UMJETNIKOVA TAJNA

ROCK KRITIČAR JUTARNJEG: 'Cijeli novi album Davida Bowiea bio je pokušaj da se vlastitom glazbom nosi s teškom dijagnozom i u besmislu pronađe smisao'

 Foto: Screenshot Youtube
Ako se dosad i nagađalo o čemu govori 'Lazarus' s novog albuma 'Blackstar', s video spotom u kojem je Bowie na samrtnoj postelji, sada se više ne nagađa

ZAGREB - Smrt Davida Bowiea danas je vijest 'broj jedan' koja nadglašava političke teme, a dok radio postaje neumorno puštaju njegovu glazbu, portali i društvene mreže bilježe na tisuće komentara obožavatelja, domaći glazbeni profesionalci ne dvoje - Bowie je bio i ostao jedan od najvećih glazbenika i umjetnika ikada.

"Bowie nas je znao fascinirati svojim uživljavanjem u imaginarne likove, a mijena je bila jedina konstanta u njegovom radu, što je potvrdio i posljednjim albumom koji sada dobiva drugu dimenziju", rekao je glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš.

"Ako se dosad i nagađalo o čemu govori singl 'Lazarus' s novog albuma 'Blackstar', s pripadajućim video spotom u kojem je Bowie na samrtnoj postelji, sada se više ne nagađa, cijeli album bio je njegov pokušaj da se vlastitom glazbom nosi s teškom dijagnozom i u besmislu pronađe smisao", napomenuo je.

Posljednji Bowiev album Dragaš ocjenjuje najavangardnijim i najradikalnijim iz vrhunske karijere umjetnika koji je "uvijek pomicao granice za sebe i tisuće drugih izvođača koji su zahvaljujući njemu pokušavali napraviti nešto kvalitetno".

"Bio je jedan od najvećih umjetnika rock i pop glazbe koji se toliko mijenjao, no nikada nije izgubio sebe", istaknuo je Dragaš.

Zbog vijesti o Bowievoj smrti, koja je sve zatekla s obzirom da se nije znalo da je teško bolestan, bio je potresen i diskograf, glazbeni novinar Veljko Despot, izdavač njegovih albuma u Jugotonu i kasnije, koji ga je imao priliku i upoznati.

"U šoku sam zbog gubitka ne samo jednog od najvećih glazbenika popularne glazbe ikada, nego i jednog od najvećih umjetnika 20. stoljeća izuzetno širokog raspona interesa, od glazbene do likovne i scenske umjetnisti", rekao je.

Despot smatra kako ga je Zagreb posebno volio, a Bowie mu se, napomenuo je, odužio senzacionalnim koncertom 1990. na Dinamovom stadionu, gdje ga je gledalo 55 tisuća ljudi.

Drugi puta Bowie je u Zagrebu nastupio 1997. u Domu sportova.

Po njegovim riječima, Bowie je svoju veličinu pokazao i svojim senzacionalnim novim albumom, gdje se vidi njegova suverenost nad cijelim glazbenim svijetom.

David Bowie rodio se 1947. u Londonu pod imenom David Robert Jones. Karijera mu je trajala više od četiri desetljeća, a u povijest glazbe upisao se kao čovjek s tisuću lica, umjetničkih imena i glazbenih stilova - od glam rocka, soula, plesnog popa do elektronske glazbe. Nastupio je i u nekoliko filmova i televizijskih produkcija, među kojima se ističu filmovi "Čovjek koji je pao na Zemlju", "Glad", "Sretan Božić, gospodine Lawrence".

Preminuo je nakon godinu i pol borbe protiv teške bolesti o kojoj se u javnosti nije znalo, pa je do kraja života uspio ostati zapamćen po umjetnosti, a ne 'senzacionalističkim' temama. Kao završno djelo svoje karijere, samo nekoliko dana prije smrti, na svoj 69. rođendan, objavio je "Blackstar", kojim progovara o smrti i religiji, a koji kritičari već ocjenjuju njegovim najinovativnijim albumom dosad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:56