VIŠE OBJAŠNJENJA

FANOVI U POTRAZI ZA ZNAČENJEM NAZIVA ‘BLACKSTAR’ Posljednji album Davida Bowieja otkriva njegovu dijagnozu?

 Foto: Screenshot Youtube

Točno na 69. rođendan Davida Bowieja, u petak 8. studenog, izdan je njegov posljednji album ‘Blackstar’. Glazbena zvijezda preminula je dva dana kasnije nakon godinu i pol dana duge borbe s karcinomom jetre.

Očekivano, album je potukao sve rekorde i postao je najbolje prodavani album i na američkoj i britanskoj platformi Appleova iTunes. Također, nedvojbena je aluzija njegovog posljednjeg video spota za pjesmu ‘Lazarus’ koju pjeva sa samrtne postelje, a nagađa se i da je cijeli album svojevrsni oproštaj koji istovremeno reflektira njegovu vlastitu borbu s neizlječivom bolešću.

Međutim, sad se i naziv albuma pokušava povezati s nemilim događajima. Kako je istaknuo na Twitteru novinar, urednik, glazbeni kritičar i još štošta, Michael Azerrad, ‘black star’ bi u medicinskom žargonu mogao biti i tip kancerogene promjene.

U medicinskoj literaturi koja se lako može pronaći na internetu, izraz ‘black star’ koristi se u dijagnozi raka dojke, a radi se o patološkim promjenama vidljivima na rendgenu pri čemu pojam ‘black star’ označava promjene tkiva koje mogu biti i benigne i maligne.

Nije isključeno da se isti izraz koristi i za neke druge vrste promjena koje su možda dovele do konačne dijagnoze Davida Bowieja.









Inače, ‘black star’ prema Urban Dictionaryju i drugim žargonskim online rječnicima može biti i naziv za grčku teroritičku grupu, drugi naziv za crnu rupu, naziv za kinesku pušku ili za halucinogenu drogu LSD.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 05:16