IZLAZILA JE NA DVA BISA

Suzanne Vega u Zagrebu: Nezaboravan nastup pokvarili su nekulturni pojedinci

Suzanne Vega

 Nera Simic/CROPIX
Iako je koncert u Lisinskom otvorila hitovima ‘Marlene on the Wall‘, ‘Small Blue Thing‘ i ‘Caramel, Vegi je trebalo nešto vremena da uđe u pravu formu

Iako je zahvaljujući atipičnim hitovima "Luka" i "Tom‘s Diner" postala dio rock kanona, američka kantautorica Suzanne Vega u ponedjeljak je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog pokazala da se i nakon gotovo 40 godina pjevanja i sviranja najbolje osjeća kad je, takoreći - lijevo od centra.

Tijekom koncerta u sklopu turneje "An Intimate Evening of Songs and Stories" koji je trajao stotinjak minuta, Vega je izvela sve svoje najveće hitove poput spomenute dvije numere te "Caramel", "Marlene On The Wall", "Left Of Center", "In Liverpool", "Gypsy" i "Solitude Standing".

Glazbenica je s gotovo punim Lisinskim podijelila i priče o nastanku pojedinih pjesama, a čak je i progovorila malo hrvatskog, što je nasmijalo okupljene. Vegi je na pozornici društvo pravio irski gitarist Gerry Leonard koji je dugo surađivao s legendarnim glazbenim kameleonom Davidom Bowiejem.

image

Gerry Leonard i Suzanne Vega

Nera Simic/CROPIX
image

Suzanne Vega i Gerry Leonard

Nera Simic/CROPIX

Zahvaljujući britkom zvuku Vegine kroz pojačalo provučene akustične gitare i prljavim ambijentalnim tonovima koje je Leonard stvarao svojom u efekte uronjenom električnom gitarom, njezine su pjesme, čak i one nježnije i čeznutljivije, te večeri odisale određenim nemirom.

Premda je Lisinski i u vizualnom i u akustičnom smislu izvrsna koncertna dvorana, a Vega definitivno zaslužila da u njemu svira, ne mogu se oteti dojmu da se dio atmosfere koju su Amerikanka i Irac stvorili izgubio zbog doze elitizma koji se veže uz Lisinski. Ove bi varijante Veginih pjesama publici bolje sjele u kakvom manjem, intimnijem prostoru.

Kantautorica je pjesme "Rock in This Pocket (Song of David)" i "Last Train From Mariupol" koje je izvela negdje oko polovice nastupa posvetila Ukrajini i Ukrajincima koje je ruski režim predvođen predsjednik Vladimirom Putinom napao krajem veljače 2022. godine. Jedna prkosna i moćna, a druga čeznutljiva, te su dvije izvedbe bile među najboljima koje su se mogle čuti te večeri u Lisinskom.

image

Suzanne Vega i Gerry Leonard

Nera Simic/CROPIX
image

Suzanne Vega

Nera Simic/CROPIX
image

Gerry Leonard

Nera Simic/CROPIX

Iako je koncert otvorila hitovima "Marlene on the Wall", "Small Blue Thing" i "Caramel", Vegi je trebalo nešto vremena da uđe u pravu formu. Međutim, kada se zagrijala, tada je počelo frcati na sve strane. Izvedbe "Left Of Center" i "I Never Wear White" bile su osobito moćne, a prvi je dio koncerta zaključila diptihom "Luka" i "Tom‘s Diner". Leonard je ritmičnost pjesme "Tom‘s Diner" koja proizlazi iz Veginog pjevanja dodatno naglasio i kantautoričinoj priči o ljudima iz Tomove zalogajnice dao izvjesnu napetost.

Glazbenica se nakon "Tom‘s Diner" povukla s pozornice, međutim gromoglasni ju je pljesak kojim ju je publika nagradila naprosto natjerao da se na nju vrati i otpjeva još nekoliko stvari. Bis je otvorila obradom "Walk On The Wild Side" svog sugrađanina i rock legende Loua Reeda, a zaključila pjesmama "Tombstone" i "Rosemary". Publika, međutim, nije htjela kući niti nakon te tri dodatne pjesme pa su Vega i Leonard poslije njih zasvirali i prilično žestoku verziju "Blood Makes Noise".

Premda posjeduje jedan od prepoznatljivijih glasova u rock glazbi, Vega je u Lisinskom pokazala da je ipak trunčicu slabiji ako ne dolazi u pratnji njezine akustične gitare. Pjesme u kojima su njezini glas i gitara bili u tandemu bile su moćnije, a one kada joj je pratnja bio samo Leonard, čak i "Tom‘s Diner", ipak nešto slabije.

image

Suzanne Vega

Nera Simic/CROPIX
image

Suzanne Vega i Gerry Leonard

Nera Simic/CROPIX

Kad smo već kod Veginog enigmatičnog i karizmatičnog glasa, koncert u Lisinskom pokazao je da osebujan glas maltene preduvjet za dugovječnost u glazbi. U publici je te večeri bilo i mladih koji su prvo čuli remix "Tom‘s Diner" i starijih koji je prate od njezinog debija iz 1985. koji nosi njezino ime.

Kako je umjetnika starog kova poput Vege danas ostalo malo, a nastupa poput ovog u Lisinskom još manje, treba napomenuti da je šačica nekulturnih pojedinaca dala sve od sebe da posjetiteljima oko sebe pokvari ovu fantastičnu večer. Pogađate - stalno su bili na mobitelima.

Jedan je posjetitelj snimio nekoliko videozapisa s upaljenim svjetlom, a nediskretnih koji su tijekom koncerta svojim prijateljima i poznanicima slali fotografije i snimke bile je puno previše. Bijele pozadine u Facebooku i Messengeru prokazale su vas kao nekulturne i može vam biti krivo što ste zbog tipkanja propustili dijelove ovog impresivnog nastupa fantastične glazbenice i umjetnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:34