KOMENTAR ALEKSANDRA DRAGAŠA

SVE ŠTO TREBATE ZNATI O NOMINACIJAMA ZA PORIN Moglo je biti bolje, dva sjajna albuma potpuno su ignorirana, evo tko bi mogao biti veliki slavljenik

Vojko V.
 Željko Puhovski / HANZA MEDIA
 

U vodstvu s po šest nominacija, ali gotovo bez izravnog sudaranja, Massimo i Vojko V od kojih bi potonji zbog "specifične težine" nominacija i popularnosti, realno gledano, mogao biti veliki dobitnik Porina u Rijeci, 29. ožujka. Ali i veliki gubitnik, ako se drugačije rasporede glasovi glasača čiji je kolektivni iskaz volje relativno dobar, ali mjestimice i krajnje diskutabilan jer prezamjetan je izostanak nominacija izdanja Ede Maajke i The Strangea.

Sat-dva prije negoli je Dinamo protiv Victorije izborio prolaz u osminu finala UEFA Europske lige, doznalo se i tko je od glazbenika ušao u uži krug nominiranih za hrvatsku diskografsku nagradu Porin koja će se 29. ožujka u Rijeci dodijeliti po 26. put. Statistika kaže ovako: bilo je više od 2000 prijava od čega 104 za Album godine i 272 za Pjesmu godine kao najprestižnije od ukupno 36 kategorija. Najviše nominacija, po njih šest, uz suradnike naravno, osvojili su Massimo i Vojko V.

Zanimljivo, Massimo ima nominacije za Pjesmu godine ("Nama se nikud ne žuri"), Najbolji pop album ("Sada"), Najbolju vokalnu suradnju (kao gost u "Nama se nikud ne žuri" Vatre), Najbolju produkciju (Nikša Bratoš), Najbolju snimku (Domagoj Perišić) i Najbolje likovno oblikovanje (Walter Sirotić, Dinko Tolić, Massimo), ali ne i za Najbolju mušku vokalnu izvedbu u kojoj je često bio nominiran, a ni za Album godine.

U tom smislu nominacije Vojka V imaju veću specifičnu "težinu" jer je nominiran za Album godine ("Vojko"), Pjesmu godine ("Ne može"), Najbolji album klupske glazbe ("Vojko V"), Najbolju mušku vokalnu izvedbu, Najbolji video broj (Rino Barbir) i Najbolje likovno oblikovanje (Mate Žaja). Dakle, izravne konfrontacije između dvojice s najviše nominacija gotovo da i nema, no bit će zanimljivo vidjeti mogu li "favoriti na papiru" ostati to i na samoj dodjeli Porina.

Ukupno, pak, sagledavanje Porinovih nominacija upućuje da "trimanje" broja kategorija ostaje temom za debatu, no koliko je napokon provedeno "trimanje" glasačkog tijela imalo učinka, pogotovo u pogledu nominiranih unutar važnijih kategorija? Konkretno, na mojoj su godišnjoj listi, a to je sastavni dio posla kroničara i kritičara popularne glazbe, također bili - neki od njih unutar prvih pet - Goran Bare & Majke, Vojko V, Detour, Mile Kekin. Ne i Parni valjak, kao na Porinu, ali i to više zbog drugačije determiniranih datuma kojim započinje, odnosno završava izborna godina za Porin, odnosno listu Jutarnjeg.

Datumi na stranu, The Strange i Edo Maajka sa svojim albumima i pjesmama, iako su s Vojkom V dominirali na prvoj dodjeli novinarske glazbene nagrade Rock & Off, nisu ušli među nominirane za Album godine. The Strange čak ni među tri nominirana za Najbolji rock album gdje će bitku za Porin voditi Parni valjak, Mile Kekin i Goran Bare & Majke. Čudno, ali je tako. I loše, i to više za Porin nego za The Strange ili Edu Maajku koji je prošao samo u kategoriji Najbolji album klupske glazbe gdje njegovom "Putu u plus" na putu do Porina stoji "Srce" Mangroovea i Vojkov "Vojko V".

