GLAZBENI VIRTUOZ

Steve Vai o monstruoznoj gitari, turnejama i starenju uoči zagrebačkog koncerta: ‘Stvarat ću dok me tijelo služi‘

Steve Vai 1987. i 2021.

 Profimedia/screenshot/
Pomicao je granice sviranja gitare, surađivao je s brojnim legendama te inspirirao tisuće klinaca da zasviraju

Popraćen žamorom i ponekom jekom iz ogromnih zvučnika koji su te večeri protresli Madrid, dobro raspoložen i pričljiv se na telefon javlja jedan od posljednjih velikih majstora gitare, 63-godišnji Steve Vai koji nakon četiri desetljeća albuma koji su pomaknuli granice sviranja spomenutog instrumenta, brojnih turneja i suradnji s mnogim legendarnim glazbenicima još uvijek oduševljava i inspirira publiku diljem svijeta.

- Ova turneja? Za sada sve ide savršeno - govori Vai opušteno iz zapozorja jedne madridske dvorane na čiju će pozornicu malo kasnije izvesti svoju "Hydru", zvijezdu ovogodišnje europske turneje u sklopu koje će posjetiti i Hrvatsku, točnije, Dom Sportova 13. travnja. Veliki je Vai već tjedan dana "na cesti", a tvrdi da su mu obožavatelji najveća podrška u ovim vremenima kada je održavanje turneja postalo teže nego ikada prije.

- Nalazimo se usred ekonomske krize. Cijene goriva su porasle, a to odmah stvara poteškoće i pri prijevozu stvari koje su potrebne za održavanje jedne turneje, pogotovo ako dolazite iz SAD-a u Europu - objasnio je Vai, koji iza sebe ima niz dugih turneja diljem cijelog svijeta. Nadalje, Vai je ispričao kako ima bendova koji u današnje vrijeme uopće nemaju profita od turneja ili "ostanu s 10 dolara na kraju turneje". Naglašava da mu publika pomaže prebroditi nabrojane poteškoće i da je vrlo zahvalan na tome, posebice na posjećenosti koncerata i podršci obožavatelja.

image

Koncert u Zagrebu

Press/

Posljednji je puta Vai posjetio Hrvatsku prije 11 godina i vrlo je se rado prisjeća, istaknuvši arhitekturu koju "kao klinac nije imao priliku vidjeti u SAD-u". Doduše, razlika između ovogodišnjeg koncerta i tadašnjeg nastupa u dupkom punoj Tvornici Kulture je njegovim slušateljima fascinantna troglava zvijer zvana Hydra. Na upit o toj monstruoznoj kreaturi, odnosno, gitari s tri vrata, Vai nije mogao suzdržati smijeh i krenuo pričati o inovativnoj kreaciji koja je postala viralna među glazbenicima vrlo brzo, u jednu ruku zbog unikatnog i bizarnog izgleda, a u drugu zbog otkrića pri kojima mu je pomogla.

image

Steve Vai s Whitesnakeom

Gene Ambo/mpi/Capital Pictures/Profimedia/Gene Ambo/mpi/capital Pictures/profimedia

- Odmalena sam fasciniran gitarama koje imaju više vratova i za to mogu zahvaliti Jimmyju Pageu iz Led Zeppelina koji je svirao Gibson SG model s dva vrata. Kroz karijeru, mijenjao sam gitare, no uvijek sam htio nešto posebno, nešto svoje i tako je, u suradnji s Ibanezom, nasta Hydra - prepričao je Steve Vai kojem je za inspiraciju pri dizajnu poslužio i film "Mad Max" te post-apokaliptični svijet tog filma u kojem mu je posebice svidio gitarist s gitarom sačinjenom od nekoliko različitih instrumenata i njihovih vratova od kojih su neki čak i bacali plamen.

image

Steve Vai i Hydra

Screenshot/

Naime, Vaijeva Hydra ne ispaljuje vatru, ali uz njenu pomoć je ostvario "glazbene ideje koje su mu se vrtjele glavom duži niz godina".

- Prvi prototip Hydre, zvan „Hyena”, još uvijek je kod mene doma, ali ni ja ni Ibanez, proizvođač instrumenata, nismo bili zadovoljni kako je ispala - priznao je Vai i natuknuo da je gitara u krajnju ruku "ružna".

- Godinu dana smo izmijenjivali ideje, slali su mi razne kartonske isječke da naučim držati tu gitaru i uopće shvatim na koji način je mogu svirati i što mogu raditi s njom - objasnio je.

Nadalje, Vai je entuzijazmom djeteta prepričao da je htio napraviti gitaru na kojoj bih mogao izvoditi cijelo glazbeno djelo, a da bi mu sve potrebno bilo uključeno u toj gitari, osim bubnjeva i "eventualno klavijatura".

