KONCERT U KNEŽEVOM DVORU

Stoti nastup uglednog ansambla na Dubrovačkim ljetnim igrama

Zagrebački solisti slave svoju 65. sezonu. U lipnju su u Hrvatskom glazbenom zavodu s Martinom Filjak izveli Beethovenov 3. klavirski koncert i “Preobraženu noć” Arnolda Schönberga.

S istim su Schönbergovim djelom i s Martinom Filjak Zagrebački solisti nastupili 14. srpnja u Kneževu dvoru, i to im je bio stoti nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama. Ansambl, koji je 2010. godine dobio Orlando Grand Prix za osobite umjetničke doprinose u ostvarenju cjelokupnoga programa Igara, koncert je otvorio “Pintarichianom” B. Papandopula.

Mozart i Papandopulo

To je djelo Papandopulo napisao 1974. u Kaštel Lukšiću, posvećeno je Fortunatu Pintariću, a skladano je baš za Zagrebačke soliste.

Vrhunski Zagrebački solisti bili su posebno izražajni u vođenju pjevnih melodijskih linija drugoga stavka, razigrani u trećem stavku i spretni u izvedbi brzoga četvrtoga stavka.

Martina Filjak, nagrađivana pijanistica, dobitnica nagrade Orlando, sa Zagrebačkim je solistima izvela 13. koncert za klavir i orkestar u C-duru W. A. Mozarta. Lakoća muziciranja, ne po zahtjevnosti djela, nego po karakteru ove izvedbe, neopterećenost i čista ljepota glazbe i zajedničkog muziciranja dojmovi su nakon njihove izvedbe Mozarta. U nježnosti s kojom je Filjak pristupila Mozartu, ali i istovremenoj virtuoznosti, uživali su i publika i Zagrebački solisti koji su s njom muzicirali.

Drugi je dio programa sadržavao dvije ljubavne priče pretočene u glazbu. Prva od njih bila je Uvertira-fantazija “Romeo i Julija” P. I. Čajkovskog u aranžmanu V. Mendelssohna za klavir i gudače.

Preobražena noć

Tu je Filjak pokazala da može postići veliki forte i da dobro muzicira s ansamblom i onda kad klavir nije u prvom planu. Druga ljubavna priča je ona u “Preobraženoj noći” A. Schönberga, koja je nastala prema pjesničkom predlošku Richarda Dehmela. U “Preobraženoj noći”, Schönbergovu kasnoromantičkom djelu iz 1899. o priznanju žene da nosi dijete drugog muškarca, atmosfera je postignuta paljenjem i gašenjem svjetla, a možda su time otvorene i nove mogućnosti interpretacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:13