Bit će da dio glasača Porina i dalje, premda je zbog "trimanja" glasačkog tijela taj dojam nešto manje izražen, i dalje više glasa prema popularnosti ili omiljenosti izvođača nego prema podrobnijoj upućenosti u njihova izdanja. Opet vrlo konkretno, onaj tko pomnije prati "stvari" na domaćoj glazbenoj sceni teško bi bi "potpisao" da su baš "Ako te pitaju" Petra Graše, "Ne može" Vojka V, "Nama se nikud ne žuri" Vatre s Massimom, "Bez tebe" Detoura i "Rekao si" Nine Badrić zaslužile nominacije za Pjesmu godine. Možda su bile prilično vrćene, no unatoč tome neke baš i nisu zaslužile nominaciju za Pjesmu godine. Nije baš po babi i po stričevima, ali da je bilo boljih pjesama od nekih koje su ovdje prošlo – bilo je.

Srećom, nominacije Ogenja, Kensington Lime i Lane Janjanin nisu loš odabir za Najboljeg izvođača godine iako su na Rock & Offu u istoj kategoriji, tamo nazvanoj Veliki prasak, pobijedile makarske Rezerve. Ove usporedbe između Porina kao diskografske nagrade s daleko većim brojem glasača i Rock & Off kao novinarske glazbene nagrade s manjim brojem kategorija i donekle drugačijim "pravilima igre" te užim glasačkim tijelom povlačim kako bih ukazao na komplementarnost između tih dviju nagrada. Analagno tome Detour, koji su na Rock & Offu proglašeni najboljim pop izvođačem, u porinovskoj kategoriji Najbolji pop album s albumom "Tourdetour" vode bitku protiv Massimovog "Sada" i "From Croatia Records Studio – Tu u mojoj duši stanuješ" Josipe Lisac iako je potonji, barem po mom sudu, više jazz nego pop album.

Očekivano i opravdano, Josipa je u utrci i za Najbolju žensku vokalnu izvedbu, ovaj put s Ninom Badrić i mladom, talentiranom Antonelom Dokom dok će se Najbolja muška vokalna izvedba tražiti u srazu Vojka V, Petra Graše i Marka Tolje. Najbolju izvedba grupe s vokalom glasači će tražiti između radova Parnog valjka, Gorana Bareta & Majki i Detoura, a Najbolju vokalnu suradnju pokušati pronaći između dueta Hladnog piva & Josipe Lisac, Vatre & Massima, Darije Hodnik & Marija Huljeva te Antonele Doko & Nene Belana (eto koga smo mogli poslati na Eurosong, i to bez Dore).

Kategorija Najboljeg albuma etno glazbe zadržala je smisao postojanja kroz konkurenciju "2.0 Memorabilium" Lado Electra, "Domaj" Ogenja i "Huncut i grdobe" Singrlica, a ona za Najbolji album alternativne glazbe kroz samizdat "Things You Can't Pout Your Finger On" upečatljive kantautorice Mary May, "Herezu" Livija Morosina & Maera te "Ispod kože" Borisa Štoka premda je potonji mogao biti i u kategoriji Najboljeg pop albuma. S konstatacijom da mi je izuzetno drago što je velika dama Radojka Šverko s koncertnim albumom "As Time Goes By" ušla u utrku za Najbolji jazz album, uz "Pandaland" Zvjezdan Ružić Sexteta i "Link" Branimira Gazdika, zaključujem "šetnju" kroz važnije ili osobno mi zanimljivije kategorije Porina.

I to sa zaključkom da je moglo, ponegdje i moralo biti bolje, ali i da je u pogledu stilskih atribucija i shodno tome kategorizacije izdanja (od strane stručnih odbora) i nominiranih (od strane glasačkog tijela) moglo završiti i mnogo, mnogo gore. A i to će se to zaboraviti ako će Porinom u konačnici dominirati... Ne, neka nešto ostane i za komentar kad Porini budu dodijeljeni. Pregled svih kategorija možete pogledati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:45