- Znao sam da će to zahtijevati spretnost mojih udova koje nisam imao, ali sam isto tako znao da je mogu razviti. Također sam znao da instrument mora imati vrat za bas, a ja sam želio imati vrat sa sedam žica, vrat sa dvanaest žica i žice za harfu. Htio sam napraviti jedan koherentni komad glazbe u koji bi uključio sve aspekte tog instrumenta i što on može proizvesti - opisivao je legendarni gitarist tzv. Hydru kao nešto do sad neviđeno u svojoj karijeri, iako se on sam može pohvaliti brojnim pothvatima, od sviranja s legendama poput Franka Zappe i Davida Lee Rotha (ex-Van Halen) do postizanja zavidnog uspjeha kao jedan "solo" gitarist čija se karijera bazirala na glazbi koja je široj publici te onima koji nisu "geekovi" za gitare možda ponekad neshvatljiva.

image

David Lee Roth i Steve Vai

Gene Ambo/mpi/Capital Pictures/Profimedia

Uz kreativni proces, pojavile su se poteškoće – Vai s negodovanjem prepričava kako je morao operirati prvo jedno, pa onda drugo rame jer je ipak, kako on kaže, star. Spomenute operacije su mu onemogućile da nastavi s koncertima kako je namjeravao, no Hydru je ipak „obuzdao” svirajući je na stalku napravljenom samo za nju.

Hydra nije rezervirana samo za nastupe uživo, već je na opće oduševljenje gitarista diljem svijeta ta steampunk zvijer ukroćena u obliku petominutne, dinamične i tehnički zahtjevne skladbe „Teeth of the Hydra” za koju je ovaj trostruki dobitnik Grammyja snimio i glazbeni spot. za koje Vai tvrdi da „nisu otišli u zaborav”.

- Pazim na vizualni dio i uvijek sam i pazio. Od odjeće do scenografije, gitara, interakcije s kamerom, kao i s publikom – ozbiljno je pristupio temi vizualnog identiteta u glazbi.

- Kadar i pozornicu treba iskoristiti. Ima glazbenika koji su glazbenici..i to je u redu. No, ima glazbenika koji su izvođači, performeri... Volim se kretati uz note, volim osjetiti glazbu – zaključio je Vai koji će svoje umijeće predstaviti zagrebačkoj publici u sklopu svoje „Inviolate” turneje.

Ružna gesta koja se često veže uz glazbenike starijeg kova je odbacivanje noviteta i mlađih kolega van žanra (posebice rock i metal glazbenika), ali i unutar žanra. Vai je na glasu kao jedan od „dobrica” u toj okrutnoj industriji, a nedavno je surađivao i objeručke prihvatio jedan od najunikatnijih rock i metal bendova današnjice - Polyphiju.

- Pristupaju glazbi izvan okvira, izvan norme, jer su izmiješali toliko različitih elemenata – čiste tonove, stil prstiju, preskakanje intervala, dinamiku, nevjerojatne dubine dinamike... Jedinstveni su i mladi, osjećamo iste stvari i bilo je fantastično surađivati s njima - pohvalio je Vai jedan od perspektivnijih bendova danas koji su, baš kao i on, iz niše proizašli u svjetsku senzaciju i inspirirali brojne "klince", kako to Vai kaže, "da se uhvate gitare".

U preko četiri desetljeća dugoj karijeri, Vai kaže da se promijenilo mnogo toga - od načina snimanja glazbe, putovanja na turnejama, nastupa uživo, prodaje te glazbe, ali da je srž ostala ista. Prema Vaiju, to je sposobnost inovacije i kreacije nečeg novog, nečeg što prije nije bilo omogućeno, snimljeno ili izvedeno, a upravo ga ta stavka njegove profesionalne karijere gura dalje. Ova živuća legenda ističe da svoju "medalju nosi s ponosom".

image

Steve Vai, 2005. godine

Jazz Archiv Hamburg/Markus Lubitz/Akg-images/Profimedia/Jazz Archiv Hamburg/markus Lubitz/akg-images/profimedia

Na spomen glazbenika koji idu na svoje "oproštajne turneje po 5. puta u 20 godina", Vai je rekao da "ne želi o tome razmišljati" jer se ne želi vratiti sviranju drugim, većim imenima, već svojim tempom završiti karijeru.

- Ne žudim za tom prošlošću, niti bih se vratio nečemu iz prošlosti. Dok god sam na ovoj planeti, stvarat ću i širit svoj glazbeni katalog. Želim usporiti, želim ovaj izazovni put privesti kraju sa stilom... - kazao je Steve Vai i usporedio se sa sportašima.

- Ja sam poput sportaša. Stvarat ću dok me tijelo služi, dok ću moći s određenom dozom virtuoznosti još uvijek izvoditi pjesme koje izvodim dugi niz godina - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:22