav Kristo / CROPIX
 

Na žalost brojnih zagrebačkih glazbenika, 9. veljače nakon teške bolesti preminuo je u 83. godini istaknuti hrvatski dirigent Vladimir Kranjčević.

Prije dvije godine oprostio se od duge i plodne karijere nizom koncerata s brojnim zagrebačkim ansamblima s kojima je surađivao, među mnogima i s opernim Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i Simfonijskog orkestra Hrvatske Radiotelevizije kojima je bio ravnatelj.

Dakako i sa svojim Goranovcima, članovima Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić s kojima je postigao svoje najveće uspjehe u domovini i u inozemstvu.

Bio je dirigent i pedagog, u mladosti i pijanist s diplomom zagrebačke Muzičke akademije u razredu Ladislava Šabana, dok je dirigiranje studirao kod Slavka Zlatića i Igora Markeviča, a status magistra stekao je na beogradskoj Muzičkoj akademiji kod Vojislava Ilića.

Djelovanje je započeo kao srednjoškolski nastavnik, kasnije i direktor glazbene škole Vatroslav Lisinski u Zagrebu, da bi se kao dirigent i šef ansambala poput Komornog orkestra Vatroslav Lisinski, Zagrebačkih madrigalista, Komorne opere b.b. Zagreb, vinuo do vodećih mjesta u već spomenutom HNK i HRT-u, neko vrijeme djelovao je i u muzičkoj produkciji Radiotelevizije Beograd, bio je jedan od utemeljitelja i dugogodišnji ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri te predsjednik Oratorijskoga društva sv. Marka Cantores Sancti Marci.

Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu predavao je neprekidno 28 godina, od 2000. kao redovni profesor u trajnom zvanju. Za radio i televiziju ostavio je oko 5 tisuća minuta trajnih snimaka, 20-ak gramofonskih ploča i 20 CD-a.

Među brojnim nagradama i priznanjima koje je dobio ističu se godišnja i nagrada za životno djelo Vladimir Nazor, dva godišnja Porina te također onaj za životno djelo, koje je priznanje primio i od Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga. Nagrade grada Zagreba i tri grada Varaždina uz priznanja Milka Trnina i Josip Štolcer Slavenski zaokružuju počasti koje su svjedočile njegov dug i neumoran rad.

U njemu je osobito bio važan izniman kontakt s mladima, učenici, studenti i generacije Goranovaca jako su ga voljeli, i mnogo od njega naučili.

Premijer Plenković izrazio sućut u povodu smrti maestra Vladimira Kranjčevića

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je u nedjelju izraze sućuti obitelji u povodu smrti maestra Vladimira Kranjčevića istaknuvši da je snažno obilježio hrvatski glazbeni život i ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj glazbenoj kulturi.

"S velikim sam žaljenjem primio vijest o odlasku našeg iznimnog dirigenta, pijanista i glazbenog pedagoga maestra Vladimira Kranjčevića. Tijekom svoje duge karijere, maestro Kranjčević snažno je obilježio hrvatski glazbeni život i ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj glazbenoj kulturi. Za svoje umjetničko stvaralaštvo dobio je mnogobrojne nagrade i priznanja, uključujući i nagradu za životno djelo 'Lovro pl. Matačić' Hrvatskog društva glazbenih umjetnika", naveo je premijer Plenković.

Maestro Kranjčević sustavno je, istaknuo je, uz remek-djela stranih skladatelja, na svojim koncertima promicao domaće glazbeno stvaralaštvo, istovremeno djelujući i kao uspješan ravnatelj, umjetnički voditelj i šef dirigent ansambala i ustanova koje njeguju, izvode i promiču klasičnu glazbu.

Za svoj doprinos hrvatskoj glazbenoj kulturi odlikovan je i odličjima Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića 1995., Reda Danice hrvatske s likom Antuna Radića 1997. te Redom hrvatskoga pletera 1998.

Ljubitelji glazbene umjetnosti trajno će ga se sjećati po brojnim vrhunskim ostvarenjima tijekom duge i uspješne umjetničke karijere, uz koju je ostvario i značajnu pedagošku karijeru odgojivši niz generacija hrvatskih glazbenika, naveo je premijer Plenković u izrazima sućuti, uime hrvatske Vlade i osobno, obitelji maestra Vladimira Kranjčevića.

Obuljen Koržinek: Talent i postignuća maestra Vladimira Kranjčevića ostavili su dubok i neizbrisiv trag

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek uputila je u nedjelju riječi sućuti u ime Ministarstva kulture i u svoje osobno ime u povodu smrti maestra Vladimira Kranjčevića, dirigenta i glazbenog pedagoga istaknuvši da su njegov talent i postignuća ostavili dubok i neizbrisiv trag u hrvatskoj kulturi.

"Duboko me rastužila vijest o odlasku velikog maestra i velikog čovjeka, gospodina Vladimira Kranjčevića, dirigenta i glazbenog pedagoga te barda hrvatske kulture. 'Muzika je sveta umjetnost', riječi su maestra Kranjčevića, koji je tijekom višedesetljetne karijere srčano dijelio svoj talent i znanje s generacijama učenika i studenata te znalaca i ljubitelja glazbe", navela je ministrica Obuljen Koržinek.

Maestro Kranjčević, podsjetila je, uvijek je na svojim koncertima promicao domaće glazbeno stvaralaštvo te je istovremeno djelovao i kao uspješan ravnatelj, voditelj i šef dirigent mnogobrojnih ansambala i glazbenih ustanova. Jedan je od utemeljitelja nacionalnog festivala Varaždinske barokne večeri, koje su od najvažnije glazbene manifestacije središnje Hrvatske postale jedan od najeminentnijih festivala te vrste u svijetu.

"Njegovo umjetničko djelovanje i stvaralaštvo prepoznali su kako generacije studenata i vjerne publike tako i struka te je za svoj rad dobio sve relevantne glazbene umjetničke nagrade od kojih ovdje izdvajamo nagradu Lovro pl. Matačić Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i nagradu Vladimir Nazor Republike Hrvatske za životno djelo. Talent i postignuća maestra Vladimira Kranjčevića ostavili su dubok i neizbrisiv trag u hrvatskoj kulturi", istaknula je ministrica kulture u riječima sućuti obitelji Kranjčević. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:58