ZVIJEZDE ŽELE NOVAC

PRIJELOMNI TRENUTAK U GLAZBENOJ INDUSTRIJI? Zbog Adele i Taylor Swift glazbeni servis Spotify spreman na potpuni zaokret

 YouTube
Taylor Swift odbila je dati svoj album '1989' na Spotify jer je taj servis odbio ograničiti dostupnost glazbe samo onima koji plaćaju

Popularni glazbeni servis Spotify spreman je omogućiti glazbenicima kao što su Adele i Coldplay da ponude svoju glazbu samo onim korisnicima koji plaćaju uslugu, javlja britanski Independent. To bi bila značajna promjena u odnosu na dosadašnju politiku Spotifya po kojoj svako preslušavanje glazbe može biti besplatno, s tim da korisnici moraju pretrpjeti reklame.

Iako Spotify ima više od 20 milijuna pretplatnika, velike zvijezde poput Adele ili Taylor Swift nisu objavljivale svoje nove materijale na tom servisu. Primjerice, Taylor Swift odbila je dati svoj album '1989' na Spotify jer je taj servis odbio ograničiti dostupnost glazbe samo onima koji plaćaju.

No, kako doznaje Wall Street Journal, Spotify se počeo kolebati. Sada žele istražiti kako bi novi način korištenja servisa utjecao na pretplatnike, ali još nisu odlučili koji bi glazbenici prvi dobili mogućnost da se njihova glazba sluša isključivo uz naplatu. To je, dakako, škakljivo pitanje, jer se na taj način glazbenici automatski rangiraju na one prvog i drugog razreda.

Promjena u stavu servisa Spotify dogodila se tokom pregovora s bendom Coldplay oko njihovog novog albuma 'A Head Full of Dreams', koji je objavljen prošlog tjedna na servisima iTunes, Apple Music i Tidalu, novom streaming servisu kojeg je pokrenuo Jay-Z. Tokom pregovora Spotify je bio spreman na određeno vrijeme ograničiti dostupnost tog albuma samo uz naplatni model pretplate. Na koncu, album će se pojaviti s tjedan dana zakašnjenja na Spotifyju i bit će dostupan u oba oblika pretplate od petka.

'Premium' pretplatnici donose 91 posto prihoda Spotifyju, ali stopa novih pretplatnika navodno se usporava, zbog čega je diskografski menadžment u nervozi (a udjele u Spotify imaju, podsjetimo Universal, Sony i Warner).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 01:22